Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 17:22

Τα "Λελώνεια" στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)

Τα "Λελώνεια" στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)

Παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος τα "Λελώνεια" χθες το πρωί στα Φιλιατρά στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, με την συμμετοχή αρκετών ιππέων και αμαζόνων από την περιοχή της Τριφυλίας αλλά και μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης.

Στο γραφικό εκκλησάκι τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας δόθηκε η σημαία με τον Αϊ-Γιώργη από τον πατέρα Διονύσιο Καλογερόπουλο σε έναν από τους ιππείς και όλοι μαζί ξεκίνησαν την περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Στο ιστορικό γεγονός της ημέρας αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Χριστίνα Μαρκουίζου, η οποία σημείωσε πως ο Παναγής Λελώνης ήταν ένα γενναίο Φιλιατρινόπουλο που επί εποχής Τουρκοκρατίας, όταν του Αγίου Γεωργίου γίνονταν ιπποδρομίες σύμφωνα με το έθιμο, έπαιρνε μέρος και πάντα κέρδιζε. Αυτό όμως δεν άρεσε στους Τούρκους και του είχαν ζητήσει να μην ξαναπάρει μέρος γιατί αλλιώς θα τον σκότωναν. Αυτός αψήφησε τις απειλές και παρά τα εμπόδια που του είχαν βάλει κέρδισε για ακόμη μια χρονιά. Ετσι αποφάσισαν να τον κρεμάσουν στη βελανιδιά που ήταν δίπλα από το ναό. Εχοντας την θηλιά περασμένη στο λαιμό του η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ άρπαξε από έναν Τούρκο το άλογο και το σπαθί του, έκοψε το σχοινί και τον απελευθέρωσε. Τρέχοντας όμως για να σωθούν και μη έχοντας άλλη επιλογή έπεσαν σε μια λίμνη που ήταν εκεί κοντά και πνίγηκαν.

Για την σημασία της γιορτής αλλά και την συμμετοχή της Τριφυλίας σε όλες τις στιγμές της ιστορίας μας, μίλησε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Από την πλευρά του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας ο πρόεδρός του Γιώργος Τεριζάκης ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους, μίλησε για την προσπάθεια που κάνουν τα μέλη να συντηρούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές τα άλογά του και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά υποσχόμενος κάθε χρονιά να είναι και καλύτεροι.

Μέχρι να επιστρέψουν οι ιππείς από την περιφορά της σημαίας έγιναν αγώνες τρεξίματος από μαθητές, οι οποίοι τερμάτισαν ως εξής: Στα αγόρια Γυμνασίου, οι Αρμπη Αράπη, Φώτης Γιαννακόπουλος, Τρύφωνας Βλάχος. Στα κορίτσια Γυμνασίου, οι Γεωργία Καραχάλιου, Μαρία Παράσχη, Αννα Μπακούρου. Στα αγόρια Λυκείου, οι Δημήτρης Ηλιόπουλος, Σωτήρης Τασουλής, Χρήστος Κατσαρός.

Με την επιστροφή των αλόγων έγινε ιππική επίδειξη και απονεμήθηκαν μετάλλια σε όλους. Με τα άλογά τους συμμετείχαν οι: Στέλιος Τσίτσας, Τάκης Καπετανάκης, Μαρία Καπετανάκη, Νίκος Μίχος, Παναγιώτης Πανταζόπουλος, Δημήτρης Ντουγερόγλου, Γεώργιος Κοντοράβδης, Αγγελική Παράσχη, Σωτήρης Αρβανίτης, Δημήτρης Παράσχης.

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαθεοδοσίου, Μαρία Πανουσιοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΚ Φιλιατρών Παναγιώτης Φαρμάκης και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.

Κ.Μπ.