Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 07:25

Ανοιχτά την Κυριακή τα πιο πολλά μαγαζιά

Ανοιχτά την Κυριακή τα πιο πολλά μαγαζιά

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Καλαμάτας δηλώνουν στην "Ε" ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή παρά την αντίθετη θέση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Κάποιοι όμως δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν, ενώ άλλοι κρατούν στάση αναμονής και θα αποφασίσουν την Κυριακή το πρωί κρίνοντας από την κίνηση στην αγορά και από το αν θα ανοίξουν οι ανταγωνιστές.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο και μεταξύ αυτών και την πρώτη Κυριακή μετά τη χειμερινή έναρξη των εκπτώσεων. Ετσι λοιπόν και στην Καλαμάτα πολλοί επιχειρηματίες φέρονται αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές στα μαγαζιά τους τόσο από τη Μεσσηνία όσο και επισκέπτες του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες που άνοιξαν τις προηγούμενες Κυριακές δηλώνουν ότι βγήκαν κερδισμένοι. 

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ διαπιστώσαμε πως θετικοί είναι κυρίως οι επαγγελματίες της οδού Αριστομένους και κάθετων δρόμων όπως Φραντζή, Β. Γεωργίου, Βασ. Ολγας κ.λπ., ενώ πιο διστακτικοί παρουσιάζονται επαγγελματίες της οδού Αναγνωσταρά και κάποιοι της οδού Αριστοδήμου και άλλων λιγότερο εμπορικών δρόμων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εμπόρων που δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη δυνατότητα που τους δίνεται ν’ ανοίξουν αυτή την Κυριακή. Αντιθέτως πλήρως ενημερωμένα είναι τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα των αλυσίδων και θα είναι όλα ανοιχτά.

Από το "Τάκις και Βίκυ" που θα είναι ανοικτό, η Κατερίνα Τσούκλερη σχολίασε: "Ολη η αγορά θα είναι ανοικτή. Να το μάθει ο κόσμος γιατί επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις του Εμπορικού Συλλόγου και πολλοί νομίζουν πως δε δουλεύουμε τις Κυριακές που μπορούμε να είμαστε ανοικτά".

Από το "Νemo", που επίσης θα είναι ανοικτό, η Γιώτα Τσατσάκη σχολίασε πως "το θεωρούμε δεδομένο. Αλλωστε, ως την ώρα όλες οι Κυριακές που έχουμε ανοίξει, έχουν πάει καλά κι εξυπηρετούν αρκετούς καταναλωτές που δε μπορούν να κάνουν τις αγορές τους άλλες μέρες".

Από το "Access", που θα είναι ανοικτό, η Μάρτζυ Γεωργανά εξηγεί πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να μην ανοίξει, καθώς πρόκειται για την 1η Κυριακή των εκπτώσεων και είναι μια καλή ευκαιρία για τον καταναλωτή να κάνει τις αγορές του. "Εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για τους καταναλωτές" επεσήμανε.

Ανοικτά θα είναι και τα καταστήματα "Super market υποδημάτων", "Shoe Center" και "Lifo", όπως ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους λειτουργίας τους.

Το "Genesis" ίσως ανοίξει, σύμφωνα με το Μιχάλη Καούνη, πράγμα που θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει αγοραστική κίνηση. Οπως λέει, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, είναι λογικό ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά, αφού θεωρεί άδικο να φεύγουν τα χρήματα σε πολυκαταστήματα, που ούτως ή άλλως θ’ ανοίξουν. Καλό είναι όμως, λέει να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των εμπορικών συλλόγων, για να παίρνουν κοινές αποφάσεις. 

Το κατάστημα "Nike" σύμφωνα με τη Βίλλυ Μαράντου θα λειτουργήσει αυτή την Κυριακή, καθώς πρόκειται για περίοδο εκπτώσεων.

Τα παιδικά "Βilly" και "Πίτερ Παν" επίσης θα είναι ανοικτά. Η Ειρήνη Πανταζή εξήγησε πως τις προηγούμενες Κυριακές δεν άνοιξε, πράγμα που θεωρεί λάθος, αφού υπήρχε αγοραστική κίνηση που θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευθεί. Αλλωστε, ούτως ή άλλως κάποια καταστήματα θα λειτουργήσουν.

