Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 08:30

Lantzounato Ηerbs: Καλλιεργώντας ρίγανη στο Λαντζουνάτο - Ένα όνειρο που έγινε επαγγελματική δραστηριότητα

Lantzounato Ηerbs: Καλλιεργώντας ρίγανη στο Λαντζουνάτο - Ένα όνειρο που έγινε επαγγελματική δραστηριότητα

Δύο νέα παιδιά από την Κυπαρισσία τόλμησαν και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους, τις παιδικές τους αναμνήσεις και την αγάπη για τη γη και τον τόπο τους, επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο Χαράλαμπος Μακροκάνης και η Αλεξάνδρα Σπυροπούλου με πολύ θετική ενέργεια, αλλά και μεράκι για αυτό που κάνουν δραστηριοποιούνται στην ορεινή κοινότητα Λαντζουνάτο της Τριφυλίας με την καλλιέργεια βιολογικής ρίγανης και κάπως έτσι προέκυψε το Lantzounato Herbs. Μπορεί και οι δύο να έχουν ακολουθήσει στις σπουδές τους άλλους τομείς ο Χαράλαμπος γυμναστής και η Αλεξάνδρα διαιτολόγος, αλλά ένα κομμάτι της δραστηριότητάς τους πλέον είναι στην καλλιέργεια της γης. 

Μια δραστηριότητα που όπως λένε και οι ίδιοι δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά με πίστη στο όραμά τους και την στήριξη των δικών τους ανθρώπων κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και δισταγμούς είχαν.

- Πώς δύο νέα παιδιά αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη γη, τον πρωτογενή τομέα, στην επαρχία, τη στιγμή μάλιστα που έχουν σπουδάσει σε άλλες κατευθύνσεις;

Το κίνητρο μας δόθηκε από τις όμορφες αναμνήσεις που είχαμε από τις γιαγιάδες μας. Από μικρή κιόλας ηλικία, όπου περνούσαμε τα καλοκαίρια μας μαζί τους, μαζεύαμε ρίγανη από τα διαφορά μέρη των βουνών, όπου κάναμε βόλτες. Τι ωραίο να αναπολείς τέτοιες στιγμές… 

Η συνήθεια αυτή λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα να αγαπήσουμε πολύ αυτό το βότανο. Μας ώθησε στο να ανοίξουμε την δικιά μας επιχείρηση και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν.

Το Λαντζουνάτο είναι το χωριό μας οπού από εκεί μαζεύουμε τόσα χρόνια ρίγανη και αποφασίσαμε να βάλουμε την δική μας καλλιέργεια.

- Είναι εύκολη η καλλιέργεια και η ενασχόληση με τη γη; Είχατε κάποια προηγούμενη εμπειρία; Τι είναι αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Όχι δεν είναι καθόλου εύκολη η ενασχόληση με τη γη και εμείς στην αρχή ήμασταν και οι δύο αρκετά επιφυλακτικοί και διστάζαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση σαν τη δίκη μας να τελεσφορήσει. Παρ’ όλα αυτά και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, με πίστη και όραμα έχοντας παράλληλα τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων και με βασικό γνώμονα της σκέψης μας, την αγάπη μας για την ενασχόληση με τη φύση καταφέραμε να υπερνικήσουμε κάθε συστολή και να επιτύχουμε το τρέχον αποτέλεσμα. 

Τώρα είναι η αλήθεια πως νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με την προσπάθειά μας! Αυτό που μας έκανε να διστάσουμε στην αρχή ήταν πως δεν είχαμε κάποια προηγούμενη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο.

- Μπορεί η καλλιέργεια να είναι το ένα κομμάτι της όλης προσπάθειας για να βγει το προϊόν, το άλλο είναι η προώθησή του. Αυτό είναι εύκολο;

Η προώθηση του προϊόντος είναι μεγάλο κεφάλαιο και εντελώς διαφορετικό από το κομμάτι της καλλιέργειας. Όχι δεν είναι καθόλου εύκολο. Για να βγεις στην αγορά και να σε μάθει ο κόσμος θέλει πολύ προσπάθεια και κυνήγι. Ναι είναι σημαντικό να έχεις το προϊόν αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι να το προωθήσεις και να εδραιωθείς στην αγορά.

- Τι είναι αυτό που κάνει το προϊόν σας διαφορετικό και γιατί να το επιλέξει ο καταναλωτής;

Η καλλιέργειά μας έχει τη λογική της βιοκαλλιέργειας καθώς επίσης γίνονται όλα χειρωνακτικά χωρίς κανένα μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο η ρίγανή μας δεν τραυματίζεται και έτσι έχουμε ένα φυσικό προϊόν 100%. Σε συνάρτηση με το υψόμετρο που βρίσκεται η καλλιέργειά μας, δίνει στη ρίγανη έντονη γεύση, άρωμα και καταπράσινο χρώμα, κάτι που την κάνει ξεχωριστή και μοναδική. 

- Ίσως και άλλα νέα παιδιά σαν εσάς σκοπεύουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Τι συμβουλή θα τους δίνατε μιας και εσείς έχετε κάνει τα πρώτα βήματα;

Θα τους λέγαμε ότι έχουν κάνει μια πολύ καλή επιλογή! Οποιος αγαπά τη φύση, έχει μεράκι του την ενασχόληση με αυτή και απολαμβάνει κάθε σπιθαμή της, θα καταφέρει να πετύχει όσα ονειρεύεται. Η αγορά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, το υψηλό κόστος των υλικών και αντικειμένων που χρειάζεται ο κάθε επιχειρηματίας-αγρότης αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών, για παράδειγμα. Σίγουρα η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και η όλο ένα αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για μόρφωση και εξέλιξη, τους κάνει να απομακρύνονται από την ενασχόληση με τη φύση και να στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα. Δε σημαίνει όμως ότι η ασχολία με τη γη είναι μικρότερης σημασίας εργασία. Καθετί που κάνουμε χρειάζεται την κατάλληλη γνώση και τεχνική. Ένας άνθρωπος λοιπόν που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, πέρα από την αγάπη για την φύση που οφείλει να διαθέτει, πρέπει να απευθυνθεί και στους κατάλληλους ανθρώπους, με τις κατάλληλες γνώσεις, που θα είναι εκεί για να τον βοηθήσουν. Καθετί χρειάζεται αγάπη, μεράκι και τους κατάλληλους ανθρώπους!

Ένα όμορφο ταξίδι για εμάς ξεκινάει στο Λαντζουνάτο Τριφυλίας με τα προϊόντα των Lantzounato Herbs!