Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 08:08

Φυγή σε σύνταξη καθηγητών και νοσοκόμων

Φυγή σε σύνταξη καθηγητών και νοσοκόμων

Αδειάζουν οι κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας από νοσηλεύτριες, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και αυτό που τρέχει, μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας συνταξιοδοτήθηκαν ή αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν συνολικά 54 νοσηλεύτριες.

«Αυτά και μόνο τα νούμερα μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της υγείας», τονίζει στην "Ε" η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ν. Μεσσηνίας Εφη Καμπουγέρη. Αυτό άλλωστε είναι το κύριο πρόβλημα που θα αναδείξει σήμερα ο σύλλογος -μαζί με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν επειδή δεν υπάρχει φύλαξη στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ-, στην εκδήλωση που γίνεται για την Παγκόσμια Ημέρα της Νοσηλεύτριας, στις 12.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Παράλληλα στην σημερινή εκδήλωση θα βραβευτούν οι 17 νοσηλεύτριες που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι, ως μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους. 

Πιο αναλυτικά, η κ. Καμπουγέρη μιλώντας στην "Ε" ειδικά για τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρει πως «αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι εποχικού, που θα καλύψει όλες τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, δυστυχώς τα πράγματα στην υγεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολα». Και το βασικότερο είναι ότι «όλα αυτά τα άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί, δεν έχουν αντικατασταθεί». Το αποτέλεσμα λοιπόν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι «αυτή τη στιγμή να δουλεύουμε με λιγότερα άτομα και να συμπυκνώνονται τα τμήματα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δουλειά - οι βάρδιες γίνονται πιο μεγάλες και η κούραση, σωματική και ψυχική, γίνεται χειρότερη», σημειώνει. Και εξηγεί ότι «εκεί που θα δουλεύαμε δύο νύχτες την εβδομάδα, πλέον μπορεί να δουλέψουμε και 3 την εβδομάδα ή να παίρνουμε ρεπό κάθε 15 ημέρες». 

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι «αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο και όλη η υγεία δουλεύει με την καλή θέληση των νοσηλευτών. Σκεφτείτε νοερά μια νοσοκομειακή μονάδα χωρίς καθόλου νοσηλευτές για μια ημέρα. Θεωρείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει;», ερωτά η κ. Καμπουγέρη. Και προσθέτει ότι όλη αυτή η κατάσταση στρέφεται «σε βάρος των αρρώστων, που σημαίνει ότι όσο καλός κι αν είναι ο νοσηλευτής, αν είναι κουρασμένος και χωρίς ρεπό, μπορεί να κάνει και κάποιο λάθος, είναι άνθρωπος».

Οσο για τις κλινικές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτές είναι «τα Επείγοντα που εννοείται ότι εκεί έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, οι Παθολογικές, η Χειρουργική -που έχει μείνει μια- και η Ορθοπεδική, δηλαδή οι βασικές κλινικές». Κλείνοντας το θέμα αυτό επισημαίνει ότι «είναι πανελλαδικό και παρόλο που η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας κάνει προσπάθειες και προκηρύσσει θέσεις, από το υπουργείο υπάρχει σιγή και δεν αντικαθιστά με ευχέρεια τους ανθρώπους που φεύγουν». 

ΖΗΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ενα άλλο σημαντικό θέμα, που θα αναδειχθεί σήμερα στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Νοσηλεύτριας, είναι η ασφάλεια του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. «Θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της φύλαξης και της ασφάλειας από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Τα περιστατικά κλοπών στο νοσοκομείο αυξάνονται συνεχώς και οι εργαζόμενοι τις νύχτες στα Επείγοντα ζουν διαρκώς με το φόβο των επιθέσεων που μπορεί να δεχθούν», τονίζει η Εφη Καμπουγέρη. Και προσθέτει ότι «τελευταία και από το ΚΥ Μελιγαλά έχει σταλεί έγγραφο, όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τη φύλαξη ιδίως τη νύχτα - ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε, αφού δεν υπάρχει ούτε φύλακας, όπως και στο νοσοκομείο μπορεί να μπει οποιαδήποτε στιγμή κάποιος και να κάνει οτιδήποτε». 

Ν.Κ.


Βγαίνουν στη σύνταξη  58 Μεσσήνιοι καθηγητές 

Πενήντα οκτώ εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη Μεσσηνία υπέβαλαν να χαρτιά τους πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην "Ε" η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, πέρυσι αποχώρησαν 55 άτομα και πρόπερσι 79. Οι αποχωρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως εξής: 41 το 2011-2012, 99 το 2010-2011, 33 το 2009-2010, 40 το 2008-2009.

Από την άλλη, οι προσλήψεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα ήταν: 92 το 2008, 56 το 2009-2010, 27 το 2010-2011, καμία το 2011-2012, 1 το 2012-2013 και 2 το 2013-2014.

Οπως σημείωσαν οι υπεύθυνοι, ο αριθμός εκείνων που θα βγουν στη σύνταξη φέτος ενδέχεται να είναι μικρότερος από 58, αφού υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους. Επίσης διευκρινίζεται πως οι αριθμοί των προηγούμενων αποχωρήσεων από την υπηρεσία δεν αφορούν μόνο τη συνταξιοδότηση, αλλά κάθε λόγο (ακόμα και περίπτωση θανάτου). 

Γ. Σαρ.