Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 08:17

«Εθελοντές Μεσσηνίας»: Εκκίνηση για το νεοσύστατο και πολύπλευρο Εθελοντικό Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας

Στη φωτογραφία από αριστερά η γενική γραμματέας Αγγελική Χρονοπούλου, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Λεντζής και η ταμίας Εύη Τζώρτζη.

Στη φωτογραφία από αριστερά η γενική γραμματέας Αγγελική Χρονοπούλου, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Λεντζής και η ταμίας Εύη Τζώρτζη.

Σημαντικό πυλώνα στη σύγχρονη κοινωνία αποτελεί διαχρονικά ο  εθελοντισμός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμβάλουν ενεργά στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της βοήθειας.

Ο εθελοντισμός άλλωστε, δεν αποτελεί απλώς μια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά μια πολύτιμη ευκαιρία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική εξέλιξη, παρέχοντας τη δυνατότητα στα άτομα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες όπως η ομαδική εργασία, η ηγετική ικανότητα και η επικοινωνία καθώς και γνώσεις οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες για τον καθένα στην καθημερινότητα.

Με γνώμονα τα παραπάνω αλλά και θέλοντας να συμβάλει περαιτέρω στο εθελοντικό τοπίο της Μεσσηνίας, δημιουργήθηκε πρόσφατα ο Εθελοντικός Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με τίτλο «Εθελοντές Μεσσηνίας».

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών οι οποίοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, προσφέροντας στο συνάνθρωπο και στο περιβάλλον, με το νεοσύστατο σύλλογο να απαριθμεί για την ώρα 60 άτομα. «Με μεγάλο αγώνα και προσπάθεια λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν, ξεκινώντας ως μια ομάδα πολιτών με διάθεση για προσφορά αποφασίσαμε μέσα στο 2024 να συνδράμουμε σε τρεις άξονες, στο κομμάτι της Υγείας, της Πυροπροστασίας και σε αυτό της βοήθειας Ευάλωτων Ομάδων» ανέφερε μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του εθελοντικού συλλόγου Παναγιώτης Λεντζής, λέγοντας πως οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» ήρθαν να προσθέσουν το λιθαράκι τους στις “αφανείς” εθελοντικές ομάδες που δεν είναι ενεργές στα χαρτιά αλλά και σε συλλόγους που είναι γνωστοί για το έργο τους. Ο ίδιος, έχοντας εμπειρία στο κομμάτι των φυλάξεων, παρατήρησε, πως ο εθελοντισμός στην Καλαμάτα υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχει πάντα ανάγκη για προσφορά, θέλοντας ως Σύλλογος να ενταχθεί στο σκέλος αυτό σταδιακά μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών. Σχετικά με την πρωτοτυπία του Συλλόγου να ασχοληθεί με παραπάνω από ένα θέμα, παρατήρησε πως μέλημα των ανθρώπων που τον οραματίστηκαν ήταν να ξεκινήσει από μια διαφορετική αφετηρία, δίνοντας το έναυσμα ώστε ο κόσμος να συμμετάσχει δυναμικά σε αυτή την προσπάθεια μέσα από μια ποικιλία.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Για το αν ο Σύλλογος έχει θέσει κάποιες προτεραιότητες ως προς τους άξονες που θα κινηθεί, ο κ. Λεντζής λέει πως οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» θα τρέξουν αρχικά το κομμάτι της Υγείας, με επικεφαλής ομαδάρχη την Εύη Τζώρτζη, εστιάζοντας στο σκέλος των εκπαιδεύσεων-ενημερώσεων των μελών του Συλλόγου ανεξαρτήτως ομάδας, αρχής γενομένης με την ΚΑΡΠΑ. «Στο σκέλος αυτό θέλουμε να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί, είτε στο Δήμο είτε ευρύτερα στη Μεσσηνία», λέγοντας πως ο Σύλλογος θα εστιάσει αρχικά στις πρώτες βοήθειες και στην πρόληψη κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων ημερών που συνδέονται με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Για την ίδια θεματική, η γενική γραμματέας του Συλλόγου και νοσηλευτήρια στο Γ.Ν. Καλαμάτας Αγγελική Χρονοπούλου πρόσθεσε πως οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» θα σταθούν ακούραστοι βοηθοί δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο. «Εχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τη θέληση για προσφορά. Γνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση που φέρνει στην σημερινή κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΥΡΟΠΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

