Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 18:34

Ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη από το Μανιατάκειο Ιδρυμα

Γράφτηκε από την

Μια δανειστική βιβλιοθήκη ανοιχτής πρόσβασης δημιούργησε το Μανιατάκειο Ιδρυμα στο κέντρο της Αθήνας. Το υλικό της προέρχεται από τις συλλογές των ιδρυτών, Δημητρίου και Ελένης Μανιατάκη, καθώς επίσης από δωρεές φίλων του Μανιατάκειου Ιδρύματος. Επιπλέον, εμπλουτίζεται με τεκμήρια που συνδέονται με τους σκοπούς του ιδρύματος. 

Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιέχει περίπου 2.500 τίτλους βιβλίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτογραφικά λευκώματα και οι γκραβούρες που αναφέρονται στην ιστορία της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας. 

Εξάλλου, μια νέα σειρά από τεκμήρια σύντομα θα περιληφθεί στη συλλογή της βιβλιοθήκης.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο σε 10 θεματικές ενότητες, σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα Dewey Decimal Classification - 22st ed., ως εξής: 000 Γενικά θέματα, 100 Φιλοσοφία και ψυχολογία, 200 Θρησκεία, 300 Κοινωνικές επιστήμες, 400 Γλώσσα, 500 Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά, 600 Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες), 700 Τέχνες (Καλές και διακοσμητικές τέχνες), 800 Λογοτεχνία και ρητορική, 900 Ιστορία και γεωγραφία. 

Η επιστημονική οργάνωση του υλικού έγινε σύμφωνα με  διεθνείς βιβλιοθηκονομικούς κανόνες και πρότυπα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν οι Αγγλοαμερικάνικοι Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR 2)  και οι θεματικές επικεφαλίδες της Library of Congress. Η καθιέρωση των ονομάτων έγινε από το Library of Congress Name Authorities και από τον Κατάλογο Καθιερωμένων Ονομάτων Φυσικών Προσώπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. 

Τέλος, η ηλεκτρονική επεξεργασία του υλικού έγινε με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος για βιβλιοθήκες ΑΒΕΚΤ 5.6., του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Το ΑΒΕΚΤ 5.6. χρησιμοποιείται από τις περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης από εκπαιδευτικά ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς.

Η διαδικασία καταλογογράφησης, ταξινόμησης, ευρετηρίασης και ένταξης στον δικτυακό τόπο του ιδρύματος του περιγραφικού καταλόγου της βιβλιοθήκης, που, μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, δίνει πλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλο το υλικό, διήρκεσε περίπου 2 χρόνια. Υπεύθυνη του έργου είναι η βιβλιοθηκονόμος Μάρθα Παπαμικρούλη. Με την ολοκλήρωση του έργου, η βιβλιοθήκη προσφέρει τον πλούτο των πληροφοριών της στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας με τις σύγχρονες υπηρεσίες της την αποστολή του Μανιατάκειου Ιδρύματος.

 

ΙNFO

H βιβλιοθήκη στεγάζεται στην έδρα του Μανιατάκειου Ιδρύματος στην Αθήνα (οδός Παπαδιαμαντοπούλου 2).

Δέχεται το κοινό κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (εκτός από τις επίσημες αργίες) από 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, προσφέροντας ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον μελέτης. 

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης βρίσκεται στη διάθεση του κοινού στο Διαδίκτυο, μέσω μια εύχρηστης φόρμας αναζήτησης στην εξής διεύθυνση:

http://www.maniatakeion.gr/el/1/syndesi-me-ton-katalogo-c26.html 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα:

 

http://www.maniatakeion.gr/el/1/kanonismos-leitoyrgias-c25.html