Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 07:44

Η κρίση "άγγιξε" και τους ερωτευμένους (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Η κρίση "άγγιξε" και τους ερωτευμένους (φωτογραφίες)

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, μια ορχιδέα ή ένα μπουκέτο αγριολούλουδα θα γιορτάσουν σήμερα οι ερωτευμένοι τον Αγιο Βαλεντίνο. Και μπορεί οι... υπερβολές περασμένων χρόνων να μη γίνονται πια, όμως αυτός που θέλει να εκφράσει τον έρωτά του θα μπει σε ένα ανθοπωλείο και θα επιλέξει ένα μονό τριαντάφυλλο.

Κάποιοι θα το συνδυάσουν με ένα κουκλάκι ή ένα στολίδι σε σχήμα καρδιάς, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των ερωτευμένων, όπως λένε στην "Ε" ανθοπώλες της Καλαμάτας, είναι διάφορες ανθοσυνθέσεις με κατακόκκινα ανθούρια και τα μπουκέτα με ζέρμπερες -όμως όλα οικονομικά και μετρημένα.

Η Ιωάννα Καρνούσκου από το ανθοπωλείο "Αράλια" λέει ότι μπορεί η κίνηση να έχει μειωθεί σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, όμως ο Αγιος Βαλεντίνος "παραμένει η καλύτερη γιορτή του χρόνου". Οι ερωτευμένοι προσφέρουν λουλούδια, αλλά δεν δίνουν τα λεφτά που κάποτε έδιναν. Προτιμούν λοιπόν "ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ή θα συνδυάσουν κουκλάκια με τριαντάφυλλα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που προσφέρουν ορχιδέες". Τονίζει μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κάμψη στις πωλήσεις τους, που εισπρακτικά μεταφράζεται σε μείωση τζίρου μέχρι και 50%. 

Η Ερμιόνη Ιωσηφίδη από το ανθοπωλείο "Νούφαρο" αισιοδοξεί ότι η φετινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου θα πάει καλά για τα ανθοπωλεία, όπως μαρτυρούν οι παραγγελίες που δέχεται το κατάστημά της. "Εχουμε ερωτευμένο κόσμο στην Καλαμάτα και βοηθά ότι πέφτει ημέρα Παρασκευή", λέει. Ωστόσο, "σίγουρα οι ερωτευμένοι δεν θα διαθέσουν τα χρήματα που διέθεταν πριν 2 - 3 χρόνια, αλλά σε σύγκριση με την οικονομική κατάσταση είμαστε ευχαριστημένοι", σημειώνει. Οσο για τις προτιμήσεις των ερωτευμένων, λέει ότι πρώτη τους επιλογή "είναι τα κόκκινα τριαντάφυλλα και κάποιοι που θέλουν κάτι διαφορετικό επιλέγουν μπουκέτα με αγριολούλουδα", ενώ πολλοί εκφράζουν τον έρωτά τους με ένα τριαντάφυλλο. 

Η Αντωνία Αγγελή από το "Λιάτρις - Weddings Stories" διαπιστώνει ότι η κίνηση κάθε χρόνο μειώνεται. "Σε σύγκριση με πριν τρία χρόνια οι ερωτευμένοι μάλλον δεν έχουν για να ξοδεύουν στον Αγιο Βαλεντίνο και η κίνηση έχει  μειωθεί 10% - 15%", σημειώνει. Μάλιστα λέει ότι εκεί που παλιά πλήρωναν με άνεση 50 και 80 ευρώ για μια σύνθεση "τώρα θα πάρουν ένα τριαντάφυλλο". Το συνηθέστερο άλλωστε δώρο που προσφέρουν οι ερωτευμένοι είναι τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ δεν θα διαθέσουν περισσότερα από 20 - 25 ευρώ για μια ανθοδέσμη. Επίσης προσφέρουν τουλίπες, ενώ οι σύζυγοι θα πάρουν μια ορχιδέα σε γλάστρα. 

Ο ανθοπώλης Βασίλης Μπούνας από το "Βασίλης Μπούνας και Σία ΕΕ" λέει ότι του Αγίου Βαλεντίνου οι ερωτευμένοι συνεχίζουν να εκφράζουν τα αισθήματά τους με λουλούδια. Βέβαια, "εκεί που παλιότερα έπαιρναν με άνεση τα πιο ακριβά μπουκέτα, τώρα παίρνουν ένα τριαντάφυλλο, μια ορχιδέα, διάφορα μπουκετάκια και συσκευασίες σε κουτάκια" -δηλαδή οικονομικότερες λύσεις. Το συνηθέστερο δε είναι οι συνθέσεις που προτιμούν να μην ξεπερνούν σε αξία τα 10 - 20 ευρώ.

