Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 12:35

Εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία από 4ο και 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία από 4ο και 6ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Εκδήλωση με θέμα «Νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη (25/9) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τη διοργάνωση έκαναν από κοινού το 6ο και το 4ο   ΓΕΛ Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση, η Κατερίνα Μητράκου, οικονομολόγος και καθηγήτρια των ανωτέρω σχολείων, παρουσίασε τον διαγωνισμό Young Business Talent (YBT) που έλαβε χώρα στα 2 λύκεια κατά τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, ενώ οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μίλησαν για την εμπειρία τους. Επίσης, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Αναστασίου, ανέπτυξε το θέμα "Καινοτομία".

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Να σημειωθεί ότι η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας “Harmony”, πέρασε στον τελικό του διαγωνισμού και διακρίθηκε στην 15η θέση πανελλαδικά, ενώ ήρθε πρώτη στην κατάταξη Πελοποννήσου. Την έναρξη – παρουσίαση ανέλαβε η Δέσποινα Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Βασιλική Πανταζή, δ/ντρια του 4ου ΓΕΛ. και Χαρίκλεια Κιουρή, δ/ντρια του 6ου ΓΕΛ., ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης , καθώς και ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε. Μεσσηνίας Γεώργιος Καπερώνης.

 

Λίγα λόγια για το “Young Business Talents”

To Young Business Talents (Επιχειρηματικά ταλέντα νεολαίας) είναι ένας διαγωνισμός μαθητών Λυκείου με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα. Τη διοργάνωση του διαγωνισμού επωμίζεται η ARC Νέων και Ζωής Youth and Life Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Η «ARC Νέων & Ζωής», έχει σαν σκοπό τον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών και    πολιτισμικών προγραμμάτων, διαγωνισμών και δράσεων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, καθώς και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και κοινωνικής παιδείας και συνείδησης των Νέων (15-35 ετών) και άλλων ευπαθών και εξειδικευμένων ομάδων.

Είναι το μεγαλύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου, Young Business Talents, για 7η συνεχόμενη χρονιά στην χώρα μας.

Ο διαγωνισμός, έχει καθιερωθεί σαν ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο το οποίο προσφέρει στους μαθητές γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες, αναγκαία εφόδια για το μέλλον τους, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, τα παιδιά, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι.

Η διενέργεια του προγράμματος, βασίζεται σε ένα λογισμικό, τον Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, μέσω του οποίου οι νεαροί “διευθυντές” καλούνται να λάβουν όλες τις κρίσιμες πραγματικές αποφάσεις που απαιτεί η λειτουργία της εταιρίας τους, μέσω Επιχειρηματικών Σχεδίων που καταθέτουν διαδικτυακά κάθε εβδομάδα και επί 4 μήνες.