Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 17:22

Διαμαρτυρία συνδικάτων για τις διακοπές νερού

Διαμαρτυρία συνδικάτων για τις διακοπές νερού

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, για τις διακοπές νερού σε περιοχές του δήμου και τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας, τα οποία παρατηρούν σε ανακοίνωσή τους:
“Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε όλο τον λαό της Καλαμάτας το γεγονός ότι εν μέσω καύσωνα, ολόκληρα χωριά του δήμου παραμένουν για μέρες χωρίς νερό. Ταυτόχρονα όπως έχει προειδοποιήσει η ΔΕΥΑΚ, είναι ορατός ο κίνδυνος της λειψυδρίας ακόμα και στην πόλη της Καλαμάτας, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Η ΔΕΥΑΚ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, ενώ οι εργασίες πλέον πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από εργολάβους. Οι συχνές βλάβες στο δίκτυο και σε δεξαμενές σε όλο τον Δήμο Καλαμάτας μαρτυρούν την ανυπαρξία έργων συντήρησης και επέκτασης του δικτύου. Αντίθετα η ΔΕΥΑΚ δαπανά τα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει ανταποδοτικά από τους δημότες για ψηφιακές υποδομές και έξυπνα ρολόγια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα ως εισπρακτικός μηχανισμός και να μην ξεφεύγει ούτε ευρώ. Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τους υπέρογκους λογαριασμούς σε δημότες και η εμφάνιση χρεών που έχουν πληρωθεί φανερώνει την κατεύθυνση των έργων αυτών”.

Τα δύο συνδικάτα αναφέρουν πως “τα εργατικά σωματεία στο Νομό Μεσσηνίας, απαιτούμε: Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το κράτος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή μας. Να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης και των δεξαμενών, ώστε οι δημότες να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό. Σε όσα χωριά δεν υπάρχει νερό ή εκ περιτροπής, με ευθύνη του δήμου, περιφέρειας, κράτους να μισθωθούν υδροφόρες για να γεμίζουν τις δεξαμενές των χωριών, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αυτό να γίνεται επαναλαμβανόμενα, για όσο χρειάζεται, με σκοπό να μην μένουν τα χωριά από νερό. Με ευθύνη του δήμου να παρέχονται δωρεάν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους. Η δημοτική αρχή να εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να καταργήσει το πολιτιστικό τέλος και να διεκδικήσει κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό και στα τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς κατά 13% στο νερό και κατά 24% στο πάγιο και στα υπόλοιπα τέλη. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς και απαιτείται να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της παροχής πόσιμου και υγιεινού νερού”.

* Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζί με τα σωματεία στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ.
Μεταξύ άλλων, το σωματείο ζητεί: “Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα”.