Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 08:16

Καλαμάτα: Ανεβαίνουν διακριτικά οι τιμές στο πιτόγυρο - Κερδίζει πόντους το πιο οικονομικό take away

Καλαμάτα: Ανεβαίνουν διακριτικά οι τιμές στο πιτόγυρο - Κερδίζει πόντους το πιο οικονομικό take away

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές ψησταριών της Καλαμάτας, σε ό,τι έχει να κάνει με τις πίτες.

Το αγαπημένο fast food μικρών και μεγάλων τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, καθώς η τιμή του έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 3,5 ευρώ, με την περιοχή που εδρεύουν τα μαγαζιά, το προσωπικό που διαθέτουν αλλά κατά κύριο λόγο την ακρίβεια που δοκιμάζει συνεχώς τις αντοχές της εστίασης τα τελευταία χρόνια να αποτελούν παράγοντες της ανηφορικής πορείας που έχει σημειώσει η άλλοτε φτηνή -και πάντα νόστιμη- επιλογή. Επαγγελματίες της πόλης, έχουν σταθεί τον τελευταίο χρόνο στην τιμή του ρεύματος, στα ενοίκια και στη μισθοδοσία, με τις πρώτες ύλες από την πλευρά τους να παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Το δίλημμα δε κάθε επιχειρηματία, είναι αν θα κρατήσει χαμηλές τις τιμές, ή αν θα τις αυξήσει ώστε να έχει μία υποτυπώδη κερδοφορία, ρισκάροντας να χάσει πελάτες, οι οποίοι όπως έχει ειπωθεί προχωρούν πλέον σε έρευνα προκειμένου να βρουν πιο οικονομικές λύσεις αλλά και στο μέτρο του δυνατού πληθωρικές, μιας και έχει παρατηρηθεί -σύμφωνα με κριτικές- το φαινόμενο της μείωσης ποσότητας σε κρέας και υλικά όπως οι πατάτες, ώστε να παραμείνει σταθερή η τιμή.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σύμφωνα με έρευνα της “Ε” σε πλατφόρμες delivery αλλά και σε καταστήματα που δεν δουλεύουν με διανομείς, η τιμή που συναντάται η πίτα με γύρο ή σουβλάκι σήμερα στην Καλαμάτα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 3,30 ευρώ. Οι τιμές σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεκινούν από τα 2,60 ευρώ, 3-3.10 ευρώ κοστίζουν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, με την “μπίλια” στην παρούσα φάση να έχει κάτσει μεταξύ 3,30-3.40 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, κάποιες επιχειρήσεις ανέβασαν διακριτικά την πίτα από τον Ιούλιο του 2024 στα 3.50 ευρώ, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται πιο εμπορικές. Η μέγιστη τιμή, φανερώνει την αύξηση στο τυλιχτό κατά 30 λεπτά, μιας και το ακριβότερο, το καλοκαίρι του 2023, ανερχόταν στα 3,20 ευρώ.

Οσο για το σουβλάκι, το βρίσκει κανείς από 1,60 έως 2 ευρώ, ζητώντας το πλέον ένας σημαντικός αριθμός πελατών ως συμπληρωματικό μιας πίτας, ώστε να μην αγοράσει φερειπείν δύο (πιο ακριβά) πιτόγυρα. Οι παραπάνω τιμές ωστόσο, διαμορφώνονται κατά πολύ από το αν κάποιος πελάτης θα επιλέξει να πάρει την παραγγελία του διά ζώσης ή μέσω μιας πλατφόρμας. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση ισχύουν πιο χαμηλές τιμές σε αντίθεση με τη δεύτερη όπου ανάλογα με το προϊόν ή την χιλιομετρική απόσταση μπαίνει “καπέλο”, συνήθως κοντά στα 20 λεπτά ανά τεμάχιο. Αν αναλογιστεί όμως κανείς τί ποσό προκύπτει για μια οικογένεια που θέλει να παραγγείλει, η διαφορά αυτή μπαίνει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο στο μικροσκόπιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι παραγγελίες μέσω delivery έχουν καταγράψει ιδιαίτερη μείωση.

«ΚΑΙΕΙ» ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ… ΜΙΑΣ ΠΙΤΑΣ

Ως προς τους λόγους της συνεχόμενης αύξησης του κόστους στην πάλαι οικονομική- γευστική επιλογή, επιχειρηματίες της πόλης στάθηκαν μιλώντας στην “Ε” αρχικά στις τιμές, οι οποίες μπορεί να ξενίζουν σε αρκετούς πελάτες, ωστόσο, για τα δεδομένα της αγοράς είναι σχετικά προσιτές, κρίνοντας κανείς τιμές που προέρχονται από την Αθήνα κι άλλες τουριστικές περιοχές, αγγίζοντας σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και τα… 5 ευρώ! Αναφορικά με το τοπίο των ανατιμήσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, ενημέρωσαν πως έχει παρατηρηθεί μείωση στα λάδια σε σχέση με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σχετικά με τα κρέατα, επαγγελματίες κάνουν λόγο για σχετική σταθεροποίηση σε αυτά που συνδέονται με την πίτα, δείχνοντας αυξητικές τάσεις τον τελευταίο καιρό το χοιρινό κατά 20 λεπτά το κιλό. Ως “αγκάθι” τη στιγμή αυτή χαρακτήρισαν περισσότερο το ρεύμα, το οποίο έχει “εκτιναχθεί” κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά που σπρώχνουν την τιμή ανηφορικά, ξεχωρίζει η ντομάτα.

Από πλευράς ζήτησης από τους επισκέπτες της πόλης, ιδιοκτήτες ψησταριών τόνισαν τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των ξένων καταναλωτών, παρότι πρόκειται για ένα πιο φτηνό φαγητό σε σχέση με άλλες κατηγορίες. «Πολλές φορές, ένα άτομο ζητούσε μια μόνο πίτα και τίποτα άλλο» είπαν χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τόσο οικογένειες όσο και ζευγάρια απέφυγαν το φετινό καλοκαίρι τις μερίδες ή τα ορεκτικά. Ακόμα, επιβεβαίωσαν την αύξηση του take away από μεγάλο μέρος της πελατείας, με σκοπό να καταναλώσουν το φαγητό τους στην παραλία ή σε μια πλατεία, τάση που φαίνεται να γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα.