Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 12:01

Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

Μεγάλη κινητοποίηση κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.

Κινητοποίηση που οργανώνει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και στηρίζουν πολιτικά κόμματα, αυτοδιοικητικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, ενάντια στην απόφαση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να υποβιβάσει το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας  - το μοναδικό σε όλη τη χώρα που γίνεται αυτό - από άγονο Α’ σε άγονο Α’.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις μάλιστα το Σωματείο εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

  Mε χαρά αντιληφθήκαμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα !

   Η έντονη και συντονισμένη αντίδραση μας, αποτέλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του Σωματείου μας και η άμεση ανταπόκριση σχεδόν όλης της πόλης της Καλαμάτας, είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσει την υπόσχεση  του Υπουργού Υγείας  ότι θα τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. και θα παραμείνει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ως Άγονο  Α΄. Ο Υπουργός Υγείας έπραξε σωστά που επανεξέτασε το ζήτημα μας καθώς, είναι καθοριστικό για την βιωσιμότητα του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.

       Νιώθουμε συγκινημένοι και  περήφανοι από την ανταπόκριση όλων στο κάλεσμα μας, αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο ιατρικό έργο μας.

    Ευχαριστούμε :

   - Όλους του πολίτες του Νομού που υπέγραψαν το ψήφισμα μας.

   - Όλα τα Σωματεία και τους Συλλόγους του Νομού που στάθηκαν δίπλα μας.

   - Όλα τα πολιτικά  και θεσμικά πρόσωπα που βοήθησαν με την ξεκάθαρη στάση τους.

   - Όλα τα Μ.Μ.Ε του νομού που ήταν συνεχώς κοντά μας.

   - Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την καθοριστική παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.

  

       Όμως αύριο Πέμπτη 12/9, στις 13:00 Θα είμαστε στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας  και καλούμε τον Μεσσηνιακό λαό και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού  να παραβρεθούν, διότι  τα μεγάλα προβλήματα δεν λύθηκαν και  συνεχίζουν να είναι εδώ.

   Διεκδικούμε :

 

  -  Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία

και τα κέντρα υγείας του νομού.

     Όλοι μαζί μπορούμε !

 

Στο μεταξύ, το σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών διακινεί διαδικτυακό ψήφισμα “Οχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας” και καλεί όλους τους πολίτες του νομού να το υπογράψουν: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upourgeio_ugeias_okhi_sten_upobathmise_tou_nosokomeiou_kalamatas/?wABAldb

Να επισημάνουμε ότι έχει εκδηλωθεί κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών, για να παρθεί πίσω η απόφαση υποβάθμισης του νοσοκομείου από τον υπουργό Υγείας.

Μάλιστα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας ετοιμάζονται για ομαδικές - μαζικές παραιτήσεις, αν το υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους το νοσοκομείο να μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει άγονο κατηγορίας Α’.

 

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

“Αποτελεί ‘χαριστική βολή’ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η υποβάθμισή του με πρόσφατη υπουργική απόφαση σε άγονο Β από άγονο Α περιορίζοντας σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν με το προηγούμενο καθεστώς και είχαν, ως έμπρακτο αποτέλεσμα, την προσέλκυση γιατρών για να εργαστούν σε αυτό. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού, τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο. Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς. Από την άλλη μεριά είναι μονίμως υποστελεχωμένο με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες ( πχ παθολογία, ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι ιατροί του Νοσοκομείου χαρακτηρίζουμε την απόφαση αυτή ως προσβλητική έως και τιμωρητική απέναντί μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η υποβάθμιση αυτή μας στερεί κάθε ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας μας, άρα και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς το Μεσσηνιακό λαό, καθώς όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα κατευθύνονται πλέον προς το Νοσοκομείο μας, κάτι που μακροπρόθεσμα και νομοτελειακά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών του. Καλούμε, συνεπώς, άμεσα τον υπουργό Υγείας να επαναφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στην κατηγορία αγόνου Α΄. Σε αντίθετη περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων ιατρών του νοσοκομείου δηλώνει ενυπόγραφα την ξεκάθαρη πρόθεσή της να παραιτηθεί ομαδικά. Οι ιατροί του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου Καλαμάτας, την ερχόμενη Πέμπτη 12/9, στις 13:00 και καλούμε τον Μεσσηνιακό λαό και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να παραβρεθούν και να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα”.