Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 17:44

Θεσμός το υπαίθριο παζάρι αντικών στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

Θεσμός έχει γίνει πλέον το υπαίθριο παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων που διοργανώνεται για 10ο χρόνο στο μεγάλο καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και το Δήμο Τριφυλίας.

Με αρκετούς εκθέτες και με πλειάδα αντικειμένων άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του μήνα. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν δύο μοναδικές βραδιές οινογνωσίας σε μια παράλληλη δράση δίπλα στο χώρο του παζαριού. Δέκα χρόνια παρουσίας το έχουν καταστήσει ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του καλοκαιριού προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών από διάφορα μέρη, λάτρεις των αντικών, αναδεικνύοντας παράλληλα στους επισκέπτες που περπατούν στα καλντερίμια τις ομορφιές της Παλιάς Πόλης.

Για την φετινή διοργάνωση αλλά και για την συμπλήρωση των 10 χρόνων η πρόεδρος του προγράμματος Τζίμα Ιμιρζιάδη επισήμανε μιλώντας στην "Ε": «Είναι επετειακή αυτή η χρονιά, καθώς κλείνει 10 χρόνια το παζάρι. Δέκα χρόνια είναι πάρα πολλά για ένα θεσμό ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος. Είμαι ευτυχής όταν ακούω από ανθρώπους να μου λένε ότι κάθε φορά είναι και καλύτερο, ότι έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δεις ακόμη και για δύσκολους και απαιτητικούς ανθρώπους. Το παζάρι γίνεται για δέκατη χρονιά στο μεγάλο καλντερίμι, για να αναδείξουμε τις αξίες που έχει η Παλιά Πόλη και φαίνεται ότι σε αυτά τα δύσκολα χρόνια απαξιώθηκαν ακόμη περισσότερο και από την Πολιτεία και από τις τοπικές αρχές. Νομίζουμε ότι με το να προβάλουμε την Παλιά Πόλη, να την βγάλουμε στο προσκήνιο, να την βγάλουμε από την αφάνεια, κάνουμε το πρώτο βήμα για να την προστατεύσουμε και ελπίζουμε στο μέλλον κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες να ασχοληθεί στα σοβαρά. Είναι πραγματικά μια σπάνια πόλη η Κυπαρισσία, είναι 4.000 χρόνια στην ίδια θέση, με μοναδική ιστορία και μοναδικά μνημεία.

Φέτος έγινε κάτι καταπληκτικό, δέχθηκα πλήθος τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που ήθελαν να έρθουν στο παζάρι, παρότι είναι μια δύσκολη χρονιά. Από την αρχή το παζάρι ήταν ένα διαβατήριο για την Κυπαρισσία να βγει προς τα έξω και μαζί με τις άλλες δράσεις υποστήριξε την εξωστρέφειά της, ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός αλλά και να αναπτυχθούν μαγαζιά στην Παλιά Πόλη. Το παζάρι είναι μια ακόμη εκδήλωση που κάνει τον κόσμο να επισκεφθεί την Κυπαρισσία και να την ξεχωρίζει με μια μοναδική εκδήλωση στην Ελλάδα».

Κ.Μπ.