Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 08:30

Πάγωμα των χρεών ζητούν οι πατατοπαραγωγοί Μεσσήνης

Πάγωμα των χρεών ζητούν οι πατατοπαραγωγοί Μεσσήνης

Σε απόγνωση βρίσκονται πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης που χρωστούν και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους ούτε με τις 100 δόσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως τονίζουν στην "Ε", αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και ζητούν πάγωμα των χρεών τους για 2-3 χρόνια και 200-300 δόσεις ή αποπληρωμή των οφειλών τους ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά τους.


Ο Θανάσης Κατσιβαρδέας μας είπε ότι «η αγορά έχει νεκρώσει. Οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε τραγική κατάσταση». Σημείωσε πως «με πατάτα στα 18 και 20 λεπτά και με ντομάτα στα 30 και 50 λεπτά δεν μπορείς να ζήσεις. Βγάζεις 1,5 τόνο πατάτα το στρέμμα και στο συσκευαστήριο δεν περνούν τον τόνο. Εχεις έξοδα 400 και 500 ευρώ το στρέμμα και παίρνεις 200 και 300 ευρώ. Και έρχεται μετά το κράτος και σου λέει πλήρωσε ΕΝΦΙΑ για το κτήμα, δήλωσε πηγάδια και γεωτρήσεις για να βάλεις υδρόμετρα. Και έρχεται να σου ρυθμίσει τα δάνεια με 100 δόσεις. Από πού να δώσει δόσεις ο αγρότης;». Καλεί τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους «να πάει σε αγρότες, να δει τι παραγωγή βγάζουν, τι και πώς πληρώνονται, και μετά να αποφασίσει».
Εκτιμά πως «κάτω από 50.000 ευρώ μπορεί να πληρωθεί οφειλή, κι αυτό με δυσκολία» - και ζητεί: «Να βάλουν 200 και 300 δόσεις και να παγώσουν τα χρέη για 2-3 χρόνια. Για να πληρώσουμε τα χρέη και να κυλήσει η αγορά. Αλλιώς είναι ένα τέχνασμα να πάρουν τις περιουσίες του κόσμου».
Αναφέρει ακόμα, με πικρία, ότι «κρατάνε τα λεφτά από τις επιδοτήσεις, αν χρωστάς σε Εφορία και ΟΓΑ. Ρωτάς τον άλλο αν έχει να φάει;». Πιστεύει ότι «μόνο ένα ποσοστό 10-15% των αγροτών δεν έχει πρόβλημα. Πώς θα καλλιεργήσει φέτος ο πατατοπαραγωγός, που οι γεωπόνοι θέλουν τα λεφτά για σπόρους, φάρμακα;». Προτείνει «βάσει εισοδήματος να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών. Δεν έχει σταθερό εισόδημα ο αγρότης. Το κράτος μπορεί να το ελέγξει αυτό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι "στον αέρα"». Και καταλήγοντας υποστηρίζει: «Θέλουν να διώξουν τους αγρότες από τα κτήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας Δουρούμης σημειώνει: «Δεν τη γλυτώνουμε τη φυλακή ό,τι και να μας λένε. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αφού δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, τι δόσεις να πληρώσουμε; Πρέπει να γίνει πάγωμα για 2-3 χρόνια και να καθοριστούν 200-300 δόσεις για να επιβιώσουμε».
Παρατηρεί ότι «είμαστε απογοητευμένοι» και τονίζει:«Ή το χωράφι θα μας πάρουν ή το κεραμίδι που έχουμε. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Μόνο ένα 5-10% των αγροτών δεν έχει πρόβλημα. Ο υπόλοιπος κόσμος ψάχνεται. Δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, να στείλει τα παιδιά του ταϊσμένα στο σχολείο. Τι να δώσει ο κόσμος, την ψυχή του; Με 18 και 20 λεπτά η πατάτα που βγάζουμε, τι να πληρώσεις; Το γεωπόνο, το λίπασμα, τα φάρμακα, το ρεύμα και το πετρέλαιο, που κανένα από αυτά δεν έχει μειωθεί; Θα σταματήσουμε την καλλιέργεια. Είναι απελπισία».
Γ.Σ.