Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 08:07

Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και στην Καλαμάτα

Στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ συμμετέχουν τόσο το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όσο και σωματεία και οργανώσεις της Μεσσηνίας που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ.

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας, η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Όλοι συμμετέχουμε στην Απεργία, στις 17 Απριλίου. Δεν πρέπει να λείπεις”, αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, που καλεί τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση σήμερα στις 10:30 π.μ. έξω από την έδρα του.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Συγκέντρωση στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη  στις 10.30 το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ, εργατικά σωματεία της Μεσσηνίας.

Η πραγματοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης αποφασίστηκε σε σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Φαρμακοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν. Μεσσηνίας, καθώς και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ν. Μεσσηνίας.

Τα σωματεία μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ρεύμα φθηνό για το λαό με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία απευθύνει η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Δουλειά-Μισθοί-Αξιοπρέπεια. Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω!" Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται,  δημιουργώντας συνθήκες ανέχειας με χιλιάδες εργαζόμενους/ες να οδηγούνται στο κατώφλι της φτώχειας. Η κερδοσκοπία τρέφει τον πληθωρισμό, και εκτοξεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων Όταν οι τιμές από το  (ελληνικό) χωράφι στο (ελληνικό) ράφι αυξάνουν κατά 300%, δεν χωρούν δικαιολογίες περί εισαγόμενου πληθωρισμού.

Συγχρόνως οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν στάσιμοι ενώ  οι αυξήσεις στον κατώτατο και το «ξεπάγωμα» των τριετιών είναι λίγα ψίχουλα.

Το ποσοστό κάλυψης από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλό (25%), όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο,   η Πορτογαλία και η Σλοβενία  είναι 93%, 74% και 71% αντίστοιχα!

 Το νομοθετικό πλαίσιο που στήριζε τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έχει διαλυθεί και έχει στηθεί ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο ενάντια στα σωματεία, τους εργαζόμενους και τις απεργίες.

Την ίδια στιγμή, τα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικάτων, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς 31 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους, ενώ 12 τον τελευταίο μήνα.

Η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη για τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει και θα υπάρξει άλλος δρόμος, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ωράριο με καλύτερους μισθούς με κανόνες για όσους παραβιάζουν το νόμο.

Η απάντηση στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα δοθεί από την ίδια την κοινωνία!

Στηρίζουμε την απεργία  που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ σε όλη τη χώρα!

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, την Τετάρτη 17/4,  στις 10.30 το πρωί,  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας”.