Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 15:39

Σε κινητοποιήσεις οι εργολήπτες της Μεσσηνίας





Το Δ.Σ του ΣΠΕΔΕ Μεσσηνίας αποφάσισε σύμφωνα και με τις αποφάσεις του 67ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ
1.Την  συνέχιση της αποχής από τις δημοπρασίες επ αόριστον και μέχρι νεότερης απόφασης.
2.Την αποχή από όλες τις δημοπρασίες τακτικές και επαναληπτικές, μέχρι την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης, ή απόσυρσης του Νομοσχεδίου για το Θεσμικό Πλαίσιο Δημοσίων Έργων.
3.Περιφρούρηση της αποχής σε όλες τις δημοπρασίες.
4.Συμβολική κατάληψη την Τρίτη 19/04/2011 στο κατάστημα της Αποκεντρωμένης  Περιφερειακής Διοίκησης του νομού.
5.Συμβολικές καταλήψεις των Γραφείων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
6.Παραχώρηση ενημερωτικών συνεντεύξεων Τύπου στα Μ.Μ.Ε.     

Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας


Γεώργιος Γεωργουλόπουλος           Γεώργιος Τζαμουράνης



ΨΗΦΙΣΜΑ

Του 67ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ της 7- 9. 04. 2011

Εμείς οι μικροί και μεσαίοι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συγκεντρωθήκαμε στην Λίμνη Πλαστήρα, για τη διενέργεια του 67ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)  με θέμα «Δημόσια Έργα και Περιφερειακή Ανάπτυξη – Ώρες ευθύνης για κυβέρνηση και κατασκευαστές», και παράλληλα βρισκόμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση με αποχή διαρκείας από τις δημοπρασίες, που πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του ΤΕΕ και των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ),

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ
Ότι η οικονομική κρίση πλήττει σήμερα  με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κατασκευαστικό κλάδο, που επί δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», και οδηγεί εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων στο χείλος της καταστροφής και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.
Οι  6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση και εκτιμούν ότι έχουν καταδικαστεί  σε αργό θάνατο, καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του προς αυτές, με συνέπεια τον οικονομικό  στραγγαλισμό τους.           

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ
Ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βιώνει την χειρότερη περίοδο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, συμπαρασύροντας την οικονομική ζωή της χώρας,  κυρίως λόγω:

**Της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για εκτελεσμένα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή να αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ. Κι αυτό τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει τις επιχειρήσεις μέσα σε 30 ή 60 μέρες.

**Της μη θεσμοθέτησης τουλάχιστον ενός συμψηφισμού για τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι εργολήπτες προς το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τις οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες. Δηλαδή οι απλήρωτοι εργολήπτες καταβάλλουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, προκαταβάλλουν διάφορους φόρους (4%, περίπου)  επί ανύπαρκτων εισπράξεων, εξοφλούν  τις υποχρεώσεις τους για οικοδομικά ένσημα προς το ΙΚΑ (περίπου 9%),  συμμετέχουν στην περαίωση, ενίοτε πληρώνουν και  έκτακτη εισφορά για κέρδη που δεν έχουν, αφού το ίδιο το κράτος τους χρωστά!  Και επί  αυτών των οφειλών το κράτος αρνείται να κάνει τουλάχιστον  συμψηφισμό!
**Του διαρκούς  «ψαλιδίσματος » του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που όμως, όπως δείχνει η πράξη έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το ΠΔΕ του έτους 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές και από 10,3 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονταν το 2010 κατέληξε  σε  8,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010, (μείωση 12%), ενώ νέες μειώσεις προβλέπονται και για την επόμενη τριετία.
**Της  καθυστέρησης των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο τέλος του 2010 η χώρα μας βρισκόταν στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε.
**Της κατάργησης αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την Περιφέρεια της χώρας όπως «Θησέας», «Πίνδος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά. και της  γενικής μείωσης των μικρών και μεσαίων έργων κατά 30% τουλάχιστον, έναντι των προηγούμενων χρόνων.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
Ότι το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που θα διατεθούν για την εξόφληση των λογαριασμών θα διατεθούν άμεσα για την εξόφληση οφειλών στην αγορά, τονόνοντας την ρευστότητα.
Ότι στην περίοδο 1995 – 2006 ο κλάδος παραγωγής δημοσίων έργων παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50% και για δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης». Τώρα  εκατοντάδες επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή  και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2010 ο κλάδος συνολικά (Δημοσίων Έργων και Ιδιωτικών), κατέγραψε τη χαμηλότερη συμμετοχή στη δημιουργία του ΑΕΠ της τελευταίας 12ετίας, ενώ η συνολική απασχόληση μειώθηκε, σε σχέση με το 2009, κατά 15,3%, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις κατασκευές μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, στα τέλη του 2009 στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) ήταν εγγεγραμμένες 594 εργοληπτικές επιχειρήσεις από την 3η έως και την 7η τάξη, αριθμός που σε σχέση με το 2004, εμφανίζεται μειωμένος κατά 118 εταιρείες, δηλαδή κατά 16,7%. Το 2009 ανέστειλαν τη λειτουργία τους 58 εργολήπτες των τάξεων αυτών έναντι 17 το 2008, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ακόμα 15 εταιρείες τέθηκαν εκτός ΜΕΕΠ, διαμορφώνοντας έτσι τον αριθμό των εταιρειών στο Μητρώο σε 579.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από διάφορους περιφερειακούς Συνδέσμους Εργοληπτών, το 25% των μικρότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων έβαλαν «λουκέτο» το 2010, ενώ το 90% όσων απέμειναν υπολειτουργεί ή ετοιμάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της.
Τα προβλήματα του κλάδου επιτείνονται και από αντιαναπτυξιακά μέτρα, που δυστυχώς λαμβάνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου και δημιουργούν αδιέξοδα.

