Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 08:09

Καλαμάτα: Ξεχασμένη η δωρεά της κεραμοποιίας Μπουρνιά (φωτογραφίες)

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στα αζήτητα έχει μείνει η προσφορά - παραχώρηση της οικογένειας Μπουρνιά στον Δήμο Καλαμάτας, των παλιών μηχανημάτων της κεραμοποιίας της στο Ασπρόχωμα,  η οποία από το 2018 δεν έχει υλοποιηθεί.

Μάλιστα, ο 95χρονος επιχειρηματίας Χαρίλαος Μπουρνιάς, ο τελευταίος μέτοχος της επιχείρησης, δεν πρόλαβε να δει την προσφορά να υλοποιείται, καθώς λίγους μήνες πριν από την σχετική απόφαση αποδοχής της προσφοράς από τον δήμο, έφυγε από τη ζωή.

Για τη μη υλοποίηση της προσφοράς μας ενημέρωσαν με απογοήτευση και στενοχώρια, μέλη της οικογένειας Μπουρνιά, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας έδειξε αδιαφορία και σημαντικά μηχανήματα μέρους της βιομηχανικής - βιοτεχνικής ιστορίας της περιοχής, σε τομέα που γνώρισε άνθηση στο παρελθόν, απαξιώνονται και καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου, αντί να προστατεύονται και να αναδεικνύονται.

Σύμφωνα με την οικογένεια, στις αρχές Μαΐου του 2018 ο Χαρ.Μπουρνιάς  έστειλε επιστολή στον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον ενημέρωσε για τη διάθεση της προσφοράς των μηχανημάτων.  Με την επιστολή υπήρξε ανταπόκριση καθώς ο κ. Νίκας και ο τότε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνης είδαν τον Χαρ. Μπουρνιά και τα  μηχανήματα και προχώρησαν τις διαδικασίες.

Στις 26 Ιουνίου 2018 σε ρεπορτάζ της “Ε” αναφέρεται:

Τα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου της οικογένειάς του (τούβλων και κεραμιδιών) στο Ασπρόχωμα, προσέφερε στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να εκτεθούν, ο 95χρονος επιχειρηματίας Χαρίλαος Μπουρνιάς.

Την προσφορά ως σημείο αναφοράς κι ενημέρωσης στη βιομηχανική ιστορία της πόλης αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στην τελευταία της συνεδρίαση, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εκφράσει και τις σχετικές ευχαριστίες προς το δωρητή.

Σύμφωνα με την προσφορά, ο Χαρίλαος Μπουρνιάς, τελευταίος μέτοχος της επιχείρησης παραγωγής κεραμικών, τούβλων και κεραμιδιών στο Ασπρόχωμα, προσέφερε τα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου του, προκειμένου να εκτεθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο δήμος.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου διαπίστωσε ότι “είναι σε καλή σχετικά κατάσταση και μετά από την απαραίτητη συντήρηση μπορούν να εκτεθούν σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο με τέτοια διάταξη που να απεικονίζεται η παραγωγική διαδικασία εκείνης της εποχής”. Και προτείνει “να εκτεθούν σε τέτοιο χώρο που είναι ορατά από το ευρύ κοινό και να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης από σχολεία κ.λπ.”.

Στην Οικονομική Επιτροπή αναφέρθηκε ότι τα μηχανήματα πρέπει να εκτεθούν σε στεγασμένο χώρο, όπως στο ΒΙΟΠΑ.

Στην προσφορά γίνεται γνωστό ότι “η οικογένεια Μπουρνιά έχει παρουσία στην οικονομική ζωή της πόλης για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο πατέρας του Γιάννης Μπουρνιάς, προερχόμενος από τη Σίφνο, ανέπτυξε στις αρχές του 1900 στην Καλαμάτα διάφορες επιχειρήσεις με σπουδαιότερη τη βιομηχανία κεραμικών, τούβλων και κεραμιδιών, που άνθισε για πάνω από 50 χρόνια και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πόλη, με χαρακτηριστικότερο την ονομασία γνωστής συνοικίας με το όνομα Μπουρνιάς”.

Ο 95χρονος δωρητής προτείνει “να εκτεθούν στο νέο κοινοτικό κατάστημα Ασπροχώματος, αφού το εργοστάσιο ήταν στην περιοχή και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας είχαν εργαστεί σε αυτό”. Κι ενημερώνει πως “προτίθεται να δωρίσει και έγγραφα από το αρχείο της εταιρείας και φωτογραφικό υλικό”.

Από τότε, όμως, δεν προχώρησε καμιά άλλη διαδικασία, η υπόθεση ξεχάστηκε και η προσφορά - παραχώρησης της οικογένειας Μπουρνιά δεν υλοποιήθηκε.

Είναι επιβεβλημένο ο Δήμος Καλαμάτας να ασχοληθεί ξανά άμεσα, να επικαιροποιήσει την προσφορά - παραχώρηση, να προστατεύσει τα μηχανήματα της κεραμοποιίας Μπουρνιά και να τα εκθέσει “σε τέτοιο χώρο που είναι ορατά από το ευρύ κοινό και να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης από σχολεία κ.λπ.”.

* Να επισημάνουμε ότι με αφορμή την συγκεκριμένη προσφορά - παραχώρηση θα πρέπει να εξεταστεί και η αξιοποίηση - ανάδειξη των μηχανημάτων ή και της ίδιας της άλλοτε δυναμικής και πασίγνωστης κεραμοποιίας Αναγνωσταρά στο Ασπρόχωμα.

Να υπενθυμίσουμε μάλιστα ότι στον Βόλο έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το μουσείο που στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, ως μέρος του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ίδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το μουσείο αυτό παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.