Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 13:10

Το ΠΑΜΕ Αρκαδίας για τις καταργήσεις σχολείων

Γράφτηκε από την

Τα σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων έχουν κύριο στόχο από τη μία να δημιουργήσουν πολυδύναμα σχολεία που θα είναι ικανά να προσελκύουν χορηγούς που θα επενδύουν σε αυτά αφού θα παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους και από την άλλη να απαλλαγεί το κράτος ακόμη και από στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει και να επιβαρυνθούν έμμεσα ή άμεσα οι γονείς. Οικοδομείται το Καλικρατικό σχολείο της αγοράς με όχημα την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Αυτή την πολιτική ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Μισθός. Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους. Για παιδαγωγικούς λόγους στοιβάζονται οι μαθητές σε 30αρια και 25άρια τμήματα σε σχολεία νομού και κυρίως της Τρίπολης; Για παιδαγωγικούς σκοπούς θα χαθούν περαιτέρω οργανικές θέσεις και θα αποσπώνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί από νομό σε νομό (ακόμη και στα μέσα της χρονιάς) και από περιφέρεια σε περιφέρεια; Προσπαθεί ο κ. Μισθός να θολώσει τα νερά και δηλώνει δήθεν ότι όσα λαμβάνουν χώρα γίνονται για το καλό της εκπαίδευσης, με παιδαγωγικά κριτήρια και ταυτόχρονα αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό όταν ομολογεί σε άλλο μέρος της συνέντευξής του τους πραγματικούς σκοπούς του. Εκβιάζει τους Δημάρχους να «συνεργαστούν» διότι αν δεν το πράξουν θα επωμισθούν το κόστος λειτουργίας των σχολείων στην περιοχή τους. Από την άλλη τους λέει ευθέως ότι αν κλείσουν τα σχολεία θα χρεωθούν το κόστος μεταφοράς των μαθητών!!! Ομολογεί λοιπόν ότι όπως και να έχει το πράγμα το κόστος της μόρφωσης θα επιβαρύνει τους γονείς μέσω της φορολογίας των Δήμων.
Υπερθεματίζει τη χρήση του διαδραστικού πίνακα, λες και είναι αυτό που λείπει από την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν παίρνει θέση ακόμη και για στοιχειώδεις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σχολεία, όπως π.χ. σε κιμωλίες, μαρκαδόρους, πετρέλαιο θέρμανσης κ.α. Καυχιέται για τη λειτουργία των 800 ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όταν για παράδειγμα είναι γνωστό ότι η διεύρυνση του ωραρίου χωρίς τις κατάλληλες υποδομές έχει εξουθενώσει τους μαθητές ιδιαίτερα των μικρότερων τάξεων. Διδάσκεται από την Α Δημοτικού η Αγγλική γλώσσα και  η Πληροφορική πριν ο μαθητής εξοικειωθεί με την μητρική του γλώσσα, την Ελληνική.  Όταν είναι γνωστό μέσα από αυτό το θεσμό ανατράπηκαν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αναπληρωτές ΕΣΠΑ κ.α. 
Αυτό είναι το Καλλικρατικό Σχολείο της αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Αυτό το σχολείο είχαν καταγγείλει σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 14 Γενάρη οι επιτροπές εκπαιδευτικών Πελοποννήσου του Π.Α.ΜΕ στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Στο ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για το Σχολείο και την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών που κατατέθηκε από το Π.Α.ΜΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Μάλιστα στην πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε έκπληκτος για αυτές τις  αντιδράσεις και έκανε λόγο για σκοπιμότητες! Φυσικά η Δημοκρατία του φθάνει μέχρι των εκβιασμό των Δημάρχων και μέχρι τη διαβούλευση με αυτούς που είναι σύμφωνοι ή συναινούν με το βασικό πυρήνα της πολιτικής του όπως είναι ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός (στις 12 Γενάρη είχε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρκαδίας. Που κατέληξε άραγε;) του οποίου εξέχων στέλεχος ήταν και ο ίδιος μέχρι πρόσφατα.
Εμείς να οικοδομήσουμε το Σχολείο και την Κοινωνία των Σύγχρονων λαϊκών αναγκών

ΠΑΜΕ Αρκαδίας


NEWSLETTER