Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 08:40

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Μεσσήνιους πεσόντες στην Κύπρο

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Μεσσήνιους πεσόντες στην Κύπρο

 

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μεσσήνιους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμάτα από το δήμο.

Αρχικά στις 10 πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Σε ομιλία του ο Ιωάννης Βούρκος, γραμματέας του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Μεσσηνίας “Ο Πενταδάκτυλος”, σημείωσε, μεταξύ άλων:

“Το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου εγκληματικού σεναρίου, που εκπονήθηκε από τους αμερικανοβρετανούς και υλοποιήθηκε από την ελληνική χούντα με τους συνοδοιπόρους της στην Κύπρο και το πειρατικό τουρκικό κράτος. Αυτό επιπλέον αποδεικνύεται και από την πληθώρα αδιαμφισβήτητων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και τεκμηρίων.

Στην Κύπρο δεν ηττηθήκαμεν, γιατί δεν έγινε πόλεμος, αλλά προδοθήκαμε.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια για λύση του Κυπριακού, αποτυγχάνουν, διότι μέχρι τώρα προσκρούουν και δεν εναρμονίζονται με τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας για <επανάκτηση> όλης της Κύπρου.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ, τα ευρωπαϊκά κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Να την πιέσουν να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες καλής γειτνίασης και ανάλογα να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως αυτές που επέβαλαν στη Ρωσία, λόγω της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία.

Εχοντας το δίκαιο με το μέρος μας και με τη βοήθεια και συμπαράσταση του απανταχού Ελληνισμού, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του μαρτυρικού μας νησιού, εξασφαλίζοντας την εθνική και φυσική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο, στα πλαίσια μιας μόνιμης και αδιατάρακτης ειρήνης”.

Στη συνέχεια, στο ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, έγινε η εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων πεσόντων και αγνοουμένων από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα. Στεφάνια κατέθεσαν ο γ.γ. Δασών (ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης) Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας (ως εκπρόσωπος της Βουλής) Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Κύπρου (αδελφοποιημένης με την Καλαμάτα πόλης) Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο μορφωτικός σύμβουλος της Κυπριακής πρεσβείας Δούκας Ξενοφώντας, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας - συνταγματάρχης Πεζικού Δημήτρης Λυμπερέας, οι εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων Γιώργος Σμυρνής, των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα (συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Αγλαντζιάς), των Μεσσηνίων πολεμιστών στην Κύπρο Αργύρης Παναγιατακόπουλος, του Συλλόγου “Κομμάντος ‘74 Γιάννης Δρίτσας, του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας “Ο Πενταδάκτυλος” Ευθυμία Χατζησωτηρίου, των Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας Σταύρος Χουσέας και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας Νικόλαος Βαγιακάκος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος και Αγλαντζιάς Ανδρ. Κωνσταντίνου.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την εκφώνηση, οι Μεσσήνιοι που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτριος Γκούρος και Θεόδωρος Μασούρας.

Οι Μεσσήνιοι αγνοούμενοι είναι: Οι αντιστράτηγοι Νικόλαος Κατούντας και Παύλος Κουρούπης και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

 

Γ.Σ.