Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024 08:30

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Εγγλέζος στην «Ε»: “Κυκλοφορία και στάθμευση δυσκολεύουν το εμπόριο”

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Εγγλέζος στην «Ε»: “Κυκλοφορία και στάθμευση δυσκολεύουν το εμπόριο”

«Ένα σημαντικό θέμα είναι η διευθέτηση της λειτουργίας των καταστημάτων μέσα στην ίδια την πόλη. Ολες οι διαμορφώσεις που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή, αφορούν και εμάς. Οι αναπλάσεις, οι θέσεις στάθμευσης, τα ΜΜΜ, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και στο εμπόριο, παράλληλα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπλαση της Αναγνωσταρά η οποία υποβαθμίζεται κάθε μέρα, ενώ και το έργο της 23ης Μαρτίου θυμίζει πια το γεφύρι της Αρτας», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος, που διανύει πλέον τη δεύτερη θητεία του.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης του θητείας, ο κ. Εγγλέζος στάθηκε αρχικά στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τους συναδέλφους, η οποία επετεύχθη μέσα από την ηλεκτρονική παρουσία του Συλλόγου. «Θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει ένα συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου» σημείωσε στην “Ε”, τονίζοντας πως η πρώτη θητεία έπεσε ουσιαστικά στα απόνερα του covid, στην ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση στην οικονομική. Ο ίδιος, πρόσθεσε πως ο Σύλλογος συμμετείχε συνεχώς σε συναντήσεις με κυβερνητικά και τοπικά στελέχη, ώστε να γίνουν γνωστά τα ζητήματα του εμπορίου και ευρύτερα οι διεκδικήσεις και τα συμφέροντα του κλάδου. Ανάμεσα σε άλλες ενέργειες, ο Γιώργος Εγγλέζος ξεχώρισε τις διαδικτυακές έρευνες που ξεκίνησε ο Σύλλογος, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο που βοηθάει ώστε να προκύπτουν απτές αποδείξεις για το τί συμβαίνει πραγματικά στην αγορά. «Τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν ώστε να γνωρίζουμε πού θα κινηθούμε και τί έχουν ανάγκη περισσότερο οι συνάδελφοι» υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λευκή Νύχτα.

Για τις τάσεις στις οποίες εστιάζουν οι επαγγελματίες μέσω των ερευνών, ενημέρωσε πως φιλτράρονται από το Σύλλογο και όποια θέματα είναι εφικτά και διεκδικήσιμα προωθούνται μέσα από απευθύνεις σε Δευτεροβάθμια όργανα αλλά και στη Συνομοσπονδία η οποία συγκεντρώνει απόψεις απ’ όλη τη χώρα. Ως προς τις κατευθύνσεις του Συλλόγου, ο Γιώργος Εγγλέζος δήλωσε πως εστιάζει σε πολλές πλευρές. «Ένα σημαντικό θέμα είναι η διευθέτηση της λειτουργίας των καταστημάτων μέσα στην ίδια την πόλη. Ολες οι διαμορφώσεις που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή, αφορούν και εμάς. Οι αναπλάσεις, οι θέσεις στάθμευσης, τα ΜΜΜ, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και στο εμπόριο, καθώς σε σημεία που η προσβασιμότητα δεν είναι εύκολη δεν μπορεί και ο κόσμος εύκολα να πάει στα καταστήματα και να ψωνίσει. Οσο για τις θέσεις πάρκινγκ, θεωρώ πως δεν υπάρχουν, παρά τα όσα λέγονται, με τις αναπλάσεις να κάνουν το τοπίο ακόμα πιο δύσκολο στον κεντρικό ιστό της πόλης. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπλαση της Αναγνωσταρά η οποία υποβαθμίζεται κάθε μέρα, ενώ και το έργο της 23ης Μαρτίου θυμίζει πια το γεφύρι της Αρτας, με την αναστάτωση στην αγορά να είναι δεδομένη» σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως ο Σύλλογος πιέζει ώστε να δοθούν λύσεις και η καθημερινότητα των επαγγελματιών να γίνει καλύτερη.

H ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Σχετικά με τη συζήτηση ώστε να μπουν οι βάσεις για τη διοργάνωση του ανανεωμένου πανηγυριού της Υπαπαντής στην οποία συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Γιώργος Εγγλέζος χαρακτήρισε την επαναφορά του ένα δύσκολο θέμα, το οποίο πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω από τους εμπλεκόμενους. «Για ένα πανηγύρι με τη μορφή που υπήρχε, εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως τα χρήματα μέσα από τις όποιες διοργανώσεις τέτοιου τύπου, μένουν ή φεύγουν εκτός πόλης. «Κάθε Πέμπτη εξάλλου έχουμε το παζάρι της Αγ. Τριάδας, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη εκροή χρημάτων» συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας πως ο Σύλλογος ζήτησε να γίνει το πανηγύρι υπό όρους και να μην είναι ανεξέλεγκτο, όντας πιο μαζεμένο και ευπρεπισμένο, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. «Ως σύλλογος, ζητάμε επίσης να υπάρχουν τοπικά προϊόντα, είτε έχει να κάνει με επαγγελματίες που εμπορεύονται ρούχα και παπούτσια, είτε ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, εκθέτοντας είδη κρασιού, τυριού κ.α.» υποστήριξε, εκτιμώντας πως η επισκεψιμότητα εκείνες τις μέρες στην πόλη μπορεί να μην μεταφραστεί απαραίτητα σε σημαντική αγοραστική κίνηση, λόγω της οικονομικής δυστοκίας στα νοικοκυριά.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Αναφορικά με τη συζήτηση για την κρουαζιέρα και τη διαθεσιμότητα των ανοιχτών εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές η οποία επανήλθε στο προσκήνιο μετά από σχετικό κείμενο του Θανάση Λαγού στην “Ε”, o Γιώργος Εγγλέζος εστίασε αρχικά στην απουσία ενός συγχρονισμένου οργάνου που θα δει αυτό το σκέλος του τουρισμού, στο οποίο ο Σύλλογος θα πρέπει να συμμετέχει στο κομμάτι που του αναλογεί. «Δεν μπορεί ξαφνικά να πούμε πως έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο και να τρέξουμε να ανοίξουμε τα καταστήματα, δεν γίνεται πρακτικά για διάφορους λόγους. Ακόμα δεν μπορούμε να πιέσουμε έναν καταστηματάρχη να ανοίξει γιατί ήρθε ένα κρουαζιερόπλοιο και να απασχολήσει το προσωπικό του», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια σωστή τοποθέτηση, αλλά με πολλές άνω τελείες. Ως προς τις τουριστικές ζώνες της πόλης, υπενθύμισε πως ο Σύλλογος έχει πάρει άδεια μέσω της οποίας μπορούν τα καταστήματα από την Παραλία (και δύο δρόμους πάνω) και από το Ιστορικό Κέντρο να ανοίγουν τις Κυριακές σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Για να μην είναι ανοιχτά παρότι έχουν την επιλογή, μάλλον κάτι βλέπουν κι αυτό που βλέπουν είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός. Αν γνωρίζαμε όπως σε τουριστικές περιοχές πως θα έρθουν έστω δύο κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα ίσως τότε αναθεωρούσαν» σχολίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως προφανώς ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης θέλει το φως του. Παράλληλα, στάθηκε στις οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων που φτάνουν με αυτό το μέσο στην πόλη, καθώς έχει παρατηρηθεί να περιορίζονται σε μια βόλτα. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν το τοπίο με τα ανοιχτά καταστήματα θα μπορούσε να αλλάξει ευρύτερα στην πόλη εφόσον ο συγχρονισμός αυτός “έμπαινε στις ράγες”, ο ίδιος επισήμανε πως για την όποια αναθεώρηση χρειάζονται άδειες, καθώς η διαδικασία διέπεται από νόμους. «Ειδικά με την κάρτα εργασίας, τις εργάσιμες μέρες πρέπει να είμαστε τυπικότατοι, πόσο μάλλον αν γίνει κουβέντα για τις Κυριακές» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως με μια κατεύθυνση η οποία θα εξασφάλιζε τουρισμό για αυξημένο χρονικό διάστημα η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο κ. Εγγλέζος στάθηκε ακόμα στην πληρότητα της Καλαμάτας πρακτικά μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με άλλες χρονιές, με έναν κόσμο όπου δεν κατανάλωσε με τους προσδοκώμενους ρυθμούς στα καταστήματα της πόλης.

ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

O Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρό του την τακτική των μόνιμων προσφορών, μέσα από επιστολή του προς τη πολιτεία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εξαΰλωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κληθείς να σχολιάσει το πως έχει η κατάσταση με τις συνεχόμενες προσφορές που αναγράφονται σε πολλές βιτρίνες καταστημάτων της πόλης, ο Γιώργος Εγγλέζος ενημέρωσε πως πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ο Σύλλογος με το Τριτοβάθμιο Συνδικαλιστικό όργανο. «Οι εποχικές εκπτώσεις θεωρούνται πρακτικά άκυρες, μη έχοντας κάποιο νόημα από τη στιγμή που παρατηρούμε προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο 100% των εμπορευμάτων. Παλιότερα βλέπαμε προσφορές αλλά μέχρι το 50% σε καθορισμένο χρόνο. Όταν ένα κατάστημα έτσι ακολουθεί τη νέα τακτική και ήδη έχει κατεβάσει τις τιμές, πόσο άλλο μπορεί να τις μειώσει σε μια εκπτωτική περίοδο;» σχολίασε, λέγοντας πως γι’ αυτό το λόγο στις συγκεκριμένες περιόδους τα ποσοστά που ανακοινώνονται φαίνονται σε κάποιους μικρά. «Με την εξέλιξη αυτή μπορεί οι εποχικές εκπτώσεις να καταργηθούν και να μείνει το τοπίο ελεύθερο, μιας και ενδιάμεσα υπάρχουν και ειδικές εκπτωτικές μέρες όπως η Black Friday η οποία με το πέρας του χρόνου επεκτάθηκε σε όλα τα είδη» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση στη συνεργασία των Εμπορικών Συλλόγων της Μεσσηνίας. «Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία μιας και μας απασχολούν τα ίδια προβλήματα στο νομό. Οποια μάλιστα συνεργασία μας έχει ζητηθεί, προσωπικά είμαι θετικός» σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον σύλλογο της Κορώνης και το σταθμό για το ασθενοφόρο αλλά και τον αντίστοιχο της Κυπαρισσίας για το δρόμο Καλό Νερό-Τσακώνα. «Όταν γίνεται ένα έργο στη Μεσσηνία, από αυτό επωφελούνται όλοι οι Δήμοι, καθώς ο κόσμος διαχέεται» κατέληξε.