Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 08:05

"Απόσυρση της ΚΥΑ για τα τραπεζάκια στην παραλία" ζητούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
"Απόσυρση της ΚΥΑ για τα τραπεζάκια στην παραλία" ζητούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Την πολιτική τοποθέτηση των 4 κυβερνητικών βουλευτών της Μεσσηνίας, των συνεργαζόμενων κομμάτων με την κυβέρνηση και του Επιμελητηρίου, για την ΚΥΑ που απαγορεύει τα τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό, ζητούν οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης στην Καλαμάτα.

Οι επαγγελματίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που αντιδρούν στη συγκεκριμένη απόφαση, ζητούν την άμεση απόσυρση - τροποποίηση της ΚΥΑ και διαβούλευση από τον Οκτώβριο με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις. Το Σαββατοκύριακο θα μοιράσουν έντυπο υλικό στους πελάτες τους για να ενημερωθούν και αν δε δοθεί λύση έως το τέλος του μήνα, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αυτά τονίστηκαν και αποφασίστηκαν σε συνέλευσή τους χθες το πρωί, στην παραλία της Καλαμάτας.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Ανδρέας Ζαγάκος σημείωσε ότι η νέα ΚΥΑ αναιρεί την επαγγελματική ιδιότητα των καταστημάτων μας και μίλησε για κατάπτυστη ΚΥΑ που αναιρεί την τουριστική λειτουργία της παραλίας μας και όλων των παραλιών.

Ο κ. Ζαγάκος, αφού ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, παρατήρησε πως η ΚΥΑ δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια και στάθηκε στην έκρηξη ανεργίας που θα υπάρξει στους εποχικούς εργαζόμενους, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει 70.000 νέες θέσεις ανεργίας. Ανέφερε ότι ενώ η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, υπάρχει ανησυχία στους προμηθευτές μας, ιδιαίτερα σε αυτούς εξοπλισμών καταστημάτων κι έχουν ακυρωθεί παραγγελίες.

Επεσήμανε πως «δε θα δεχθούμε μομφή για επαγγελματίες που επιλέγουν μορφές παρανομίας. Κακοί υπάρχουν σε όλες τις δουλειές και τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές». Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν γεμίσει όλοι την παραλία με μπετά και παράνομες κατασκευές. Οσοι την έχουν γεμίσει, έχουν τιμωρηθεί».

Εκτίμησε ότι «όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον αγώνα μας να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας και να καταπολεμήσουμε την ανεργία».

Αναφερόμενους στους ανώνυμους αγανακτισμένους πολίτες, κάλεσε όποιον πολίτη θέλει, «να έρθει και να μας πει πού δημιουργούμε πρόβλημα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία». Είπε ότι είναι υπεραρκετός ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει και μίλησε για την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας στους αιγιαλούς (ντους, τουαλέτες, καθαριότητα, παροχή πρώτων βοηθειών).

Ο Ανδρ. Ζαγάκος ενημέρωσε ότι «θα αναγκαστούμε να καταργήσουμε τη δωρεάν διάθεση στις ξαπλώστρες της παραλίας. Τη συμπαράστασή τους στους επαγγελματίες της παραλίας εξέφρασαν εγγράφως οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Μικρής Μαντίνειας, Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ και το ξενοδοχείο "Ελίτ".

ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

Απαντώντας σε ερώτησή μας, παρατήρησε ότι «πρέπει να υπάρξει τάξη στον αιγιαλό και σε κάθε δραστηριότητα», Είπε πως το Λιμενικό και η Κτηματική Υπηρεσία κάνουν ελέγχους και υπάρχουν και πρωτόκολλα κατεδάφισης, για τα οποία είτε αθωώνονται οι καταστηματάρχες είτε δεν υλοποιούνται. «Δεν επικροτούμε καμία παράνομη δραστηριότητα στον αιγιαλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

* Στη συνέλευση που προηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μπούχαλης (αρμόδιος για τα καταστήματα) είπε ότι «θέλουν να διώξουν την οποιαδήποτε δραστηριότητα από τις παραλίες. Η ΚΥΑ έχει σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά είναι και θέμα ιδεοληψιών».

Ο Ανδρ. Ζαγάκος δήλωσε ότι «ζητάμε από το γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας την πολιτική σκέψη αυτής της απόφασης. Ας μας φέρουν την απάντηση οι βουλευτές της Μεσσηνίας». Ανέφερε πως η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι η ΚΥΑ ήταν μια φωτοβολίδα για να δουν αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής που παρέστη ως επαγγελματίας της παραλίας, πρότεινε δυναμική κινητοποίηση, «να πάμε με καρέκλες και τραπέζια στο Σύνταγμα». Εκανε, ακόμα, την πρόταση να ζητήσουν από αρχιτέκτονες προτάσεις για κατασκευές στην παραλία, «ώστε να τους πούμε εμείς τι πρέπει να γίνει στην παραλία».

Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι «θέλουν την παραλία για να γεννάνε οι χελώνες, θέλουν ελεύθερους χώρους και να μην υπάρχει η παραμικρή ανθρώπινη δραστηριότητα στον αιγιαλό».

Τονίστηκε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η επαγγελματική δραστηριότητα, πως δε συντελείται η τουριστική ανάπτυξη με την απομάκρυνση των καταστημάτων από την παραλία.

Στη συνέλευση παρέστη και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης.


NEWSLETTER