Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 08:01

Καλαμάτα: Επαγγελματίες βάζουν πλάτη στην αύξηση του καφέ - «Σβήνει» η δωρεάν χρήση της ξαπλώστρας

Καλαμάτα: Επαγγελματίες βάζουν πλάτη στην αύξηση του καφέ - «Σβήνει» η δωρεάν χρήση της ξαπλώστρας

Μήνας ανατροπών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Ιούλιος αναφορικά με τον καφέ, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στην τιμή του σερβιρισμένου έναντι του take away που παρέμεινε σταθερό, διαμορφώνει εκ των πραγμάτων νέες συνήθειες, εν μέσω της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αντοχές της εστίασης φαίνεται να δοκιμάζονται για μια ακόμα φορά, καθώς παρά τις όποιες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης,    το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, εφόσον κάποιος επιθυμεί να το απολαύσει σερβιριζόμενο.

Μιλώντας για το θέμα στην “E” και για το αν οι νέες τιμές έχουν περάσει στους τιμοκαταλόγους, o ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος ανέφερε πως κάποιες επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις και κάποιες όχι, εστιάζοντας στην χρονική περίοδο που αποφασίστηκε να ανακοινωθεί η αύξηση του ΦΠΑ, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για “άσχετους”, σχετικά με τους πολιτικούς που παίρνουν αποφάσεις γύρω από τα επαγγέλματα της εστίασης. «Όταν εν μέσω της σεζόν ανακοινώνεται μια αύξηση και πρέπει να ενημερωθεί ο κατάλογος, το κόστος εκτύπωσης σε μια μικρή επιχείρηση αγγίζει περίπου τα 1000 ευρώ, οπότε αποφεύγοντας κάποιοι συνάδελφοι να κάνουν μουτζούρες πάνω στους υπάρχοντες, κράτησαν αυτούς που έχουν, απορροφώντας την αύξηση για να μην περάσει στην τελική τιμή» υπογράμμισε, αναλύοντας πως από η αύξηση στον σερβιριζόμενο καφέ μεταφράζεται από 30-60 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο ροφήματος.

«Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και βιώνουμε, η όποια αύξηση επηρεάζει τους τζίρους, οπότε συνάδελφοι φαίνεται για την ώρα να βάζουν πλάτη, δεδομένου πως ο καφές απευθύνεται και σε ανθρώπους που αμείβονται με τον βασικό μισθό και ηλικιωμένους με μικρές συντάξεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστικά αδιέξοδα, μιας και υπήρχε η διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει αύξηση στον ΦΠΑ αλλά και ότι θα υπήρχαν… μειώσεις στην εστίαση. «Στην πράξη λίγοι επιχειρηματίες μπόρεσαν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές, ενώ λίγο αναμένεται και το χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν    να αντέξουν και εκείνοι, τη στιγμή που το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί και οι λοιπές υποχρεώσεις» παρατήρησε. Στο ίδιο κλίμα, σε ερώτηση της “Ε” για το αν έχει διαπιστωθεί κάποια μείωση στη ζήτηση και στη κατανάλωση του καφέ από την 1η Ιουλίου, ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο προσώρας, ενδεχομένως όπως είπε και λόγω της ψυχολογίας του καλοκαιριού, ωστόσο από τον Σεπτέμβρη εκτίμησε πως τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο.

Η «ΩΘΗΣΗ» ΠΡΟΣ ΤΟ TAKE AWAY

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, δείχνουν μια ώθηση προς την τάση του take away, αν αναλογιστεί κανείς και τα όσα είχαν σημειωθεί τα πρώτα χρόνια της πανδημίας με τα κλειστά καταστήματα εστίασης και τα μοναδικά ανοικτά μαγαζιά που διέθεταν καφέ σε πακέτο. Με τον σταθερό ΦΠΑ έτσι στον καφέ στο χέρι, η τάση αυτή φαίνεται να διατηρείται ή και να αυξάνεται, καθώς η διαφορά πλέον σε αυτόν και στο σερβιριζόμενο είναι αισθητή, προκύπτοντας μεταξύ άλλων αθέμιτος ανταγωνισμός. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αύξηση στη ζήτηση του take away, όντας μια πιο οικονομική επιλογή. Η διαφοροποίηση αυτή βέβαια όσον αφορά τον ΦΠΑ είναι τουλάχιστον αισχρή από την πλευρά της Κυβέρνησης, διαχωρίζοντας το ίδιο προϊόν στον ίδιο κλάδο» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η προσπάθεια να διχαστεί η εστίαση δεν θα περάσει. «Οι διεκδικήσεις που θα υπάρχουν από την εστίαση θα είναι ενιαίες και ας ευνοούνται ή αδικούνται κάποια τμήματα» συμπλήρωσε, λέγοντας πως σε περίπτωση επιχείρησης διάσπασης της εστίασης, ο κλάδος θα απαντήσει συνολικά.

