Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 13:50

Γιάν. Μαρνέρης: Πρόγραμμα τηλεφροντίδας σε 9 χώρες της Ευρώπης

Γράφτηκε από την

Από 26/01 έως 29/01/2011 πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος Renewing Health στο Klagenfurt της Αυστρίας, όπου καθορίστηκαν οι τελικές ενέργειες για την έναρξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, εκπρόσωποι δήμων και ερευνητικών ιδρυμάτων, από τις χώρες μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Πέτρος Τομάρας (Κυνουριάτης), ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Αθανάσιος Τσάτσος, ο κ. Ε. Σταματιάδης της Διεύθυνσης Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, ο ιατρός κ. Γεώργιος Δαφούλας υπεύθυνος εφαρμογών e-health της e-trikala A.E και ο κ. Γ. Βάλλας, τεχνικός υπεύθυνος της Cities Net AE για το πρόγραμμα Renewing Health.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών από τον Φεβρουάριο του 2011 και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς κάθε ΥΠΕ, με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.
Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της ψηφιακών κοινοτήτων των Δήμων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.
Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Γιάννης Η. Μαρνέρης
Δήμαρχος Ν. Κυνουρίας
ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ


NEWSLETTER