Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 06:30

Με πρωτοβουλία του Ε.Κ Αρκαδίας: Σύσκεψη και πορεία για τη σωτηρία του τρένου

Γράφτηκε από την

Με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσά του σύσκεψη την Πέμπτη με στόχο τη διατήρηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και τη στήριξη των εργαζομένων, που όπως ειπώθηκε τον τελευταίο καιρό δέχονται δριμεία επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Με το νόμο 3891/10, που ο πρόεδρος του ΕΚΑ Αριστείδης Μπρουμάς τον χαρακτήρισε "τερατούργημα", υπήρξαν καταργήσεις δρομολογίων και γραμμών -μεταξύ αυτών και της γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται είτε να ζητήσουν μετάταξη είτε να συνταξιοδοτηθούν ή, το χειρότερο, να αποσπαστούν ή να εργαστούν με περικοπές σε μισθούς και τα δικαιώματά τους. Οπως τόνισε ο κ. Μπρουμάς η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα για κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής είναι "φασιστική" αφού δεν υπήρξε ούτε καν διάλογος με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Είπε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τα όσα υπέστη η εν λόγω γραμμή αφού δόθηκαν χρήματα για την ανακαίνισή της, χωρίς ποτέ κανείς να μιλήσει για τις υπάρχουσες κακοτεχνίες αλλά και για τα άλλα σκάνδαλα στον ΟΣΕ. Παράδειγμα οι εργασίες σε τμήματα της γραμμής που ακόμα συνεχίζονται, όπως στο Ισαρη, ενώ ποτέ δεν πέρασε το τρένο για την Καλαμάτα, καθώς και η παραγγελία ηλεκτροκίνητων συρμών.
Ο κ. Μπρουμάς σημείωσε ακόμα πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αγωνιστικής πάλης και πως θα πρέπει να διατηρηθεί ο σιδηρόδρομος, αφού έχει μία ιστορία στη χώρα μας και αποτελεί το ασφαλέστερο, οικονομικότερο και οικολογικότερο μέσο μαζικής μεταφοράς σε μία δύσκολη μάλιστα οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας.
Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάσης Πετράκος τόνισε πως η παράταξή του έχει ασχοληθεί κατά κόρον με το θέμα του τρένου στην Πελοπόννησο, κάτι που δεν έχει συμβεί με άλλες πολιτικές παρατάξεις, και αυτό το έπραξε γιατί θεωρεί πως ο σιδηρόδρομος είναι βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Πελοπόννησο. Χαρακτήρισε "τραγικό" το γεγονός πως σήμερα έρχεται η κυβέρνηση και κλείνει σιδηροδρομικές γραμμές. Δήλωσε δε πως ο ίδιος και η παράταξή του θα επιμείνουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα, αφού θεωρούν πως το τρένο πρέπει να επαναδρομολογηθεί στην Πελοπόννησο.
Ιδιαίτερα καυστικός και καταγγελτικός για τους συναδέλφους του σιδηροδρομικούς ήταν το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ντίνος Σουρμελής, αφού όπως τόνισε κανένας δεν ήρθε για να ακούσει όσα θα ειπωθούν στη σύσκεψη που συγκάλεσε το ΕΚΑ. Μάλιστα ήταν καταγγελτικός και για τον υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, τον οποίο χαρακτήρισε "ποντικό που κρύβεται από την τοπική κοινωνία". Αναρωτήθηκε τέλος τι θα κερδίσει το κράτος αν απολύσει τους εργαζομένους των 1.400 ευρώ ενώ μένουν ατιμώρητοι όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του ΟΣΕ.
Τα ίδια ερωτήματα έθεσε και το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΕ Αρκαδίας Γιώργος Πρώιμος, τονίζοντας πως η τοπική κοινωνία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κατάργηση του ΟΣΕ και αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά όλους τους πολίτες.
Μάλιστα, πολίτης που ήταν παρών κάλεσε κι άλλους κατοίκους της Αρκαδίας και των άλλων νομών να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, αφού το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους και το δικό τους μέλλον, αλλά με το μέλλον του τόπου και την περαιτέρω υποβάθμισή του.
Στη σύσκεψη, από τους τοπικούς άρχοντες παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Τρίπολης Γιώργος Καρλής και Κώστας Κατσαφάνας που υπεραμύνθηκαν της συνέχισης λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής. Μάλιστα ο κ. Καρλής τόνισε πως όταν επαναλειτούργησε η γραμμή δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα και δεν διαφημίστηκε από κανέναν ώστε να υπάρξει επιβατικό κοινό, αλλά αντίθετα απαξιώθηκε και οδηγήθηκε στην κατάργηση ως φυσικό επακόλουθο. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην απουσία των περισσότερων συνδικαλιστών του ΟΣΕ και μάλιστα μίλησε για "λυπηρό φαινόμενο".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαφάνας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι από τα κεντρικά ΜΜΕ γίνεται προσπάθεια να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΣΕ και να στραφεί η μία εργατική τάξη εναντίον της άλλης. Τόνισε πως αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες και να μην κάνουν το τραγικό λάθος να κατηγορήσουν τους εργαζόμενους του σιδηροδρόμου, αλλά να απαιτήσουν να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους πραγματικά τις έχουν, για το χάλι του σιδηροδρόμου.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα το οποίο οι συμμετέχοντες επέδωσαν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο γραφείο του. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το γραφείο του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, αλλά και γενικά εναντίον των πολιτικών.

 

Ρεπορτάζ
Ελένη Τράκα


NEWSLETTER