Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 07:45

Σύμφωνα με το "Εθνος": Φρένο Πούτιν σε επενδύσεις Καλτσίδη

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με το "Εθνος": Φρένο Πούτιν σε επενδύσεις Καλτσίδη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Φιλάρετο Καλτσίδη και άλλους 40 Ρώσους μεγιστάνες να επενδύσουν στη Ρωσία, ενώ μίλησε με αυστηρό ύφος για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη που επιλέγει να επενδύσει στην προβληματική, όπως την αποκάλεσε, Ελλάδα. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνος", σύμφωνα με το οποίο:

«Οι "συστάσεις" του Ρώσου Προέδρου για την Ελλάδα, όπως φαίνεται, έβαλαν φρένο και στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε και για επενδύσεις του Φ. Καλτσίδη στην Ελλάδα. Ετσι η παρουσία του στη χώρα μας περιορίζεται μέχρι τώρα στην πολυσυζητημένη βίλα του στο Βασιλίτσι στην Κορώνη, όπου φιλοξενεί συχνά άλλους Ρώσους ολιγάρχες και στελέχη του Κρεμλίνου».
Από εκεί και πέρα κανένας δεν γνωρίζει αν η ακύρωση των επενδύσεων έχει σχέση με το νέο γύρο αντιδράσεων για τη βίλα στην Κορώνη ή αν πρόκειται για δυο τυχαία γεγονότα. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι, μεταξύ αυτών και κυβερνητικά στελέχη, προσδοκούσαν πολλά από τις ρώσικες επενδύσεις και όταν αυτές ακυρώθηκαν, άλλαξαν ρότα και στράφηκαν ως συνήθως στη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες είχαν αυξηθεί ιδιαίτερα το 2013 μετά την προσέλευση μεγάλου αριθμού Ρώσων τουριστών. Το 2014 όμως μετά την κρίση στην Ουκρανία και την υποτίμηση της αξίας του ρώσικου νομίσματος το κλίμα αντιστράφηκε. Η ρώσικη εξωστρέφεια πήγε περίπατο όταν ο Πούτιν ζήτησε από τους μεγιστάνες να βάλουν πλάτη στη ρωσική οικονομία.
Οπως αποκαλύπτει το "Εθνος": «Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα της Μεγάλης Αικατερίνης στο Κρεμλίνο συμμετείχαν ολιγάρχες -όπως τους αποκαλούν τα ρωσικά ΜΜΕ- με προσωπική περιουσία από 2-3 δισ. ο... φτωχότερος μέχρι 18 δισ. δολάρια, όπως αυτή του Βίκτορ Βίκσελμπεργκ, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Forbes». Μια πρόχειρη εκτίμηση ανεβάζει τη συνολική προσωπική περιουσία των 41 επιχειρηματιών σε πάνω από 300 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αξία των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν μέσα και έξω από τη Ρωσία.
Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, Φιλάρετ Γκάλτσεφ Ιλιτς στα ρωσικά, με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 6,7 δισ. δολάρια, ήταν στο νούμερο 22 της λίστας με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Ρωσία το 2013. Μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου «Eurocement», αποκαλείται «βασιλιάς του τσιμέντου» και θεωρείται από τους «νομιμόφρονες» προς το Κρεμλίνο. Ο όμιλός του καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο της παραγωγής τσιμέντου στη Ρωσία, ενώ είναι και ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ελβετικής εταιρείας τσιμέντου Holcim, με ποσοστό πάνω από 10%. Κατάγεται από την ορεινή περιοχή της Τσάλκα στη Γεωργία, όπου διαμένουν χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής».
Το ρεπορτάζ του "Εθνους" αναφέρει επίσης: «Ο Φ. Καλτσίδης παραβρέθηκε στο Κρεμλίνο, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Μπορίς Μουζενίδης, οι οποίοι παρεμπιπτόντως προέρχονται και αυτοί από την περιοχή της Τσάλκα. Να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, με περιουσία 250 εκατ. ευρώ, το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά προσεκτικός στις κινήσεις του μετά την "κόκκινη" κάρτα που του έβγαλε τον Αύγουστο του 2013 ο Βλ. Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια του Ροστόφ, κέντρο των επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, μίλησε με αυστηρό ύφος για επιχειρηματία που αντί για την περιφέρεια του Ροστόφ επιλέγει να επενδύσει στην προβληματική, όπως την αποκάλεσε, Ελλάδα. Τις ημέρες αυτές ο Βλ. Πούτιν περιορίστηκε να στείλει μόνο μια τυπική ευχετήρια κάρτα στον... Ιβάν Ιγκνατίεβιτς -ο Ιβάν Σαββίδης στα ρώσικα- με αφορμή το νέο έτος».

 


NEWSLETTER