Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 18:50

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα: Αντίδραση για την διήμερη Λευκή Νύχτα

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα: Αντίδραση για την διήμερη Λευκή Νύχτα

Την αντίδρασή του στον θεσμό της Λευκής Νύχτας και ιδιαίτερα στην προγραμματισμένη διήμερη φετινή διάρκειά της, 30 και 31 Αυγούστου, στην Καλαμάτα, εκφράζει το Δ.Σ. του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας.

“Η πάγια θέση του Συνδικάτου είναι οι σταθερές σχέσεις εργασίας και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, η αργία των καταστημάτων τις Κυριακές”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τον δήμαρχο και τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας, με την οποία γι’ αυτούς τους λόγους ζητεί συνάντηση αντιπροσωπείας του μαζί τους, προκειμένου να τους παραθέσει τις απόψεις του.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του η κάλεσμα σε συνάντηση το Δ.Σ. του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας αναφέρει:

“Με αφορμή την ανακοίνωση σας, ότι φέτος η Λευκή Νύχτα θα έχει διάρκεια δύο ημέρες και όχι μία, όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη απόφαση. Εκείνες τις μέρες δεκάδες εμποροϋπάλληλοι, κυρίως νεαρές γυναίκες και μητέρες, θα αναγκαστούν να δουλέψουν χωρίς ανάσα, ατελείωτες ώρες δουλειάς, ξεκινώντας από την Παρασκευή 30 Αυγούστου το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και το Σάββατο 31 Αυγούστου από το πρωί μέχρι όσο πάει τα ξημερώματα Κυριακής. Ο φόρτος εργασίας των ημερών αυτών, όπως και τα διευρυμένα ωράρια, στερούν από τους εργαζόμενους την επαφή με τις οικογένειές τους, να ζήσουν λίγες στιγμές με τα παιδιά τους, ενώ η συσσωρευμένη κούραση των ημερών τούς κάνει ευάλωτους σε εργατικά ατυχήματα. Στην καλύτερη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με βάση τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού, που εξανεμίζονται κάτω από το βάρος της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ή θα δοθούν ως ρεπό κάποτε, όπως προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι δούλεψαν για την ‘ψυχή της μάνας τους’.

Η πάγια θέση του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα είναι οι σταθερές σχέσεις εργασίας και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, η αργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες στην πόλη μας, όμως δεν αποτελεί λύση η δουλειά και το άνοιγμα των καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκουν κερδισμένες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου που μέσω του ανταγωνισμού τούς ωθούν να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπείας του συνδικάτου μας μαζί σας, προκειμένου να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας”.