Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 07:50

Δύσκολα τα φέρνουν βόλτα στη λαϊκή αγορά Μεσσήνης

Δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι παραγωγοί κι οι έμποροι της λαϊκής αγοράς της Μεσσήνης, αφού η όλη οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να απολαύσουν ούτε καν τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά.

Παράλληλα, η έλλειψη ελέγχων δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργεί αγανάκτηση σε όσους προσπαθούν ακόμα να είναι νόμιμοι.

Οι πάγκοι των παραγωγών μένουν γεμάτοι, οι έμποροι διαθέτουν μόνο μια ποσότητα απ' όσα έχουν αγοράσει και οι καταναλωτές ψάχνουν τα πιο οικονομικά και καλά προϊόντα.

Ο Γιώργος Δρακόπουλος, με πολλά χρόνια παρουσίας στη λαϊκή της Μεσσήνης, παρατηρεί πως ο κόσμος που κυκλοφορεί πλέον είναι ελάχιστος και όσοι κάνουν αγορές στην πλειοψηφία τους αγοράζουν μόνο όσα... χωράει η κατσαρόλα τους. "Οσο αντέξουμε. Οι παραγωγοί από ανάγκη έρχονται να δουλέψουν στη λαϊκή. Είναι σκληρή δουλειά και όχι αποδοτική" επισημαίνει.

Ο Χαράλαμπος Αλευράς πέρα από την κοινή διαπίστωση πως δεν κυκλοφορεί κόσμος και δεν υπάρχουν λεφτά, αναφέρεται και στα μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια - παραγωγή και διάθεση εσπεριδοειδών. Οπως λέει, τα πορτοκάλια πέφτουν από τα δέντρα καθώς δεν διατίθενται για χυμοποίηση, αφού το κόστος συγκομιδής και μεταφοράς είναι μεγαλύτερο από την τιμή πώλησης. Επίσης, γενικά ο βροχερός καιρός δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια.

Ο Κωνσταντίνος Καυκάς είναι έμπορος και όπως λέει τα έξοδα είναι πάρα πολλά και ο ίδιος βρίσκεται στα όρια για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Ειδικά για τη λαϊκή της Μεσσήνης, λέει πως δεν κινείται τίποτα και τα πιο δύσκολα ακολουθούν για τους εμπόρους με την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

Ο Δημήτρης και η Φρόσω Μουραφέτη σκέφτονται σοβαρά να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη λαϊκή της Μεσσήνης, αφού αγοράζουν 500 ευρώ εμπόρευμα και το μισό μένει στους πάγκους. "Ο κόσμος δεν προτιμά το παζάρι. Πρέπει όμως να στηρίζουν την τοπική οικονομία, αφού αν κάποιος ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ τα χρήματα δε μένουν στον τόπο του" συμφωνούν και οι δύο. 

Ο Γιώργος Μπουσούνης εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά όσα έκανε γιατί ο περισσότερος κόσμος είναι φτωχός. Επίσης, για όσους έχουν σύνταξη κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο προτείνει να επιτρέπεται να πουλάνε χωρίς ταμειακή στις λαϊκές.

Ο Γιώργος Μπάκος έρχεται από τη Μαγούλα Αρκαδίας κάθε Σάββατο. Οπως εξηγεί, είναι κυρίως συναισθηματικοί οι λόγοι που συνεχίζει μετά από πολλά χρόνια να κατεβαίνει στη Μεσσήνη κάθε Σάββατο, παρότι είναι ασύμφορη η μετακίνηση. Οπως εξηγεί, τα σούπερ μάρκετ αλλά και ο Δήμος Μεσσήνης προσπαθούν να απαξιώσουν την αγορά. Παρατηρεί όμως πως "ο κόσμος δεν έχει λεφτά, έγιναν ζημιές με τις ελιές και οι ντόπιοι ζουν από το λάδι και τις πατάτες". Κι επισημαίνει πως ο κόσμος, όσος ακόμα βγαίνει στη λαϊκή, βγαίνει για τους μικροπαραγωγούς, για τους ανθρώπους που γνωρίζει χρόνια.

