Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 08:31

Χαμόγελα στα καφέ, κεσάτια στις ταβέρνες - την φετινή τουριστική σεζόν στην Πύλο

Χαμόγελα στα καφέ, κεσάτια στις ταβέρνες - την φετινή τουριστική σεζόν στην Πύλο

Καλά πήγε η φετινή τουριστική περίοδος στην Πύλο για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων καφέ. Για τους επαγγελματίες της εστίασης, όμως, τα πράγματα ήταν άσχημα, καθώς τους έπληξε η κρίση και η οικονομική αδυναμία των Ελλήνων επισκεπτών. Επαγγελματίας χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «ο Ελληνας πελάτης είναι είδος υπό εξαφάνιση».

Την εικόνα αυτή αποτυπώσαμε, συζητώντας με τους επαγγελματίες στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και την παραλιακή ζώνη της Πύλου, την ημέρα που η πόλη γιόρταζε την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καφέ μας είπαν: 

Δημήτρης Κουφόγιωργας: «Σε γενικές γραμμές καλά ήταν τα πράγματα. Οι Ελληνες ήταν τον Αύγουστο. Και τώρα το Σεπτέμβριο έχει κόσμο, κυρίως ξένους. Περιμένουμε κόσμο και από το συνέδριο της Volkswagen. Ο Ελληνας σαφώς είναι στριμωγμένος».

Αναστασία Κυριαζάκου: «Μέτριο προς το κακό ήταν το καλοκαίρι. Ο καιρός δε μας ευνόησε. Και αν μας βοηθήσει το συνέδριο της Costa Navarino έχει καλώς. Ο Ελληνας δεν έχει λεφτά, ό,τι κάνουμε από τους τουρίστες».

Γιώργος Διακουμής: «Καλά ήταν. Ο Αύγουστος ήταν καλός, καλύτερος σε σχέση με πέρσι. Ο  Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν ήταν καλοί. Τον Αύγουστο κινούνται οι Ελληνες. Το Σεπτέμβριο “πάγωσαν” με τον ΕΝΦΙΑ. Εχουμε δικά μας προϊόντα και δικούς μας πελάτες που μας προτιμούν γι’ αυτό».

Παναγιώτης Σαρατσιώτης: «Σχετικά καλά. Είχαμε ξένους, αλλά πάντα τα λεφτά τα άφηναν οι Ελληνες. Εχει αυξηθεί η κίνηση στους ξένους, αλλά ξοδεύουν συγκεκριμένο ποσό. Οι Ελληνες δε χαλάνε όσο χαλούσαν, έχει δυσκολέψει η κατάσταση. Ο Αύγουστος ήταν ο καλύτερος μήνας».

Βασίλης Σεφερλής: (έχει και καταλύματα) «Σαν χρονιά δεν πήγε καλά. Είναι πεσμένη η κίνηση στα καταλύματα. Το μαγαζί μας στην πλατεία, επειδή είναι μνημείο (ο πλάτανος) πήγε καλά. Ο Αύγουστος ήταν φέτος λίγες μέρες, αλλά συνεχίζει το Σεπτέμβριο. Η κίνηση τώρα πάει καλύτερα απ’ ό,τι τον Ιούνιο. Εχει και ξένο κόσμο, γι’ αυτό πάει καλά».

Ηλίας Κούβελας: «Καλά, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Εχει πιο πολύ ξένο κόσμο. Οι Ελληνες ήταν τον Αύγουστο και περισσότερο μετά τις 15 Αυγούστου. Για Σεπτέμβρη πάει καλά, καλύτερα από πέρσι».

Γιώργος Κουφόγιωργας: «Καλά πήγε, πιο πολλοί ήταν οι ξένοι. Τον Αύγουστο οι Ελληνες. Φέτος ήταν καλύτερα από πέρσι και συνεχίζει ο Σεπτέμβρης».

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης σημείωσαν:

Γιώργος Τσαρπάλας: «Οχι καλά. Οταν δεν υπάρχουν Ελληνες, δεν υπάρχει τζίρος στα μαγαζιά».

Κώστας Μητώσης: «Σε σχέση με το 2007 και το 2008 που όλο γέμιζαν, τώρα τίποτα. Μέχρι τέλος Ιουλίου ήταν ερημιά, δεν κυκλοφορούσε τίποτα. Τα μαγαζιά άδεια, φέτος ήταν μιζέρια. Και τον Αύγουστο δεν ήταν όπως παλιά. Δεν έχουν φανεί ξένοι. Μπήκαν κάποιοι, αλλά λίγοι».

Θεόδωρος Πουλόπουλος: «Νεκροταφείο. Εδώ και 7 χρόνια, το μόνο που ακούμε είναι οι τράπεζες. Εχει χαθεί ο Ελληνας από την αγορά. Και σήμερα που είναι γιορτή, βλέπουμε τα χάλια μας. Ο Ελληνας πελάτης είναι είδος υπό εξαφάνιση».

Βασίλης Βρεττάκος: «Σε γενικές γραμμές καλά, θα μπορούσε και καλύτερα. Είχαμε το πρόβλημα των καιρικών συνθηκών, τα μελτέμια που επηρέασαν και είναι και η γνωστή δυσπραγία για τον Ελληνα. Είμαστε θετικοί άνθρωποι, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Αρχίζει η ανάπλαση και η περιοχή θα πάρει διαφορετική μορφή. Δειλά - δειλά θα γίνουν κάποια βήματα προς τα μπρος. Η περιοχή μας έχει ανέβει από την Costa Navarino».