Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:44

Το Β' βραβείο γευσιγνωσίας καφέ κέρδισε ο Γεράσιμος Σαριδάκης

Γράφτηκε από την

Το Β' βραβείο γευσιγνωσίας καφέ στο διαγωνισμό της HORECA 2011 για τους "Cup tasters 2010" κέρδισε ο Γεράσιμος Σαριδάκης, γευσιγνώστης - επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον οργανισμό SCAE (Speciallity Coffee Association of Europe) και για να κερδίσει ο Γεράσιμος τη 2η θέση δοκίμασε... πάνω από 72 είδη καφέ!
Οι συμμετέχοντες ήταν γευσιγνώστες που ειδικεύονται και σε άλλους τομείς γεύσεων, ενώ κριτές τους ήταν καταξιωμένοι επιχειρηματίες, στελέχη του οργανισμού και κορυφαίοι γευσιγνώστες από το εξωτερικό.
Οπως δηλώνει ο Γεράσιμος στην "Ε", έχασε την 1η θέση με διαφορά πολύ μικρή - γεγονός που τον στενοχώρησε γιατί αλλιώς θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν μετέπειτα διεθνή διαγωνισμό.
Μέχρι τον τελικό δοκίμασε πάνω 72 είδη καφέδων, των οποίων έπρεπε να ξεχωρίσει τα χαρακτηριστικά, παρότι οι γεύσεις τους λίγο ως πολύ έμοιαζαν! Γι' αυτό και χρειαζόταν ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση.
Ο Γεράσιμος Σαριδάκης είναι 33 ετών και κατάγεται από το Ηράκλειο. Στην Καλαμάτα βρέθηκε ως περαστικός, τυχαία, και τελικά αποφάσισε να ζήσει εδώ και να ανοίξει το καφέ "Reload" στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου πριν από ένα χρόνο,
Το επάγγελμά του εδώ και αρκετά χρόνια είναι αυτό του barista-bartender, όμως τα τελευταία χρόνια προέκυψε και η γευσιγνωσία: Αν και ασχολήθηκε σχετικά αργά μαζί της, έμελλε να γίνει πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Προφανώς "το είχε μέσα του", όπως λέει και ο ίδιος - κι αποφάσισε να το εξελίξει. Γευσιγνώστης είναι για εκείνον αυτός που μπορεί να εντοπίσει μέχρι και τα πιο δυσδιάκριτα και "κρυμμένα" στοιχεία της κάθε γεύσης - και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της κάθε ποικιλίας καφέ. Οσο κι αν δε το φαντάζεται κανείς, ένας γευσιγνώστης καφέ μπορεί να ξεχωρίσει τη χώρα προέλευσης, ακόμη και το υψόμετρο στο οποίο έχει μαζευτεί η ποικιλία!
Ο Γεράσιμος το ένιωθε εδώ και αρκετά χρόνια ότι έχει αυξημένη αίσθηση της γεύσης. Γενικά δοκιμάζει τα πάντα, μυρίζει και συγκρίνει όσο περισσότερες γεύσεις μπορεί, για να εξασκεί την κλίση του αυτή.
Για τη γευσιγνωσία δεν υπάρχει κάποια σχολή που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, παρά μόνο σχετικά σεμινάρια. Το βασικό, όπως λέει ο ίδιος, είναι πως χρειάζεται πολλή εξάσκηση και συγκέντρωση...
Μετά από τη σημαντική αναγνώριση που αποτελεί το Β' βραβείο γευσιγνωσίας καφέ στη HORECA, ο Γεράσιμος Σαριδάκης σκοπεύει να λάβει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς... και φυσικά να συνεχίσει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πόλη της Καλαμάτας.

 

Ρεπορτάζ
Γιούλα Σαρδέλη