Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 08:10

Ενοικίαση ποδηλάτου για βόλτα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ενοικίαση ποδηλάτου για βόλτα στην Καλαμάτα

Για τις δουλειές τους στο κέντρο της πόλης ή για μια εξόρμηση έως και μέχρι τη Μάνη ή την Αρχαία Μεσσήνη, Καλαματιανοί αλλά και ξένοι επισκέπτες μπορούν πια να νοικιάσουν ένα ποδήλατο. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες και οι Ελληνες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλη την Καλαμάτα ή απλώς να πάρουν τα ποδήλατα για μια ολιγόωρη βόλτα. Οι δε Καλαματιανοί μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους εκεί που θα βρουν πάρκινγκ και να κάνουν ποδηλατώντας τις δουλειές τους στο κέντρο, με 1 ευρώ την ώρα.   

Ο Κοσμάς Νταβουτιάν από το "Bike & Run Expert" νοικιάζει ποδήλατα τα τελευταία 4 χρόνια από το κατάστημα στην οδό Κλαδά, ενώ στην παραλιακή άνοιξε πέρυσι καινούργιο και νοικιάζει και σε τουρίστες. Πολωνοί, Σουηδοί, Ρώσοι, Αγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Ελληνες επισκέπτες βρίσκουν δικά του φυλλάδια στα ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται. Επίσης, τους ενημερώνει ότι γίνονται και εκδρομές με ποδηλατικά γκρουπ, μέσα και έξω από την πόλη της Καλαμάτας. 

«Διοργανώνουμε ημερήσιες εκδρομές με ποδηλατικά γκρουπ και αυτό αρέσει στους ξένους, οι οποίοι έχουν την κουλτούρα του ποδηλάτου», αναφέρει ο κ. Νταβουτιάν. Προσθέτει δε ότι «ευχαριστεί τους ξένους, ειδικά τους Σουηδούς, το ότι γνωρίζουμε ξένες γλώσσες και μπορούν να συνεννοηθούν στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και να διαλέξουν ένα ποδήλατο που τους αρέσει κι ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους - από ένα στόλο πλέον των 60 ποδηλάτων». 

Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν στις ημερήσιες εκδρομές μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη ή κοντινότερες όπως μια ποδηλατάδα μέχρι τη Στούπα ή την Μπούκα στη Μεσσήνη, καθώς και περιηγήσεις μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Οι Καλαματιανοί από την άλλη νοικιάζουν ένα ποδήλατο «για να μην έχουν το άγχος του πάρκινγκ· με το ποδήλατο πάνε παντού μέσα στην πόλη και μπορούν να κάνουν άνετα τις δουλειές τους». Βέβαια ο κ. Νταβουτιάνλέει ότι αυτοί ακόμη δεν είναι πάρα πολλοί, αλλά γίνονται περισσότεροι όσο περνά ο καιρός. 

Οσο για το πόσο μπορεί κάποιος να κρατήσει ένα νοικιασμένο ποδήλατο, ο χρόνος ξεκινά από 1 ώρα μέχρι... όσο θέλει κανείς. Το αντίτιμο είναι 1 ευρώ την ώρα ή 5 ευρώ για όλη την μέρα. 

Οι ενοικιάσεις γίνονται από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Η μεγαλύτερη κίνηση υπάρχει τις καθημερινές και τα Σάββατο - ενώ την Κυριακή ζητάνε ποδήλατο για βόλτα μετά τις 6 το απόγευμα, όταν γυρίζουν οι περισσότεροι από το μπάνιο τους. Το χειμώνα η κίνηση περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα που κατεβαίνουν πολλοί Αθηναίοι. 

Ποδήλατα στη Ναυαρίνου, σε ξένους και Ελληνες, νοικιάζει και ο Γιάννης Στεφανουδάκης από το "Bike Center", όπως και μηχανές. Οπως μας λέει, «πέρυσι το καλοκαίρι που είχε πολύ κόσμο στην Καλαμάτα, τα πράγματα ήταν καλά - φέτος η κίνηση έχει πέσει 60%».

Πάντως, «η Καλαμάτα είναι μια επίπεδη πόλη, έχει ποδηλατόδρομο και γ' αυτό προσφέρεται για ποδηλατάδες». Οι πιο πιστοί λάτρεις του ποδηλάτου είναι όπως λέει οι Σουηδοί, οι Αγγλοι και οι Γερμανοί, που μπορούν να νοικιάσουν ένα ποδήλατο όλο το 24ωρο. «Με 1 ευρώ μπορούν να νοικιάσουν το ποδήλατο για 1 ώρα ή με 5 ευρώ να το κρατήσουν μια ολόκληρη μέρα», λέει. Τον δε Ιούλιο και τον Αύγουστο, αρκετοί είναι και οι Ελληνες που θα πάρουν ένα ποδήλατο για να κάνουν τη βόλτα τους στη Ναυαρίνου ή να γνωρίσουν την Καλαμάτα. «Συνήθως νοικιάζουν τα ποδήλατα για λίγες ώρες, για να δουν την πόλη ή να κάνουν μια σύντομη βόλτα», αναφέρει συγκεκριμένα. 

Ο κ. Στεφανουδάκης εκφράζει πάντως το παράπονο ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την προβολή της πόλης: «Κατεβαίνουν οι άνθρωποι από τα κρουαζιερόπλοια και δεν ξέρουν τίποτα για την Καλαμάτα και το τι θα βρουν εδώ», σημειώνει. Και τονίζει ότι η Καλαμάτα, επειδή απολαμβάνει καλό καιρό τους περισσότερους μήνες του χρόνου, «προσφέρεται για τουρισμό όλες τις εποχές, αλλά αυτό δεν το έχει εκμεταλλευτεί κανένας φορέας που ασχολείται με τον τουρισμό». Λέει ακόμα ότι πολύ κακό έχει κάνει στην Καλαμάτα το ότι σταμάτησε το τρένο, και στην ουσία δουλεύουν πλέον μόνο «με τους μεμονωμένους τουρίστες που έρχονται με τη Ryanair και τις άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους - γιατί τα οργανωμένα γκρουπ μένουν μέσα στα ξενοδοχεία και δεν ξοδεύουν λεφτά εκτός».

 

 


NEWSLETTER