Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 08:20

Ελλείψεις υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες

Ελλείψεις υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες

 

Παραμένουν οι ελλείψεις υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας, ιδιαίτερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ξεκίνησε το νέο δικαστικό έτος και, δεδομένων των αλλαγών που αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυξάνονται κατά πολύ οι δικάσιμοι στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Οι δικαστές αυξήθηκαν σε αριθμό, όχι όμως και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Ποιος θα εξυπηρετήσει τη νέα κατάσταση; Πού θα βρεθούν οι υπάλληλοι και ιδίως όσοι ανεβαίνουν στην έδρα για να τηρήσουν πρακτικά;

Μια απάντηση είναι ότι ο νέος διαγωνισμός προβλέπει πρόσληψη 4 δικαστικών υπαλλήλων για το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Καλοί είναι κι αυτοί, χωρίς βεβαίως να λύνονται όλα μ’ αυτήν την πρόσληψη, αλλά θα έρθουν τον επόμενο Ιούνιο, το νωρίτερο.

Με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Οι ελλείψεις εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ούτε μία πρόσληψη, σε αναπλήρωση των 4 υπαλλήλων που πήραν σύνταξη στα τέλη του 2021. Κι οι μηνύσεις αυξάνονται κατά πολύ σε σχέση με λίγα χρόνια πριν κι όλοι ζητούν να εξυπηρετηθούν αμέσως.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύνταξη, οπότε το πρόβλημα θα οξυνθεί περαιτέρω με τις επικείμενες αποχωρήσεις.

Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης επιθυμεί καλούς ρυθμούς κι επιτάχυνση στην απονομή της, πρέπει να κάνει προσλήψεις και να στελεχώσει με υπαλλήλους τις υπηρεσίες.

Γ.Σ.