Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 21:52

Καλό μπάρκο καπετάνιε

Γράφτηκε από την
Καλό μπάρκο καπετάνιε

Αν και ο παράδεισος δεν είναι ο τόπος που συχνάζουν εφοπλιστές, για τον καπετάν Βασίλη και ίσως λίγους ακόμα θα υπάρξει μια εξαίρεση. Δεν κάνω την παραμικρή προσπάθεια να φιλοτεχνήσω μια εικόνα του με φωτοστέφανο, ούτε να φτιάξω την αγιογραφία του. Δεν χρειάζεται κόπος. Είναι βέβαιοι όσοι τον γνώρισαν και όσοι άκουσαν γι' αυτόν.

Είχα την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά. Ο αγώνας του για το μεγάλο του όραμα, την Costa Navarino, και τα προβλήματα που δημιουργούν σε τέτοιες περιπτώσεις οι γνωστοί κήνσορες της υπαναπτυξιακής νομιμότητας μας έκαναν συχνά συνομιλητές. Μερικές φορές δεν ήξερες αν είναι οργισμένος ή αν είναι φοβισμένος. Τον έβλεπες να σου λέει πράγματα που για τον κάθε νοήμονα και καλόπιστο άνθρωπο είναι λυμένα. Ηθελε να πείσει και τον τελευταίο πολίτη της Μεσσηνίας ότι δεν έχει δόλο όπως του καταλόγιζαν κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι. Την απάντηση έδωσε η ολοκλήρωση του έργου που με τη λειτουργία του άνοιξε μια άλλη προοπτική για την τοπική τουριστική και όχι μόνο οικονομία.

Θα πω ακόμα και για την υπερηφάνεια που αισθανόταν όταν έβλεπε τον Αχιλλέα να πατάει στα χνάρια του επάξια. Και σε αυτόν σε παρέπεμπε τα τελευταία χρόνια για όποια πληροφορία ζητούσες για την   Costa Navarino.

Η γνωριμία μου με τον καπετάν Βασίλη μου έμαθε πολλά, κυρίως σε τρόπο σκέψης. Από την απάντηση που σου έδινε κάποιες φορές καταλάβαινες ότι έπρεπε να κάνεις με διαφορετικό τρόπο την ερώτηση για να βγει τελικά συμπέρασμα.

Πολλά θα ακουστούν και πολλά θα γραφούν αυτές τις ημέρες αλλά και στο μέλλον για τον καπετάνιο. Ας τα χρησιμοποιούμε όταν χαράζουμε τη δική μας ρότα και θα βγούμε κερδισμένοι, αφού ο καπετάν Βασίλης ταξίδεψε πριν από μας σε δοκιμασμένους προορισμούς και γύρισε νικητής. Σε αυτόν τον τελευταίο του προορισμό ας τον ακολουθούμε νοερά μέχρι που θα μάθουμε ότι και εκεί πέτυχε.

Καπετάν Βασίλη, σ' ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες, να μπορώ να σε αισθάνομαι φίλο, μακριά από συμφέροντα, με μόνο γνώμονα την αμοιβαία ειλικρίνεια και την αλήθεια.

Καλό... μπάρκο
Ντίνος Πλεμμένος


NEWSLETTER