Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 08:31

Επανέρχεται δυναμικά η Ναυτική Εβδομάδα στην Καλαμάτα

Επανέρχεται δυναμικά η Ναυτική Εβδομάδα στην Καλαμάτα

Επανέρχεται δυναμικά 4 με 8 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, η Ναυτική Εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, επιστρέφει η Ναυτική Εβδομάδα με ποικίλες εκδηλώσεις, παράλληλες δράσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, αλλά και αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα στο λιμάνι.

Την οργανώνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές τον δήμο, την “Φάρις”, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Οι δράσεις θα διαρκέσουν πέντε μέρες, 4-8 Σεπτεμβρίου, και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις ναυταθλητικού ενδιαφέροντος, με σημείο αναφοράς το λιμάνι, την προκυμαία και τον προλιμένα Καλαμάτας. Στόχος του δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να δώσουν έμφαση στον ναυταθλητισμό, στον αλιευτικό τουρισμό, να αναδείξουν τον ιστορικό και κομβικό ρόλο του λιμανιού της πόλης, τον πλούτο του Μεσσηνιακού Κόλπου, σε συνδυασμό με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιστημονικές δράσεις.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει με αεροπορική επίδειξη από την Πολεμική Αεροπορία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται  παρουσίαση  με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό και αναφορά στο λεοντόψαρο, καθώς και live cooking από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας και το Messinia Forum, με το πρόγραμμα της μέρας να κλείνει μουσικά από τους “Ταξίμ”.

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα γίνει επίδειξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο λιμάνι από το Σχολείο Θαλάσσιας Επιβίωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας σε όλους μια εικόνα από τη δυσκολία του εγχειρήματος έρευνας και διάσωσης και την άψογη ανταπόκριση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού σε περιστατικά διασώσεων στη θάλασσα. Στην επιχείρηση εμπλέκεται ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος του Λιμενικού και συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες αυτοδυτών της Μεσσηνίας. Θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από διάφορους φορείς.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, σειρά παίρνουν τα θαλάσσια αθλήματα με ιστιοδρομίες-αγώνες επίδειξης από τους ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης, με τη βραδιά να ολοκληρώνεται με συναυλία από τους “The Blues Escape”.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον επιτείνεται με την υποδοχή στο λιμάνι Καλαμάτας πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, και παραδοσιακούς χορούς από συλλόγους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η βραδιά ολοκληρώνεται με μια παράλληλη δράση, με την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων από τον Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας, με το κοινό να απολαμβάνει τον έναστρο ουρανό, και τα ουράνια σώματα μέσα από υπερσύγχρονα τηλεσκόπια.

ΛΗΞΗ ΜΕ ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ, ΛΕΜΒΟΔΡΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ DJ ΠΑΡΤΙ

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας με την τελετή λήξης με βαρκαρόλα στο λιμάνι, με τη συμμετοχή συλλόγων ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων, καθώς και τουριστικών σκαφών. Θα έχουν προηγηθεί λεμβοδρομίες για ηλικίες από 12-20 ετών στην ακτή του ΝΟΚ, με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού. Η βραδιά θα κλείσει με closing party με DJ. Παράλληλα,  θα προσφέρεται ακόμα μια βραδιά αστροπαρατήρησης από τον Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας, αργά το βράδυ έως και τα μεσάνυχτα, καιρού επιτρέποντος.