Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 18:15

Εργαστήριο κυκλικής οικονοµίας στην Καλαµάτα

Εργαστήριο κυκλικής οικονοµίας στην Καλαµάτα

Ηµερίδα Ενηµέρωσης και Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονοµίας θα συνδιοργανώσουν από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου το Πράσινο Ταµείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ∆ήµος Καλαµάτας, ο Φορέας ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (Φο.∆.Σ.Α.) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), στο Πνευµατικό Κέντρο Καλαµάτας (Αναγνωστήριο Λαϊκής Βιβλιοθήκης), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρµογή της Κυκλικής Οικονοµίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία µε 19 στρατηγικούς εταίρους, συµπεριλαµβανοµένων του Πράσινου Ταµείου και της ΟΕΑ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συµβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ∆ιαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράµµατος Πρόληψης ∆ηµιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονοµία. Συγκεκριµένα, στις 21 Οκτωβρίου (12 µ.-3.20 µ.µ.) θα διεξαχθεί η Ηµερίδα Ενηµέρωσης, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, µε σκοπό την παρουσίαση του Έργου LIFE-IP CEI-Greece, την ανάδειξη επιτυχηµένων πρακτικών κυκλικής οικονοµίας που δύναται να εφαρµοστούν στην Πελοπόννησο και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεµάτων που άπτονται αυτής.

Επιπλέον, το Τριήµερο Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόµησης ∆υναµικού θα διεξαχθεί στις 21 Οκτωβρίου (4.30 µ.µ.-9 µ.µ.), στις 22 Οκτωβρίου (9.30 π.µ.-3 µ.µ.) και στις 23 Οκτωβρίου (9.30 π.µ.- 4 µ.µ.), στο πλαίσιο του οποίου θα αναλυθούν θέµατα που σχετίζονται µε την κυκλική οικονοµία, θα υλοποιηθούν βιωµατικές ασκήσεις και θα παρουσιαστούν παραδείγµατα από τους εταίρους του Έργου. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφεροµένων µερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρµόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήµοι, οι βιοµηχανίες, οι ΜµΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελµατικά και βιοµηχανικά επιµελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.

ΠΑΡΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΡΟΥΧΩΝ

Επισηµαίνεται ότι στις 22 Οκτωβρίου (3 µ.µ.-5.30 µ.µ.), η ΟΕΑ θα διοργανώσει Swap Party – Πάρτι Ανταλλαγής Ρούχων όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα ανταλλάξουν µε "καινούρια" µεταχειρισµένα ρούχα. Στόχος της δράσης αποτελεί η εφαρµογή πρακτικών κυκλικής οικονοµίας, η µείωση περιβαλλοντικού αποτυπώµατος και η ενηµέρωση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονοµικές επιπτώσεις των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Η συµµετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν και γίνεται αποκλειστικά µε φυσική παρουσία.

Ωστόσο, για την παρακολούθηση της ηµερίδας και του εργαστηρίου απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συµµετοχής.