Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 08:23

Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Αετού

Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Αετού

 

 

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 81η επέτειο από το  Ολοκαύτωμα του Αετού και για τους εκτελεσθέντες - πυρποληθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο μαρτυρικό χωριό.

Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από το                Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος ευχόμενος να μην έχουμε ποτέ πια τέτοιες καταστάσεις, ποτέ ξανά φασισμό. Εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Αδαμόπουλος τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Ενώ ομιλία έγινε από την αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Τριφυλίας Δήμητρα Ανδρινοπούλου.

Στεφάνια κατέθεσαν από την Περιφέρεια ο κ. Αδαμόπουλος, από το Δήμο Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Βασίλης Τζανέτος, ο πρόεδρος της ΔΚ Αετού Ιωάννης Καμπούκος, η Υπαστυνόμος Β Χαραλαμπία Βλάχου, εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων ο Θεόδωρος Καζάτζας, από την Εθνική Αντίσταση ο Βασίλειος Καραΐσκος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού ο Ηλίας Ηλιόπουλος και από το Σύλλογο Γυναικών Αετού η Δήμητρα Γαρδίκα.

Τα ονόματα των νεκρών εκτελεσθέντες – πυρποληθέντες από τον  μαρτυρικό Αετό είναι:Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς  (Γιωργιάννης).

Από τα γειτονικά χωριά: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).

 

Κ.Μπ.