Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 08:26

Μικρή συμμετοχή στη συνέλευση του Αγροτικού Φιλιατρών 

Μικρή συμμετοχή στη συνέλευση του Αγροτικού Φιλιατρών 

 

Να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από τους ελαιοπαραγωγούς ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου στο ζήτημα των ημερομισθίων ώστε να μην εκτιναχθούν οι τιμές τους, τονίστηκε το βράδυ της Κυριακής στη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Η συμμετοχή παραγωγών δεν ήταν ανάλογη της κρισιμότητας του θέματος, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών είναι σημαντικό ζήτημα για την περιοχή.

Όπως επεσήμαναν οι αγρότες, η διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να γίνει πρόσκληση εργατών από τρίτες χώρες, είναι χρονοβόρα λόγω και της έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο γραφείο της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβήλας μίλησε για τη μικρή συμμετοχή του κόσμου αν και το θέμα είναι σοβαρό, τονίζοντας πως φέτος ένα μεγάλο μέρος των θερμοκηπίων της περιοχής δεν καλλιεργήθηκε, με αποτέλεσμα αυτή τουλάχιστον την περίοδο να υπάρχουν εργάτες, μέχρι να ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς. «Στην ελαιοσυγκομιδή θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός εργατών, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από τους παραγωγούς» είπε και εξήγησε πως υπάρχουν γραφεία που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την πρόσκληση εργατών από τρίτες χώρες. Ανέφερε πως το ημερομίσθιο βάσει της νομοθεσίας είναι 37,7 ευρώ συν το εργόσημο.

«Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε να υπάρχουν φαινόμενα που κάποιος δίνει περισσότερα για να πάρει τους εργάτες από κάποιον άλλον» τόνισε και πρόσθεσε πως ο ίδιος ακολούθησε τη διαδικασία της πρόσκλησης εργατών από το Βιετνάμ και ήδη έχουν φτάσει οι πρώτοι εργάτες που δουλεύουν στις καλλιέργειές του.

Από τους συμμετέχοντες παραγωγούς επισημάνθηκε ότι η διαδικασία πρόσκλησης είναι χρονοβόρα και θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη. Κάποιοι είπαν πως επειδή υπάρχουν πολλά συνεργεία στην περιοχή που αναλαμβάνουν την ελαιοσυγκομιδή, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργάτες δίνουν ακριβότερα μεροκάματα, τα οποία στη συνέχεια μετακυλίουν στους παραγωγούς.

 

Κ.Μπ.