Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 08:43

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

 

Η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε χθες Κυριακή, στην Καλαμάτα.

Το πρωί, στον ναό Ανάληψης του Χριστού, στη Δυτική Παραλία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τη γενοκτονία και μίλησε η πρόεδρος της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη.

Στην ομιλία της επέκρινε τους προστάτες που τραβούσαν ταινία τη σφαγή και δεν έριξαν μια κανονιά για να τη σταματήσουν. Παρατήρησε ότι οι πρόσφυγες ρίζωσαν στη νέα πατρίδα και την μπόλιασαν με πολιτισμό, με όπλα την πίστη και τη θέληση και ανέφερε πως αντλούμε διδάγματα από την εργατικότητα και την αισιοδοξία των προσφύγων.

Η κ. Κοτσογλανίδη προέτρεψε να κρατήσουμε τη φλόγα της μνήμης άσβεστη χωρίς αισθήματα μίσους και ζήτησε αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, μια συγγνώμη από τη γείτονα Τουρκία και αναγνώριση της γενοκτονίας των Μικρασιατών και των Ποντίων.

Ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στον προαύλιο χώρο του ναού. Στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης - γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  κι Εξωστρέφειας Δημήτρης Σκάλκος, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας - διοικητής του 9ου Σ.Π. - συνταγματάρχης Δημήτρης Λυμπερέας, η γ.γ. της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας Βασιλική Κοτσογλανίδη και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρώ Μητράκου.

Στη συνέχεια τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σ.Π.