Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 15:08

Καλαμάτα: Σύγχρονο περιπολικό σκάφος ζητούν οι λιμενικοί

Καλαμάτα: Σύγχρονο περιπολικό σκάφος ζητούν οι λιμενικοί

Με φουσκωτό μειωμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων σκάφος προτίθεται να... ενισχύσει η Πολιτεία το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αγνοώντας τα επανειλημμένα αιτήματα της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Πελοποννήσου για ένα σκάφος που θα δώσει τη δυνατότητα περιπολιών ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου για την καταπολέμηση κυρίως της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. 

 

Η Ενωση αυτή τη φορά απευθύνθηκε με επιστολή της στο γραφείο του  πρωθυπουργού, από τον οποίο ζητείται προσωπική παρέμβαση. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η Καλαμάτα σήμερα διαθέτει "ένα πλωτό περιπολικό σκάφος τύπου ΑΙΙΙ (φουσκωτό) το όποιο έχει εφοδιαστεί με μηχανές το 05/2009 με κόστος 40.000 ευρώ και αγοράστηκαν από το τότε Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για να είναι στην Καλαμάτα". Ομως, διαχρονικό αίτημα όλων των στελεχών είναι να ενισχυθεί η υπηρεσία της Καλαμάτας με περιπολικό σκάφος τύπου ΑΙΙ προκειμένου να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα την λαθραία διακίνηση τσιγάρων στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτίου Πελοποννήσου. "Αντ' αυτού η υπηρεσία της Καλαμάτας στην επικείμενη ανακατανομή των σκαφών σχεδιάζεται να προμηθευτεί ένα νέο τύπου φουσκωτό ανοιχτό, αφαιρώντας της το παλιό φουσκωτό που είναι εφοδιασμένο και με τέντες για στοιχειώδη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, έχοντας σχεδόν σαν υπηρεσία την ίδια επιχειρησιακή δυνατότητα". Οπως διευκρινίζεται, "το ανοιχτό σκάφος θα είναι λιγότερο  επιχειρησιακά αποτελεσματικό και από το ήδη υπάρχον, αφού το πλήρωμα θα είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα (βροχή – ψύχος –καύσωνα) όταν επιχειρεί με την τακτική καρτέρι". Ενδεικτικά αναφέρεται ακόμα πως η Καλαμάτα είναι μόνιμο κέντρο επιχειρήσεων των εναέριων μέσων της FRONTEX, σε ένα τομέα από την Κέρκυρα έως την Κρήτη. Αρα, εάν η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας διαθέτει σκάφος τύπου ΑΙΙ θα υποστηρίζει πολύ πιο αποτελεσματικά τη δραστηριότητα της FRONTEX, "αφού σήμερα σχεδόν αδυνατεί λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των μέσων της". 

Από τον πρωθυπουργό ζητείται ακόμα "να αποκατασταθεί και η αδικία της οργανικής σύνθεσης της υπηρεσίας".

Να σημειωθεί πως η Ενωση, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, έχει κάνει παρέμβαση και για τις καθυστερήσεις στην κοινοποίηση των μεταθέσεων του προσωπικού. Σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει μεταξύ άλλων: "Θεωρούμε ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη την μη κοινοποίηση μέχρι σήμερα του συνόλου των μεταθέσεων που αποφασίσθηκαν από τα αρμόδια συμβούλια του έτους 2013. Η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική της διοίκησης, υπονομεύει την διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει για το 2014 και βεβαίως δίνει ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα αυτών που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ύπαρξη αντικειμενικών κριτηρίων στις μεταθέσεις των στελεχών Λ.Σ. και που συστηματικά με διάφορα προσκόμματα προσπαθούν να το αποδομήσουν".

Κ.Δ.