Η Πότα Στυλιανοπούλου επιμένει παρά τα χρόνια της να πηγαίνει στη λαϊκή. Ομως, αν ισχύσουν τα νέα φορολογικά μέτρα, λέει πως θα σταματήσει. Οπως παρατηρεί, τα πορτοκάλια πέφτουν από τα δέντρα γιατί δεν πωλούνται και τ΄ άλλα προϊόντα μένουν αδιάθετα στους πάγκους.

Η Αφροδίτη Κοτσιλιέρη διαπιστώνει πως η λαϊκή της Μεσσήνης φθίνει σταδιακά, αφού ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία γενικά. Οπως λέει, χρειάζεται υπομονή με διάθεση να μην το βάλουμε κάτω, γιατί δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι.

Η Γεωργία Καρροπούλου λέει χαρακτηριστικά πως παλιότερα πούλαγε στη λαϊκή 15 κλούβες με σπανάκι και τώρα δεν πουλάει ούτε δύο. "Αμα δε φύγει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, δε θα κάνουμε τίποτα. Ας δοκιμάσουμε και κάποιον άλλο. Και μην πατήσει κανένας το πόδι του εδώ... Ετοιμάζονται για περαντζάδα, όπως κάθε φορά παραμονές εκλογών. Να δεις τι έχει να γίνει" λέει με ύφος που φανερώνει πως δεν αστειεύεται. Γενικότερα για τη λαϊκή εξηγεί πως ο κόσμος δεν έχει καθόλου χρήματα και πως τα προϊόντα μένουν απούλητα.

Ο Κωνσταντίνος Γκουζούνης έχει μανάβικο στην περιοχή της λαϊκής αγοράς. Οπως λέει, έτσι όπως λειτουργεί η λαϊκή, χωρίς κανέναν έλεγχο, θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί εκτός του ιστού της πόλης. Επίσης, ποτέ δεν έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα για την οριοθέτηση της λαϊκής. Μιλά ακόμα για αδιαφορία των αρχών, λέει πως τη λαϊκή τη θυμούνται μόνο οι υποψήφιοι πριν τις εκλογές κι επισημαίνει την ανάγκη είτε να γίνονται έλεγχοι είτε να πάψει η λαϊκή σ' αυτή την περιοχή.

Ο Ιωάννης Μουλάς περιγράφει πως η λαϊκή δεν έχει κόσμο, αφού οι καταναλωτές περνούν ένας - ένας με διαφορά... μισής ώρας καμιά φορά. Οπως είπε, πρόκειται για συνέπειες της κρίσης που δημιούργησαν τεχνικά οι πολιτικοί.

Ο Δημήτρης Μπίρης αρκέστηκε να σχολιάσει πως "το ελληνικό κράτος μας πάει για εξόντωση" τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Ο Χρήστος Τσιλιβής εκτιμά πως μια από τις αιτίες της μειωμένης κίνησης στην αγορά είναι και το γεγονός πως η Μεσσήνη είναι κοντά στην Καλαμάτα, απ' όπου αρκετοί κάνουν τις αγορές τους. Οπως λέει, η Μεσσήνη έχει λιγότερα προϊόντα, λιγότερους παραγωγούς, λιγότερο κόσμο και λιγότερα λεφτά.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος διαπιστώνει πως η κίνηση στη λαϊκή έχει μειωθεί κατά 70% από τις προηγούμενες χρονιές και η αιτία φυσικά είναι πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά.

 

Ο Γιάννης Γιαννουλάκης μιλάει για χάλια κατάσταση, αφού δε βγαίνουν ούτε τα έξοδα, ενώ όλα τα άλλα πιέζουν τους παραγωγούς. Οπως λέει, οι γεωπόνοι θέλουν τα λεφτά τους και οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και απόδειξη γι΄ αυτό είναι πως παρότι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 40%, τα προϊόντα δεν πωλούνται. "Οπως πάει θα σταματήσουμε το επάγγελμα, θα σταματήσουμε να πληρώνουμε και θα στραφούμε στο παραεμπόριο, όπως κάνουν και άλλοι, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Μόνο λίγοι πληρώνουμε στο δήμο, όχι πάνω από το 5%, ενώ το 95% επωφελείται" παρατηρεί από τη μεριά του αγανακτισμένος για την έλλειψη ελέγχου. Μετά απ' όλα αυτά, σκέφτεται σοβαρά να φύγει στο εξωτερικό, όπως είχαν κάνει και οι δικοί του. "Θα γίνουμε μετανάστες στα 50" μονολογεί.