Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 14:11

Σύμβουλος επιτροπής ο Κώστας Γουλιάμος

Γράφτηκε από την
Σύμβουλος επιτροπής ο Κώστας Γουλιάμος

Σύμβουλος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τον πολιτισμό, στο Gansu της Κίνας τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Μεσσήνιος πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από το Lanzhou City University σε σύμπραξη με την περιφέρεια Gansu της Κίνας.


Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος επισκέφθηκε την πόλη Lanzhou, πρωτεύουσα της περιφέρειας, συμμετέχοντας ως ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, στο παγκόσμιο συνέδριο για τους νέους «Δρόμους του μεταξιού». Στο “3rd International Culture Industry Summit - 7th Gansu Culture Expo” παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες διαστάσεις των νέων «Δρόμων του μεταξιού»: (α) η χερσαία, η οποία με αφετηρία την κεντρική Κίνα εκτείνεται δυτικά, στο Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, και φθάνει μέχρι τη γερμανική πόλη Duisburg για να καταλήξει στο Rotterdam της Ολλανδίας. (β) Και η θαλάσσια διαδρομή που διαπερνά την Ερυθρά Θάλασσα, φθάνει στη Μεσόγειο, όπου με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά καταλήγει στη Βενετία.
Στην ομιλία του, ο πρύτανης Κώστας Γουλιάμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι δρόμοι του μεταξιού βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτισμικής και οικονομικής στρατηγικής του Πεκίνου. Πρόκειται για μια νέα ευρασιατική υπέρ-πολιτισμική γέφυρα που δημιουργεί νέες συνθήκες κοινωνικών και οικονομικών συμπράξεων αλλά και διεθνών σχέσεων».
Κατά την παραμονή του στην Κίνα, ο καθηγητής συναντήθηκε με τον αν. κυβερνήτη της περιφέρειας Gansu και τον αν. υπουργό Πολιτισμού της Κίνας. Επίσης μετείχε σε δείπνο εργασίας με τον αν. γενικό διευθυντή της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, όπου συζητήθηκαν θέματα και ζητήματα κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών που αφορούν την Κίνα, την Ευρώπη και την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι στον καθηγητή Κώστα Γουλιάμο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Lanzhou, πριν από ακριβώς ένα χρόνο.


NEWSLETTER