Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 15:16

Ακινητοποιημένα περιπολικά λόγω... γραφειοκρατίας

Ακινητοποιημένα περιπολικά λόγω... γραφειοκρατίας

Η γραφειοκρατία κρατάει περιπολικά καθηλωμένα έξω από αστυνομικά τμήματα, γιατί καθυστερεί να εγκριθεί κεντρικά το σχετικό κονδύλι για την επισκευή τους. Το Α.Τ. Μεσσήνης, για παράδειγμα, έχει να επιβλέψει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, αλλά εδώ και αρκετό διάστημα ένα από τα περιπολικά του παραμένει στην αχρηστία.

Οπως μάθαμε, από τις αστυνομικές αρχές τού νομού έχει γίνει ό,τι προβλέπει η σχετική διαδικασία, αλλά απάντηση από την Αθήνα για το πότε θα έρθουν τα χρήματα ώστε να αλλάξει το σπασμένο τζάμι του οδηγού και ένα φανάρι, δεν έχει έρθει. 

Πάντως, όπως λέει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, τα περιπολικά που βγαίνουν εκτός γιατί τρακάρουν ή χαλάνε δεν είναι ανησυχητικά πολλά. Αναγνωρίζει δε πως το κονδύλι επισκευής καθυστερεί να εγκριθεί γιατί πρέπει να περάσει από σχετική επιτροπή ώστε να αξιολογηθεί το αν συμφέρει να φτιαχτεί το αυτοκίνητο. Αν μάλιστα το περιπολικό τρακάρει, εκεί περιπλέκεται περισσότερο η διαδικασία γιατί θα πρέπει να γίνει ΕΔΕ, να μπλεχτεί εμπειρογνώμονας και να πληρώσει η ασφαλιστική. 

«Θα πρέπει να κάνει αναφορά ο αστυνομικός που έμεινε στα χέρια του το περιπολικό, και να τη δώσει στη Διεύθυνση. Η Διεύθυνση στέλνει κεντρικά τα χαρτιά και ζητάει χρήματα για την επισκευή», εξηγεί ο Γ. Αδαμόπουλος. Από εκεί και πέρα, «όποια στιγμή εγκριθούν, τότε θα φτιαχτεί, αλλά πρέπει να τα εγκρίνει ο επίτροπος και δεν είναι θέμα Διεύθυνσης. Εχει μια γραφειοκρατική διαδικασία και μπορεί να περάσουν και τρεις μήνες για να επισκευαστεί ένα περιπολικό». 

Οσο για συμβεβλημένα συνεργεία στη Μεσσηνία, φαίνεται ότι υπάρχει απροθυμία από ιδιώτες μηχανικούς, γιατί καθυστερούν να πάρουν τα χρήματά τους. Συνεργείο της Αστυνομίας υπάρχει στην Αθήνα, όπου πάνε αυτοκίνητα από σχεδόν όλη την Ελλάδα - αλλά και εκεί να μεταφερθεί ένα όχημα, πάλι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη. 

«Για να δοθεί λύση θεωρώ ότι θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί στο νομό ένα συνεργείο για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας και να προεγκρίνεται το κονδύλι για τις επισκευές», προσθέτει ο Γιάννης Αδαμόπουλος. Και καταλήγοντας επισημαίνει ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι τα πολλά χιλιόμετρα που έχουν κάνει τα περιπολικά. Σημείωσε μάλιστα ότι την Παρασκευή, ένα από τα αιτήματα τα οποία τέθηκαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ήταν η ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων. 

 

Ν.Κ.