Αφού λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις των συνέδρων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από το 67ο Συνέδριο                

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ
Την έντονη αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι ενώ το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο πιο κακοπληρωτής και ασυνεπής φορέας της χώρας, την ίδια στιγμή κυνηγάει τους εργολήπτες για να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, και να προκαταβάλλουν διάφορους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές επί ανύπαρκτων εισπράξεων και παράλληλα  με το νέο μάλιστα φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να θεσπίζει βαριές ποινές για δήθεν «υπεξαίρεση» μη εισπραχθέντος ΦΠΑ, λόγω ακριβώς της δικής του ασυνέπειας! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Την επιβίωσή μας, προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ
Την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασώσει έστω και την ύστατη στιγμή τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις από την καταστροφή

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
**Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμή
**Συμψηφισμό των ήδη καταβληθέντων εκ μέρους των εργοληπτών ΦΠΑ και άλλων φόρων, καθώς και των πληρωμών προς το ΙΚΑ.
**Ενεργοποίηση- αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
**Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουγούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.)
**Θερούμε πως μέσα στα πλαίσια της στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση με ποσό της τάξης των 90 δις ευρώ , απαραίτητη την επιβολή μέτρου υποχρεωτικής προεξόφλησης, εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών δημοσίων έργων, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις , για τη  δημιουργία ρευστότητας στον εργοληπτικό και κατασκευαστικό κόσμο με στόχο την κίνηση της αγοράς .
**Αμεση έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για τη διαμόρφωση ενός υγιούς ,δικαίου και λειτουργικού Νόμου «πλάισιο» για τα Δημόσια έργα.
**Την Αναμόρφωση της Διοικητικής Δομής των υπηρεσιών του Δημοσίου που παράγουν δημόσια έργα  με στόχο να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και Ισονομία και να αυξηθεί επιτέλους ο ρυθμός λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Την απόφασή μας να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.  Συγκεκριμένα το Συνέδριο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.   αποφάσισε ομόφωνα:
Αποχή από όλες τις Δημοπρασίες, τακτικές και επαναληπτικές, σε όλη την χώρα, μέχρι την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης, ή απόσυρσης του νομοσχεδίου για το Θεσμικό πλαίσιο.
Περιφρούρηση της αποχής σε όλες  τις δημοπρασίες. Κάθε Τρίτη (ημέρα δημοπρασιών) θα γίνεται συμβολική κατάληψη των γραφείων της Υπηρεσίας εκείνης που θα δημοπρατεί το σημαντικότερο έργο σε επίπεδο νομού. Η αξιολόγηση του έργου και η κατάληψη είναι ευθύνη του Συνδέσμου του αντιστοίχου Νομού.   
Έκδοση, κάθε Τρίτη, δελτίου τύπου από την ΠΕΣΕΔΕ,  που θα αναφέρεται στην πορεία της αποχής.
Συμβολική κατάληψη- από τους Συνδέσμους-  με επίδοση υπομνήματος σε όλα τα καταστήματα των  Αποκεντρωμένων  Περιφερειακών Διοικήσεων της χώρας την Τρίτη 19.04.2011. 
Παραχώρηση ενημερωτικών συνεντεύξεων τύπου στα Μ.Μ.Ε. των προεδρείων των Συνδέσμων της χώρας. Η ημέρα και οι λεπτομέρειες υλοποίησης τους είναι ευθύνη του κάθε Συνδέσμου. 
Παραχώρηση  συνέντευξης  τύπου στα Μ.Μ.Ε. του προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ (ή των προέδρων των πέντε Ε.Ο.)  στις 19.4.2011. ημέρα κορύφωσης των κινητοποιήσεων.   
Συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μέριμνα των αντιστοίχων  Συνδέσμων.  

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Την αποχή από τις δημοπρασίες  απ’ αόριστον και μέχρι νεότερη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.