Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 07:45

Καθημερινά στην Καλαμάτα: Ασυνείδητοι οδηγοί εμποδίζουν ανάπηρους

Γράφτηκε από την

Ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν συστηματικά σε ράμπες αναπήρων ή πάνω σε πεζοδρόμια φράζοντας το πέρασμα σε πεζούς, σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και μητέρες με καροτσάκια.

Οι τροχονόμοι και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κόβουν σωρηδόν κλήσεις στο κέντρο της Καλαμάτας, αλλά όπως χαρακτηριστικά λέει ο διοικητής της Τροχαίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Ηλίας Αξιοτόπουλος «είναι πολλοί οδηγοί οι οποίοι δείχνουν την κοινωνική τους παιδεία, σταθμεύουν πάνω σε πεζοδρόμια, σε γωνίες, σε προέκταση νησίδων και όπου βολεύει τον καθένα».

Κι επειδή όπως επισημαίνει «δεν υπάρχει χώρος να σταθμεύσει το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να κατέβει ο τροχονόμος για την βεβαίωση των παραβάσεων, προσπαθούμε να βγάζουμε δίκυκλα», που προφανώς είναι πιο ευέλικτα μέσα στην κίνηση της πόλης και στο παρκάρισμα για να κατέβει ο αστυνομικός και να γράψει τους παραβάτες. Στο έργο των τροχονόμων «βοηθά πολύ θετικά η ΔΙΑΣ, διότι είναι οι αστυνομικοί οι οποίοι περιφέρονται μέσα στο κέντρο, στον ιστό της πόλης, και όταν διαπιστώνουν παραβάτες που αφήνουν τα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες αναπήρων, γωνίες και πεζοδρόμια γράφουν κλήσεις».

Ο κ. Αξιοτόπουλος λέει ακόμα ότι ο αριθμός των κλήσεων που κόβονται είναι ανάλογα με την κίνηση που έχει η Καλαμάτα. «Εχει διαπιστωθεί ότι τη Δευτέρα, μετά την αργία του Σαββατοκύριακου, υπάρχει αυξημένη κίνηση μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας», λέει. Ενώ εκεί που διαπιστώνεται ο μεγάλος όγκος παράνομων σταθμεύσεων είναι σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας: Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, γιατί όπως εξηγεί, κατεβαίνει πολύς κόσμος για να πάει στις τράπεζες και αφήνει όπου βρει το αυτοκίνητό του θεωρώντας ότι σε 2 λεπτά θα έχει ξεμπερδέψει, αλλά «καθυστερούν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν όλη την κίνηση». Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην αρχή της οδού Αριστομένους και στην Αναγνωσταρά, όπου «εκεί περνούν καθημερινά αστυνομικοί με μηχανές και βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί οι οδηγοί τα αφήνουν πάνω στα πεζοδρόμια».
Ο Ηλίας Αξιοτόπουλος πιστεύει ότι η συμπεριφορά των οδηγών δεν έχει να κάνει με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, αλλά με την αγωγή και την παιδεία του καθένα: «Πιστεύω υπάρχουν θέσεις στάθμευσης στο πάρκινγκ και στους δρόμους με ελεγχόμενη στάθμευση -μερικοί το κάνουν συστηματικά για να αποφύγουν να πληρώσουν κάρτα και μερικοί βολεύονται με αυτό τον τρόπο, έχουν μάθει έτσι, είναι η παιδεία τους και η αγωγή τους τέτοια που δεν τους πειράζει πώς θα περάσει ο άλλος όταν αυτοί παρκάρουν επάνω στις διαβάσεις πεζών ή σε ράμπα ΑΜΕΑ, ή ακόμα να καλύπτουν όλο τον ποδηλατόδρομο».
Ν.Κ.