Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 21:14

Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στους βουλευτές Μεσσηνίας για το νομοσχέδιο που αφορά στα κλειστά επαγγέλματα

Γράφτηκε από την

Θα μας επιτρέψετε να σας μεταφέρουμε κάποιες χρήσιμες απόψεις - θέσεις για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά στα «κλειστά επαγγέλματα».
Με το Κυβερνητικό σχέδιο ο Δικηγόρος γίνεται στόχος υπαλληλοποίησης και εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων.
Το προτεινόμενο άρθρο 44 του Κώδικα Δικηγόρων είναι απαράδεκτο, διότι φέρει με ωμό τρόπο τη συγκεντροποίηση της δικηγορικής ύλης όλων των υποθέσεων σε μεγάλες υπάρχουσες ή συσταθησόμενες εταιρίες, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της ατομικής δικηγορικής δράσης σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης. Εν κατακλείδι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική αρμοδιότητα για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η κατάργηση της εδαφικής αρμοδιότητας θα σημάνει το τέλος της αποκέντρωσης, πράγμα που όλα τα κόμματα ευαγγελίζονται. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είναι και η Επαρχία, ο κατ’ εξοχήν αιμοδότης της Ελληνικής Οικονομίας. Η διατήρηση αυτού του άρθρου θα σημάνει τον ενταφιασμό του Δικηγόρου της Επαρχίας και το κλείσιμο των Επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Οικονομία. Καμία υπεύθυνη μελέτη δεν αποδεικνύει το αντίθετο.
Το προτεινόμενο άρθρο 54 είναι απαράδεκτο διότι ιδρύεται για πρώτη φορά ανισότητα στο μερίδιο της αγοράς (για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους), διότι καταργείται η κατοχύρωση της αξιοπρεπούς άσκησης ατομικής δικηγορίας, η οποία στο όνομα της απελευθέρωσης οδηγείται σε αφανισμό.
Πέραν αυτών ανατρέπεται το θεμέλιο της πρωτοδικειακής οργάνωσης του Δικηγορικού Σώματος και η ύπαρξη των τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων. Τέλος δε το άρθρο αυτό οδηγεί στην υπαλληλοποίηση των δικηγόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υπεράσπιση των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Το προτεινόμενο άρθρο 57 του Κώδικα Δικηγόρων ναι μεν υποχρεώνει το Δικηγόρο να διατηρεί γραφείο στην έδρα του Συλλόγου στον οποίο ανήκει, αλλά δεν απαγορεύει ρητά την ίδρυση δευτερεύουσας εγκατάστασης εκτός της έδρας της περιφέρειας του Πρωτοδικείου.
Το προτεινόμενο άρθρο 92 του Κώδικα Δικηγόρων καθιερώνει το τέχνασμα των τριών «τύπων» αμοιβής (νόμιμης αμοιβής-γραπτής συμφωνίας-ποσού αναφοράς), αγνοώντας διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και αποφάσεις Υπουργείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του κώδικα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά. Σε τι εξυπηρετεί άραγε η καθιέρωση τριών τύπων αμοιβών; Πολίτες, Δικηγόροι και Ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπερδεύονται και θα απαιτούνται εγκύκλιοι διευκρινιστικές. Μόνο η μία και μοναδική τιμή είναι αυτή που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Το προτεινόμενο άρθρο 95 του Κώδικα Δικηγόρων δεν αναφέρει αν η έγγραφη συμφωνία αποτελεί πλήρη απόδειξη για το ύψος της αμοιβής του δικηγόρου, αλλά αφήνεται στην κρίση του ελεγκτού της οικονομικής αρχής. Φοβάμαι τελικά ότι ανοίγει το δρόμο της επιβολής τεκμηρίων.