Τα καταστήματα "Barezzi" και "Caounis" ίσως ανοίξουν, σύμφωνα με τη Νέλλη Καούνη, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η αγορά.

Το "Public" θα είναι ανοικτό και αυτή την Κυριακή. Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Χρήστος Τάτσης μάλιστα εκτιμά πως θ’ ανοίξουν τα μαγαζιά γενικά, αφού όταν ένας ιδιώτης έχει ένα κατάστημα για το οποίο τρέχουν τα έξοδα, μόνο κέρδος έχει να περιμένει αν ανοίξει, έστω και αν χρειαστεί να δουλέψει μόνος του, χωρίς υπαλλήλους.

Από το κατάστημα "Παπανικολάου", ο Θαν. Παπανικολάου είναι υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 7 Κυριακές το χρόνο, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία του είναι θετική. Οπως λέει, έχει διαπιστώσει πως είναι διαφορετικοί οι καταναλωτές της Κυριακής, κυρίως άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο να κάνουν τις αγορές τους κάποια άλλη μέρα. Ειδικά όμως για την 1η Κυριακή των εκπτώσεων θεωρεί απόλυτα λογικό το άνοιγμα των καταστημάτων, αφού οι έμποροι που κάθονται τις άλλες μέρες, έχουν μια ευκαιρία να δουλέψουν αυτή την Κυριακή. Οπως μάλιστα σημείωσε: "Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύει όλα τα καταστήματα". Συμπλήρωσε μάλιστα, πως τις Κυριακές το μαγαζί του δουλεύει καλά. Ειδικότερα, την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου -οπότε ήταν κλειστά πολλά μαγαζιά- ο ίδιος έκανε πωλήσεις, ενώ οι δύο 2 Κυριακές στα τέλη του έτους ήταν οι καλύτερες μέρες όλης της περιόδου. 

Το "Μorena Spain" θα είναι ανοικτό. Οπως λέει η Βάσω Πλαγιανού, όλες τις Κυριακές που έχει ανοίξει το μαγαζί υπάρχει κίνηση έστω και χαλαρή, αφού υπάρχει κόσμος που συνδυάζει τη βόλτα με τις αγορές. 

Το κατάστημα "Τριγκιλίδας" πιθανότατα να μην ανοίξει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της αγοράς, όπως λέει η Ελένη Τριγκιλίδα, η οποία εκτιμά πως αν αυξηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών τότε θα... περισσεύουν οι ώρες για ψώνια. 

Ο Ιωάννης Λαφαζάνος είναι υπό σκέψη και θ’ αποφασίσει μέχρι αύριο αν θ’ ανοίξει το κατάστημα υποδημάτων του την Κυριακή.  

Το "BSB" θ’ ανοίξει σύμφωνα με την Θάλεια Τσέκα, αφού όπως λέει, ο νόμος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε επαγγελματία το αν θα δουλέψει ή όχι. Τις προηγούμενες Κυριακές λέει πως υπήρχε ροή καταναλωτών στο κατάστημά της. 

Το "Jenny's lingerie" επίσης θα είναι ανοικτό την Κυριακή, εφόσον ανοίξουν και άλλα μαγαζιά, σύμφωνα με τη Τζένη Σκρεπετού.

Και η Ζηνοβία Γεωργουδιού, που διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων, θα πράξει ανάλογα με τα δεδομένα της ημέρας. 

Τα καταστήματα "Gianna Κazakou" και "Sesto Βερράρος" θα ανοίξουν την Κυριακή σύμφωνα με τον Κώστα Βερράρο

Το "Olive Station" θ’ ανοίξει εάν υπάρχουν και άλλα καταστήματα ανοιχτά, σύμφωνα με τη Μαρία Καραχισαρίδη, η οποία δηλώνει πως γενικά δε συμφωνεί με όλα όσα έχουν σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων πέραν των ημερών που λειτουργούν κανονικά. 

Το "Laura Santana" βέβαια και θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Φώτη Παρασκευόπουλο, ο οποίος τόνισε πως όλες τις προηγούμενες Κυριακές που άνοιξε, το μαγαζί πήγε πολύ καλά κι ευχήθηκε ν' άνοιγαν τα μαγαζιά και όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού, οπότε έχει πολύ κόσμο η Καλαμάτα. Επιπλέον, παρατήρησε χαρακτηριστικά: "Στο εξωτερικό τα μαγαζιά μας δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο και στην Ελλάδα της κρίσης δε θέλουμε να δουλέψουμε"!