«ΣΒΗΝΕΙ» Η ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ ΞΑΠΛΩΣΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σχετικά με την δωρεάν παροχή ξαπλώστρας στην Καλαμάτα και αν συνεχίζει εν μέσω των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος να την εφαρμόζει, ο Ανδρέας Ζαγάκος υποστήριξε πως κάποιοι συνάδελφοι έχουν επιλέξει πλέον να χρεώνουν κάποιες ξαπλώστρες που θεωρούνται πιο πολυτελείς, με την συντριπτική πλειοψηφία για την ώρα να μην τις χρεώνει,    ακολουθώντας έναν άτυπο κανόνα όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Με το “κυνήγι” που υπάρχει ωστόσο για τη χρήση του αιγιαλού με τα νέα δεδομένα αλλά και λόγω των εξόδων, σε συνάρτηση με την κατανάλωση, η καλοκαιρινή σεζόν που διανύουμε είναι ίσως η τελευταία που οι εξοπλισμοί παραλίας θα είναι δωρεάν, προκύπτοντας ενδεχομένως από του χρόνου μια συμβολική τιμή χρήσης» δήλωσε, σχολιάζοντας πως αν δεν αλλάξει κάτι, η εστίαση και η ψυχαγωγία θα γίνει είδος πολυτελείας, θυμίζοντας παλιότερες δεκαετίες.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Αναφορικά με την κατανάλωση νερού στα όρια της σπατάλης που γίνεται στην Ανατολική Παραλία από τις ντουσιέρες των καταστημάτων, εν μέσω μάλιστα λειψυδρίας, καταστηματάρχες ζητούν τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, αντλώντας νερό από την γεώτρηση στο Δημοτικό Στάδιο που χρησιμοποιείται για το πότισμα κηπαρίων και δέντρων του δήμου, εφόσον αξιολογηθεί ότι είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό. Πέρα άλλωστε του περιβαλλοντολογικού σκέλους, το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι ασύμφορο, προκύπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες λογαριασμοί νερού 2.000 και 3.000 ευρώ. Οσο για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από πρόσφατη αναφορά της “Ε” για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ζαγάκος διευκρίνισε πως η πρόταση κινείται γύρω από μια γεώτρηση δίπλα στη θάλασσα και όχι από κάποιο άλλο σημείο της πόλης, μη επηρεάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. «Για τα όσα γράφτηκαν για το θέμα, θα ήθελα να πω επίσης πως προφανώς για τις επιχειρήσεις ο στόχος είναι το κέρδος ώστε να επιβιώσουν. Ναι μεν προσφέρουν το κοινωνικό όφελος μέσω των ντους, αλλά αυτό δεν μπορεί κάθε επιχειρηματίας εκ των πραγμάτων να το χρυσοπληρώνει» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το νερό που χύνεται από τις ντουζιέρες δεν καταλήγει σε αποχέτευση, δίχως να έχει γίνει καμία σχετική πρόβλεψη για τα καταστήματα της Παραλίας.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την μέχρι στιγμής κίνηση του καλοκαιριού στην εστίαση, ο ίδιος ανέφερε πως μη τουριστικοί προορισμοί όπως η Καλαμάτα εστιάζουν ουσιαστικά στο 30ημερο 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου για να μπαλώσουν κενά μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας. «Με αυτή τη λογική δεν υπάρχει αισιοδοξία συνολικά για τη σεζόν, μιας και το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος δεν καθόταν μαζικά στα καταστήματα, ενώ οι συνθήκες καύσωνα και καυτού αέρα τα μεσημέρια αντί να σπρώξουν τον κόσμο προς τη θάλασσα ερήμωναν την ακτή, περιμένοντας πότε θα πάει 8 το απόγευμα για να αυξηθεί η κίνηση» σχολίασε, εκτιμώντας πως για ένα ακόμα καλοκαίρι η εστίαση θα προσπαθήσει περισσότερο να σώσει καταστάσεις εισπρακτικά. «Με τη φορολογία να αποτελεί βραχνά και την ακρίβεια της πρώτης ύλης η οποία είναι δεδομένη για όλους, η κατάσταση δεν μπορεί να είναι διαφορετική», πρόσθεσε, παρατηρώντας πως η οικονομική δυσκολία του κόσμου φανερώνεται και μέσα από την επιλογή πολλών λουόμενων να κάθονται στα κενά ανάμεσα στα καταστήματα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε Πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.