Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 12:53

Μετά από πρόσκληση της Σοφίας Σακοράφα: Οι απολυμένοι της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες

Γράφτηκε από την
Μετά από πρόσκληση της Σοφίας Σακοράφα: Οι απολυμένοι της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες

Την στήριξή της στον δεκαεξάμηνο αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ που κρατούν ανοιχτές τις συχνότητες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της Ert Open, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ert Open στις Βρυξέλλες το διάστημα από 13 έως 16 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία να προσκαλέσει την αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα, με στόχο να πληροφορηθούν οι Ευρωπαίοι βουλευτές, την παρανομία που διέπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κλείνοντας την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013, αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι, που απλήρωτοι και χωρίς να τους έχουν καταβληθεί καν οι νόμιμες αποζημιώσεις, συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτές τις συχνότητες και να παράγουν πρόγραμμα.

Η εικοσιπενταμελής αντιπροσωπεία της Ert Open, είχε συνάντηση και παρέμβαση σε δύο συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ρress Room του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ήταν προσκεκλημένη σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης του Βελγίου (VRT). Επίσης έγιναν συναντήσεις με τη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων (IFJ) και με την UNI Global Union Media Entertainment & Arts.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς η Σοφία Σακοράφα, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της, αναφέρθηκε στο παράνομο κλείσιμο του «γίγαντα ΕΡΤ» αλλά και στην λειτουργία της Ert Open. «Το κλείσιμο σε μια νύχτα της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαία κίνηση  που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στην απόλυση 2.500 εργαζομένων όπως επέβαλε το μνημόνιο, αλλά στόχευε στη φίμωση της ενημέρωσης, στην κατάργηση της πολυφωνίας, της προβολής όλων των πολιτικών θέσεων, της προβολής και στήριξης του πολιτισμού. Επίσης δημιούργησε τις προϋποθέσεις οικονομικής γιγάντωσης των ιδιωτικών μέσων που είναι απολύτως εξαρτώμενα και ελεγχόμενα από τους οικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μου και στηρίζουν με ωμή προπαγάνδα το έγκλημα που συντελείται κατά του λαού μας» τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Σακοράφα, ενώ μιλώντας για την Ert Open είπε: «Είμαι πολύ υπερήφανη γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή, με τη στήριξη του λαού, αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις, αγωνιζόμενοι για κάτι πολύ περισσότερο από τη ‘δουλίτσα τους’ και το ατομικό τους συμφέρον. Η Ert Open είναι μια μάχη που μας αφορά όλους μας και ζητώ τη συστράτευσή σας γιατί αυτή η μάχη πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί».

Στη συνέχεια για την λειτουργία της Ert Open μίλησαν ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ Γραβιήλ Κασιμάτης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 Στέλιος Νικητόπουλος, ενώ το λόγο πήραν και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, μίλησαν η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ Γαβριήλ Κασιμάτης, η Ελευθερία Φαραντάκη από την ΕΡΤ 3 και η Εφορος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), δημοσιογράφος της ΕΡΑ Ηρακλείου  Νέλλυ Κατσαμά, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ που κρατούν ανοιχτή της φωνή της ελεύθερης ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα. «Η Εrt Open κρατάει τον παλμό της ζωής σε όλα τα επίπεδα στην ελληνική περιφέρεια, κόντρα στο μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει η συγκυβέρνηση. Για εμάς τα θέματα της δημοκρατίας δεν μπαίνουν σε διακύβευση και σε διατίμηση. Αυτό που επιχειρούν οι δημοσιογράφοι που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και την Αθήνα, είναι μια απάντηση στην καταστρατήγηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στην πλουραλιστική και ελεύθερη ενημέρωση, απέναντι στην ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών. Αυτό κάνουμε 16 μήνες τώρα που ακόμα δεν έχουν επιδοθεί οι διαπιστευτικές πράξεις απόλυσης, ενώ πολλοί από εμάς έχουμε δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι έχουμε απολυθεί παράνομα και παράτυπα. Από την ελληνική περιφέρεια έχουν έρθει οι πρώτες δικαστικές νίκες που είναι απάντηση σε ένα Δημόσιο που δεν είναι άξιο, ούτε αντίδικο να το έχει κανείς» τόνισε η Νέλλυ Κατσαμά.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, επανέλαβε τη συλλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ λέγοντας: «Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει όλες τις αντιδημοκρατικές ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και θα επανιδρύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ αξιοποιώντας όλους τους εργαζόμενους που πέταξε στο δρόμο η κυβέρνηση»

Επίσης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε: «Δεσμευόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει και η διοίκησή της θα εκλέγεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους δεν θα διοριστεί από την κυβέρνηση»

Το "παρών" στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, που δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.


NEWSLETTER