Και το "Lefko" θα είναι ανοικτό. Οπως λέει η Γωγώ Ψυχογιού "θ’ ανοίξουμε και μακάρι να έχουμε δουλειά". 

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν θ’ ανοίξει το αρωματοπωλείο "Maison de la Perfumarie", ενώ για το "Wild" του Νίκου Καλαμουδάκου η απόφαση θα ληφθεί από τα δεδομένα της αγοράς την Κυριακή. 

Και για το "Sandy Kosta" εξέφρασε ανάλογη άποψη ο Γιάννης Ασημακόπουλος, λέγοντας πως αν είναι άλλα μαγαζιά ανοικτά, θ’ ανοίξει και το δικό του. 

Η Ματθιοπούλου Παναγιώτα θ’ ανοίξει το μαγαζί της την Κυριακή, αφού όπως λέει "δεν πρέπει να χαρίζουμε τη δουλειά στις πολυεθνικές. Ολοι θέλουμε να ξεκουραστούμε αλλά θ’ ανοίξουμε όπως δείχνουν τα πράγματα, αφού στο κάτω - κάτω δεν έχουμε να χάσουμε κάτι".

Το "Avocanto" θα μείνει κλειστό σύμφωνα με τη Δήμητρα Μητσέα, που ακολουθεί τις αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου. Οπως λέει "θα μείνουμε κλειστά την Κυριακή για να κρατηθούμε".

Από τα παιδικά "Γιάννα" η Γιάννα Γιαννουκάκη - Κυριακοπούλου λέει πως θ’ ακολουθήσει την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Από το "More" o Παναγιώτης Ντάκουρης είναι της άποψης πως από τον κόσμο δε λείπει ο χρόνος αλλά η διάθεση και τα χρήματα για να κάνει αγορές. Ο ίδιος θα κρατήσει κλειστό το κατάστημα για να πάει βόλτα τα παιδιά του. 

Aπό το "Makgio" η Χαρούλα Βαμβακά εκτιμά πως δε θ’ ανοίξει το μαγαζί αυτή την Κυριακή, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα οριστικά. Οπως λέει, ο κόσμος δεν έχει λεφτά και όχι χρόνο για ψώνια. 

Από το "Berto Giannini" η Νατάσσα Ντόχα εκτιμά πως κατά πάσα πιθανότητα το κατάστημα θα λειτουργήσει την Κυριακή. 

Η Ναυσικά Λαγωνικάκου που διατηρεί κατάστημα λευκών ειδών, θα περάσει με την οικογένειά της και αυτή την Κυριακή.

Η Μαρία Κρόμπα επίσης θα κρατήσει κλειστό το κατάστημα με παιδικά που διατηρεί, αφού ακολουθεί τις αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου καθώς πιστεύει πως ο κόσμος έχει χρόνο αλλά δεν έχει χρήματα για να ψωνίσει. 

Η Σταματούλα Ψαρομμάτη έχει βιβλιοπωλείο και δε σκοπεύει ν’ ανοίξει το μαγαζί της την Κυριακή, αφού θέλει να περάσει την Κυριακή με την οικογένειά της, να πάνε στην εκκλησία και να φάνε όλοι μαζί.

Η Νίκη Σαμπαζιώτη θ’ ανοίξει το κατάστημα ενδυμάτων που διατηρεί εάν είναι και άλλα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή. Οπως όμως παρατηρεί, η αγορά θα πρέπει να λειτουργεί ομοιόμορφα και να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Η ίδια είναι υπέρ του ν’ ανοίγουν τα μαγαζιά την 1η Κυριακή των εκπτώσεων, αλλά τονίζει την ανάγκη όλη η αγορά, χωρίς παρεκκλίσεις, ν' ακολουθεί τις συλλογικές αποφάσεις. 

 

Ανοικτά θα είναι μεταξύ άλλων θα είναι και τα καταστήματα "Koniaris", "Κωτσόβολος", "Intersport", "Kaltsomania", "Zara", "Oxford Company", "Dur".