Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 20:26

Ηλίας Ζέρβας - Λευτάκης: "Η μουσική είναι σαν τον πλανήτη Γη..."

Ηλίας Ζέρβας - Λευτάκης: "Η μουσική είναι σαν τον πλανήτη Γη..."

"Η μουσική είναι σαν τον πλανήτη Γη..." για τον Καλαματιανό Ηλία Ζέρβα Λευτάκη, που με την μπάντα του "Notorious Troupe" την Παρασκευή στις 10 μ.μ. θα εμφανιστούν  στο Vino Banko tapas bar στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ την Κυριακή θα παίξουν στον Jasmine  bar στην Κορώνη.

-Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

"Η ιστορία μου με την μουσική πάει πολύ πίσω … Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πάντα, από πολύ μικρός, έψαχνα ευκαιρία να βουτήξω την κιθάρα της μητέρας μου από την ντουλάπα ενώ είχα τρελό κόλλημα με τους κλασικούς και κυρίως με τον Μπετόβεν και τον Σοπέν! Μεγάλωσα στην Κορώνη Μεσσηνίας και εκεί δεν υπήρχε η δυνατότητα να σπουδάσω μουσική. Το 2002 μετακόμισε η οικογένεια μου στην Καλαμάτα και τότε ξεκίνησα Κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο και ουσιαστικά τότε ξεκίνησε η μουσική μου επιμόρφωση." 

-Τι σημαίνει για σένα μουσική; 

"Η μουσική για μένα είναι ο απόλυτος τρόπος έκφρασης. Υπάρχουν φορές που καθώς ερμηνεύω ή ακούω κάποιο κομμάτι νιώθω κάθε κύτταρο του σώματος μου να δονείται αρμονικά στο μέτρο του κομματιού. Αυτές ακριβώς τις στιγμές είναι που ξέρω ότι η μουσική είναι το παν για μένα."

-Μίλησέ μας για την μπάντα σου.

"A dream come true! Τίποτα λιγότερο δεν θα μπορούσα να πω για αυτή την μπάντα. Ξέρεις το δυσκολότερο κομμάτι μιας μπάντας δεν είναι το μουσικό, είναι το να μπορούν να συνυπάρξουν οι άνθρωποι που την συνθέτουν με αρμονία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλές φορές βλέπουμε καταξιωμένες μπάντες να διαλύονται στα καλά καθούμενα. Εγώ είχα την τύχη να βρω τον Αντρέα (ο κιθαρίστας μας) και να είναι αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο θα ξεκινήσουμε τους Notorious Troupe. Στην συνέχεια προστέθηκε στην παρέα μας ο Τίμος (κρουστά) και ο Νίκος (Κοντραμπάσο/Ηλεκτρικό Μπάσο) και δέσαμε πρώτα σαν παρέα και μετά σαν μουσικοί. Παίζουμε Jazz, Rock n Roll και Swing μουσική και αγαπάμε τον Elvis, τον Sinatra, τους Stray Cats και γενικά πεθαίνουμε για Lindy Hop, Cadillacs, Choppers, Route 66 και Αμερική του 50 και του  60! Τολμώ να πω ότι μέχρι στιγμής η μπάντα πάει καλύτερα από ότι ήλπιζα. Έχουμε παίξει σε πολύ μεγάλες σκηνές, όπως η Τεχνόπολη, ενώ έχουμε συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου όπως η μεγαλύτερη σχολή swing της Ελλάδος, Athens Swing Cats, ο θρυλικός Johnny Vavouras, οι Vanila Swing κ.α."

-Η μουσική είναι μία; Μια κοινή γλώσσα;

"Η μουσική είναι σαν τον πλανήτη Γη. Συντίθεται από χιλιάδες είδη (φυλές) που όλα συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο τρόπο. Σύνορα υπάρχουν μονάχα αν θέλεις να υπάρξουν. Κατά τα άλλα δεν έχει όρια και εκεί που τελειώνει το ένα είδος έρχεται κάποιο άλλο να το συνεχίσει. Πιστεύω ότι η μουσική είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορεί να συνδέσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όσο διαφορετικοί και αν είναι"

-Τι νιώθεις όταν τραγουδάς;

"Εξαρτάται πάντα το τι τραγουδάω. Για παράδειγμα όταν τραγουδάω Rock n Roll νιώθω λες και έχω πιει 30 energy drinks! Η ενέργεια που με γεμίζει το τραγούδι είναι μοναδική και το κάθε τραγούδι έχει την δική του ενέργεια! Θα έλεγα ότι όσο περισσότερο τραγουδάς ένα τραγούδι τόσο περισσότερο ταυτίζεσαι μαζί του και τόσο περισσότερο σε επηρεάζει. Τα βαθύτερα συναισθημάτα τα έχω βιώσει τραγουδώντας, λες και η μουσική με βοηθάει να δω τα πράγματα καλύτερα, καθαρότερα. Επέτρεψέ μου λοιπόν να σου πω ότι το τι νιώθω δεν είναι πάντα σταθερό αλλά αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι όταν τραγουδάω νιώθω!"