Ο Κώστας Φαντάκος από το ανθοπωλείο "Flower Collection" τονίζει ότι "αυτός που θέλει να κάνει το δώρο θα το κάνει" -ακόμη και αν είναι να προτιμήσει ένα πιο φθηνό και οικονομικό δώρο. Συνήθως -λέει- οι ερωτευμένοι "προτιμούν τα κόκκινα τριαντάφυλλα και τις ορχιδέες. Ενώ άνθρωποι κάθε ηλικίας περνάνε κάθε χρόνο του Αγ. Βαλεντίνου την πόρτα του ανθοπωλείου για να πάρουν δώρο λουλούδια στο ταίρι τους -"από παιδιά έως παππούδες, άλλος θα προσφέρει μια καλή ανθοδέσμη κι άλλος θα πάρει ένα τριαντάφυλλο".

Ο ανθοπώλης Νίκος Καψαμπέλης από το "Ανθότοπος" επισημαίνει ότι "είναι μια μέρα καλύτερη από θέμα δουλειάς, αν και κάθε χρόνο είναι και χειρότερα". Κι όχι γιατί οι ερωτευμένοι δεν προσφέρουν λουλούδια στο ταίρι τους αλλά γιατί "επιλέγουν μικρότερης αξίας συνθέσεις και δωράκια". Πρώτο σε επιλογή έρχεται όπως λέει "το κόκκινο τριαντάφυλλο και ό,τι είναι σε κόκκινο -ανθούριο, ζέρμπερα και από γλαστράκια πρώτο σε προτίμηση είναι η ορχιδέα". 

Η Ράνια Ψαρρέα από το ανθοπωλείο "Οαση" λέει ότι οι ερωτευμένοι αυτή τη μέρα προτιμούν να προσφέρουν λουλούδια, αλλά επιλέγουν για δώρο πιο οικονομικές λύσεις. Με κυρίαρχα "τα κόκκινα του πάθους τριαντάφυλλα και τις ορχιδέες -δεν παίρνουν πλέον συνθέσεις και μεγάλες κατασκευές σε μπουκέτα". Με την ευκαιρία εκφράζει και τις ευχές της σε όλους τους ερωτευμένους, να μη σταματούν να αγαπούν το ταίρι τους και να του προσφέρουν χαρά με ένα λουλούδι. 

Η Κατερίνα Σταθοπούλου από τις "Ανθοδημιουργίες" λέει ότι παρά την κρίση οι ερωτευμένοι το δωράκι τους θα το κάνουν. Και θα προτιμήσουν "τριαντάφυλλα, ορχιδέες, ανθούρια και αγριολούλουδα σε ρομαντικά μπουκέτα, αλλά και τουλίπες, κυρίως σε κόκκινα χρώματα". 

Η Ελένη Κακαβά από το ανθοπωλείο "Ιριδα" περιμένει σήμερα λιγότερη κίνηση από πέρυσι. Βέβαια όπως λέει, οι ερωτευμένοι ένα λουλουδάκι θα το πάρουν, αλλά σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια θα προτιμήσουν πιο οικονομικά πακέτα. "Δεν θα πει κάποιος μ' αρέσει, το παίρνω -δεν έχει το περιθώριο οικονομικά", αναφέρει. Οσο για τις προτιμήσεις των ερωτευμένων, τον πρωταρχικό ρόλο λέει ότι έχουν τα κόκκινα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες, αλλά και "τα μπαλονάκια και αρκουδάκια που θα συνοδεύσουν με ένα λουλούδι".

 

Η Ευγενία Κυριαζή, από το ανθοπωλείο "Ευγενία" λέει ότι μπορεί οι ερωτευμένοι να μην γιορτάζουν τον Βαλεντίνο όπως παλιά, αλλά ένα κόκκινο τριαντάφυλλο σίγουρα θα το πάρουν. "Το άλλο που προτιμούν για τη μέρα του Αγ. Βαλεντίνου είναι οι ορχιδέες και οι κατασκευές σε κουτάκια, οι καρδούλες και τα κουκλάκια", λέει. 

Έκθεση εικόνων


NEWSLETTER