«Στη συνέχεια θα περάσουμε στον άξονα της Πυροπροστασίας με ομαδάρχη τον Χρήστο Δημαρέση, με προϋπόθεση να γίνει η σχετική εκπαίδευση των ατόμων, ενώ στην βοήθεια Ευάλωτων Ομάδων ομαδάρχης θα είναι ο Βασίλης Νίκας. Η ομάδα μας με φυσική παρουσία θα τείνει σε περιοχές που θεωρούνται αβοήθητες, ώστε ένας κάτοικος να ζητά ένα χέρι βοηθείας και να το λαμβάνει» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λεντζής. Αναφορικά με την Πολιτική Προστασία ευρύτερα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο Σύλλογος θέλει να βοηθήσει σε ότι έχει σχέση με το νερό, την πυρκαγιά και γενικότερα ότι συνδέεται με τη φύση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχετικά με την εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου μέλη του συλλόγου, ενημερώνοντας τον για τους σκοπούς που αφορούν την ανάπτυξη κάθε μορφής εθελοντικής δραστηριότητας, ο κ. Λεντζής ανέφερε πως του μετέφεραν την επιθυμία να είναι αρωγοί στις ανάγκες του Δήμου. «Ο Δήμαρχος αγκάλιασε τις σκέψεις μας, ενώ μας είπε πως ο Δήμος θα βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί την πρωτοβουλία αυτή, η οποία βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως από τη συνάντηση αυτή προέκυψε η δέσμευση πως θα δοθεί μια αίθουσα για να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου, πιθανότατα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Πέρα από τα γραφεία μας στην Καλαμάτα, έδρες συναντήσεως ευρύτερα θα αποτελούν οι Κοινότητες όλων των περιοχών, ώστε να μπορούμε να δίνουμε το παρών και να βοηθάμε ανάλογα» πρόσθεσε, παρατηρώντας πως σημαντικό παράγοντα για το Σύλλογο θα παίξει μελλοντικά η προμήθεια μέσων.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Διαχρονικά, η λέξη εθελοντισμός μπορεί να “τρομάζει” ή να αποθαρρύνει έναν αριθμό πολιτών λόγω της απουσίας υλικής αμοιβής ή λόγω άγνοιας της ουσίας του. Σε ερώτηση της “Ε” για το τί κερδίζει ουσιαστικά κάποιος περνώντας το κατώφλι του εθελοντισμού, ο Παναγιώτης Λεντζής παρατήρησε τα εξής: «Ο εθελοντισμός ξεκινάει από το 1, δίχως να έχει όριο, μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία αλλά και με μια φράση από απόσταση, με τους τομείς που συνδέονται με αυτόν να είναι πολλοί, ώστε ένας ενδιαφερόμενος να καταπιαστεί. Αυτός που δίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει στο μυαλό του τι θα λάβει, καθώς η ικανοποίηση της αρχικής κίνησης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, με το συναίσθημα που δημιουργείται να μπορεί να το αντιληφτεί κανείς μόνο μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία» σχολίασε, παρατηρώντας πως οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» προσφέρουν την επιλογή να διαλέξουν οι ενδιαφερόμενοι σε ποιο άξονα θα εστιάσουν. «Περνώντας τις σχετικές εκπαιδεύσεις το επόμενο διάστημα, όπου καλεστεί το κάθε μέλος θα μπορεί να συνδράμει εθελοντικά, βοηθώντας ανάλογα» σημείωσε, τονίζοντας πως μέσα από την πρωτοβουλία αυτή καμία συμμετοχή δεν περισσεύει. «Κάνουμε κάλεσμα στον κόσμο να ενταχθεί στο Σύλλογο, να μας μεταφέρει τις ιδέες του και να βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε και να προσφέρουμε κάτι που θα δώσει πνοή, δύναμη και αισιοδοξία στους πολίτες» κατέληξε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του Συλλόγου στο facebook «Εθελοντικός σύλλογος πολιτικής προστασίας» ή στο instagram «ethelontikos».