Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 08:46

Καλαμάτα: Μεγάλη συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ

Καλαμάτα: Μεγάλη συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ

Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός ανακύκλωσης των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δήμων της Περιφέρειας, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Στον διαγωνισμό που είχε διάρκεια περίπου ένα μήνα, χθες που ολοκληρώθηκε, 19 τμήματα από 15 σχολεία της Καλαμάτας, παρέδωσαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας τα κουπόνια που συγκέντρωσαν, στην ειδική επιτροπή παραλαβής.

Θα ακολουθήσει η καταμέτρηση των κουπονιών από την επιτροπή και σε μερικές μέρες θα δημοσιευτεί το αποτέλεσμα, και θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης των 3 πρώτων σχολείων.

Χθες το πρωί στο Δημαρχείο, μεταξύ 10.30 και 11 το πρωί παρέδωσαν τα κουπόνια τους μαθητές κι εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

 

“ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΚΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ”

Συγκινητικό και ελπιδοφόρο χαρακτήρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, το γεγονός της πολύ μεγάλης συμμετοχής των σχολείων του δήμου στον διαγωνισμό, με τα παιδιά να ανακυκλώνουν μέσα σε ένα μήνα χιλιάδες πλαστικά, γυάλινα, και αλουμινένια κουτάκια, στα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη.

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, προστατεύοντας το περιβάλλον, και αποκτώντας από νεαρή ηλικία περιβαλλοντική συνείδηση, και εξέφρασε τη στήριξη του δήμου στην προσπάθεια αυτή, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “τα παιδιά εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν και εμάς μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης στη διαχείριση και διαλογή των απορριμμάτων.  Κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα και ο Δήμος Καλαμάτας μέσα από τις ‘Γιορτές Ανακύκλωσης’. Στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία που πραγματοποιεί ο ΦοΔΣΑ, αυτό τον διαγωνισμό. Ευχόμαστε να κερδίσουν όλα. Άλλωστε, όλα τα παιδιά κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία, ταυτόχρονα όμως κερδίζει και η πόλη και η κοινωνία μας. Να συνεχίσουν, ευχόμαστε, αυτή την προσπάθεια, για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη, πιο καθαρή και πιο φιλόξενη”.

* Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή των σχολείων, υπογράμμισε το μήνυμα που στέλνουν τα παιδιά μέσα από την ανακύκλωση, που άλλωστε ήταν και η βασική επιδίωξη του μεγάλου μαθητικού διαγωνισμού. “Ο διαγωνισμός είναι μια αρχή. Το έναυσμα για να κάνουμε κάθε μέρα ανακύκλωση μικροί και μεγάλοι”, είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα  ακολουθήσει ο 2ος μεγάλος μαθητικός διαγωνισμός από τον ΦοΔΣΑ, καθώς στους σχεδιασμούς είναι να γίνεται δυο φορές τον χρόνο, ώστε τα παιδιά να επιδιώκουν την ανακύκλωση, να μάθουν τη λειτουργία των Πολυκέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Τα σχολεία της Καλαμάτας που μετείχαν στον διαγωνισμό είναι:

1) 1ο Γυμνάσιο (Α1). 2) 2ο Λύκειο (Β3). 3) 8ο Δημοτικό (Δ1). 4) 11ο Δημοτικό (Στ2). 5) 12ο Δημοτικό (Ε1). 6) 13ο Λύκειο (Δ2). 7) 14ο Δημοτικό (Στ). 8) 18ο Δημοτικό (Ε1, Ε2, Στ1). 9) 21ο Δημοτικό (Στ1 και Στ2). 10) 4ο Γυμνάσιο (Α3). 11) 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο (Α2). 12) Γυμνάσιο Παραλίας (Β4). 13) 4ο Λύκειο (Β5). 14) Μουσικό Σχολείο (Β1 και Β3). 15) Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Δ2).

 

ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΩΡΑ

Τα 3 μεγάλα δώρα - έπαθλα του μεγάλου εκπαιδευτικού διαγωνισμού ανακύκλωσης των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι τα ακόλουθα:

1ο δώρο - έπαθλο: Ένα ταξίδι 5 ημερών για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (καθώς και των συνοδών τους), σε όποια πόλη της Ευρώπης επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές.

2ο δώρο - έπαθλο: Ένα ταξίδι 5 ημερών για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή (καθώς και των συνοδών τους), σε όποια πόλη της Ελλάδας επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές.

3ο δώρο - έπαθλο: Ένα smart watch για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή.

*  Σε περίπτωση που το πρώτο σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα υλικά, είναι νηπιαγωγείο ή δημοτικό, τότε το 1ο δώρο - έπαθλο θα είναι: Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

* Σε περίπτωση που το δεύτερο σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα υλικά είναι νηπιαγωγείο ή δημοτικό (1ης, 2ης, 3ης, 4ης τάξης) τότε το 2ο δώρο - έπαθλο θα είναι: Ένα ποδήλατο, για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.