-Εχεις εμφανιστεί ξανά στον τόπο που μεγάλωσες;

"Σόλο ναι αλλά με την μπάντα ποτέ! Αυτές οι δύο εμφανίσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για μένα καθώς θα εμφανιστώ στην Καλαμάτα και την Κορώνη. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου έζησα στην Κορώνη και όταν ήμουν 11 ετών μετακόμισα στην Καλαμάτα από όπου και αποφοίτησα από το λύκειο πριν έρθω στην Αθήνα. Και οι δύο τόποι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Θα παίξω μουσική για τους δικούς μου ανθρώπους. Θα τραγουδήσω στην αγαπημένη μου μητέρα και στους λατρεμένους μου παππούδες. Θα έχω την ευκαιρία να ερμηνεύσω τα αγαπημένα μου κομμάτια μπροστά σε αγαπημένα πρόσωπα. Όπως καταλαβαίνεις, δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο από ότι είναι!"

-Η τέχνη ...  θέλει θυσίες;

"Όλα θέλουν! Πιστεύω πως ο κόσμος μας είναι μια συνεχής ανταλλαγή ενεργειών. Ότι κάνουμε από το να κουνήσουμε το χέρι μας μέχρι το να βρούμε το κουράγιο να συνεχίσουμε με το κεφάλι ψηλά μια μέρα που πάνε όλα χάλια απαιτεί κάποια ενέργεια υλική ή άυλη. Έτσι είναι και η τέχνη και πιο συγκεκριμένα η μουσική μιας και αυτή είναι η τέχνη μου. Το θέμα με εμάς τους μουσικούς είναι ότι είμαστε παιδιά με πάθος για την ζωή που δεν επιλέγουμε τον ασφαλή δρόμο της Χ δουλειάς αλλά προτιμάμε να κυνηγήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα. Κάπου διάβασα ότι για να είσαι μουσικός δεν πρέπει να μεγαλώσεις. Καλά τα λέει αυτός που το είπε."

-Σχέδια για το μέλλον;

"Πολλά και μεγάλα! Αλλά λέω να κρατήσω τις λεπτομέρειες για μένα (στην πραγματικότητα δεν τις ξέρω ούτε εγώ καλά καλά…) και να σας πω μονάχα ότι οι Ilias and The Notorious Troupe θα συνεχίσουν ακάθεκτοι το ταξίδι τους στο Route 66 και πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ακουστεί το Rock ‘n Roll μας σε όλη την Ελλάδα! Κατά τα άλλα ας μείνουμε στο παρόν και ας το απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε γιατί (όσο μακάβριο και να είναι αυτό που θα πω ειναι η πραγματικότητα) δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελευταία μας ημέρα στον όμορφο κόσμο μας! 


* Ο Ηλίας Ζέρβας Λευτάκης, 23 ετών. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, μέχρι τα 11 κατοικούσε στην Κορώνη Μεσσηνίας και στην συνέχεια μετακόμισε με την οικογένεια του στην Καλαμάτα. Σπούδασε μουσική στο Δημοτικό ωδείο Καλαμάτας. Τραγουδάει, συνθέτει και παίζει πιάνο, κιθάρα και βιολί. Αποφοίτησε από το 4ο Γεν. Λύκειο Καλαμάτας και σπουδάζει μηχανολόγος μηχανικός βιοϊατρικών συστημάτων στην Αθήνα. Αγαπάει πολύ τα ζώα και ειδικά τις γάτες (έχει 3 τον Δία την Καλυψώ και την Γουίνη), τα ενυδρεία, τα βιβλία και τις μεγάλες βόλτες στο δάσος. Έχει πραγματοποιήσει πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες ενώ λόγω της μεγάλης του αγάπης για την φύση στηρίζει πολλές οργανώσεις με όποιον τρόπο μπορεί που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο (όπως Greenpeace, WWF κ.α).