Το προτεινόμενο άρθρο 96 του Κώδικα Δικηγόρων μας βρίσκει αντίθετους επί της αρχής. Ουσιαστικά καταργείται ο υποχρεωτικός νομοθετικός καθορισμός των δικηγορικών αμοιβών. Τούτο αποτελεί πλήρη αποδοχή των αιτιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το νομοθετικό καθορισμό των ελάχιστων ορίων της δικηγορικής αμοιβής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίες έγιναν δεκτές και από τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης όπως αποδεικνύεται από τι υπ’ αριθμ. πρωτ. 58224/2010 έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης και που απευθύνεται στην ειδική νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και περιέχει αυτούσιες τις ουσιαστικές θέσεις του Δικηγορικού Σώματος, επί της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απαίτηση για κατάργηση των ελαχίστων ορίων των Δικηγορικών αμοιβών. Επικουρικά όπου αναφέρεται η έκδοση διπλοτύπου τούτο να εκδίδεται πάντοτε, επί ποινή απαραδέκτου και με πειθαρχικές συνέπειες, από το Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο Δικηγόρος.
Στις εξαιρέσεις του άρθρου 96 παρ. 3 με τις οποίες απαλλάσσεται της εκδόσεως διπλοτύπου το Ελληνικό Δημόσιο να συμπληρωθεί ρητά ότι στην κατηγορία αυτή δεν υπάγονται το ΙΚΑ και οι ΟΤΑ προς αποφυγήν παρερμηνειών.
Το προτεινόμενο άρθρο 1 του νόμου περί Δικηγορικών Εταιριών πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη διατύπωση και να μη μπορεί να συσταθεί εταιρία μεταξύ συναδέλφων διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων (δηλαδή να επανέλθουμε στην αρχική διατύπωση του άρθρου). Ίδρυση εταιριών μεταξύ συναδέλφων άλλων Συλλόγων γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εξυπηρέτηση Αθηναϊκών συμφερόντων, πάνω στο δόγμα Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Η Αθηναϊκή εταιρία θα κλείσει όλα τα δικηγορικά γραφεία της Επαρχίας και οι Δικηγόροι της Επαρχίας θα γίνουν υπάλληλοι των Αθηναϊκών εταιριών.
Πέραν τούτων με το προτεινόμενο νομοσχέδιο α) δε δίνεται ικανοποιητική ερμηνεία στη φράση οικείος Δικηγορικός Σύλλογος, β) καταργείται η προείσπραξη του φόρου από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, πράγμα που προαναγγέλλει την επιβολή φορολογικών τεκμηρίων.
Επίσης είναι άμεση ανάγκη να επανέλθουμε στο καθεστώς του άρθρου 2 παρ.1 του π.δ. 81/2005 και στην απαγόρευση σύστασης πολυεπαγγελματικής δικηγορικής εταιρίας και στις ασυμβίβαστες προς δικηγόρο αρμοδιότητες του άρθρου 62 παρ.1,2 και 3 του Κώδικα Δικηγόρων. Πρέπει δε να υπάρξει από τώρα δέσμευση ρητή ότι δε θα επιτραπεί η σύσταση πολυεπαγγελματικής δικηγορικής εταιρίας, ούτε η άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων στους δικηγόρους.
Τέλος δεν έχει οριστεί ρητά και συγκεκριμένα ο τρόπος διαφήμισης που να συνάδει με το κύρος του λειτουργήματός μας.
Με τις άνω τροποποιήσεις των άρθρων του Κώδικα δε λύνονται τα θέματα των Δικηγόρων.
Απαιτείται νέος σύγχρονος Κώδικας.
Πιστεύουμε ότι το σχέδιο Νόμου που προωθείται στη Βουλή περιέχει απαράδεκτα μέτρα.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξόντωσή μας και την αλλοίωση του θεσμικού μας ρόλου, αλλά ούτε και την κατάρρευση των Δικηγορικών Συλλόγων.
Επειδή τα παραπάνω μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση με την ψήφο σας μπορείτε να βοηθήσετε τον αγώνα μας και εν κατακλείδι το κράτος δικαίου.
Η ψήφος σας στο επίμαχο νομοσχέδιο της «δήθεν» απελευθέρωσης έχει βαρύτητα και απ’ αυτήν εξαρτάται η ανύψωση του κοινοβουλευτικού λειτουργήματός σας και η ουσιαστική παρουσία σας στο ναό της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος
Κωνσταντίνος Μαργέλης

Ο γενικός γραμματέας
Περικλής Ξηρογιάννης


NEWSLETTER