Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 17:17

Το έθιμο του κλήδονα στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας

Το έθιμο του κλήδονα θα παρακολουθήσουν την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ όσοι βρεθούν στην εκδήλωση του Συλλόγου για την Προστασία και την Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, στην Ιστορική πλατεία της Αρκαδιάς στην Ανω Πόλη.

Το δρώμενο του Κλήδονα είναι ένα έθιμο για το οποίο αντλούνται πληροφορίες από τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς, αλλά και από τους Βυζαντινούς.

Η λέξη "Κλήδονας" προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ' επέκταση σημαίνει "μάντεμα".

Το έθιμο που ανάγεται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με τη γιορτή των γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του μεγαλύτερου προφήτη που προμηνούσε την έλευση του Χριστού.

Οι παρευρισκόμενοι θα κάψουν τους Μάηδες, θα φάνε ριγανάδα, θα πηδήξουν φωτιές, θα δουν χορευτικά από το Μ.Ε.Σ.Κ και το "Εν χορώ". Κοπέλες της Ανω Πόλης θα υποδυθούν αρχαίες Ελληνίδες, θα φέρουν το αμίλητο νερό και θα αναζητήσουν μία καλή τύχη. Τη βραδιά θα κλείσει το μουσικό σχήμα "Λαϊκό πεντάγραμμο".