Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 18:43

Βία κατά των γυναικών: 1 στις 2 κακοποιημένες δεν καταγγέλλει το σύζυγο (βίντεο)

Η απροθυμία των γυναικών να πουν με λόγια για το ξύλο που τρώνε ή την ψυχολογική βία που βιώνουν πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού τους, ήταν ένα από τα θέματα το οποίο αναδείχθηκε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση «Βία κατά των γυναικών – Για μια ζωή χωρίς φόβο, απαξίωση, ανοχή».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 55% - 95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών από τη Νίκη Καρτελιά, κοινωνιολόγο του Κέντρου Υποστήριξης, το οποίο μετρά σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας. Το Κέντρο στελεχώνουν κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος, καθώς και μια δικηγόρος ως εξωτερική συνεργάτης για θέματα νομικής συμβουλευτικής. 

Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες ότι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης αλλά και νομικές παρέχονται δωρεάν. Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει με επικοινωνία της ίδιας της γυναίκας, τηλεφωνικά στο 27213 60897, 60776, 60898, αλλά και με την προσέλευσή της στο Κέντρο (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα) - το οποίο λειτουργεί με προγραμματισμένες συνεδρίες που ορίζονται σε συνεργασία με τα στελέχη. Οι γυναίκες πρέπει ακόμα να ξέρουν ότι κάθε συμβουλευόμενη αντιμετωπίζεται με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στη διαφύλαξη του απορρήτου των προσωπικών της πληροφοριών και στην εξασφάλιση της μη διαρροής τους. Για όλο το 24ωρο μπορεί μια γυναίκα να καλεί στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

 

 

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Αγάθη Αργυριάδη ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών - Θυμάτων Βίας ανέπτυξε το θέμα "Βία κατά των γυναικών: Ψυχολογική προσέγγιση". Η ψυχολόγος του Κέντρου σκιαγράφησε στην ομιλία της το προφίλ του θύματος και του θύτη και περιέγραψε ορισμένες βασικές αρχές της ψυχολογικής παρέμβασης. Ανέφερε ότι η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο και είπε ότι μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της. 

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα ερώτημα που βασανίζει συχνά: γιατί η γυναίκα δεν φεύγει από τη βίαιη σχέση; Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι ακόμα και αν φύγει η γυναίκα δεν σημαίνει ότι η βία σταματά, καθώς ο δράστης μπορεί να την παρακολουθεί, να την καταδιώκει, να συνεχίζει να την απειλεί. Η περίοδος ειδικά που μια γυναίκα φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει από τη σχέση είναι η πιο επικίνδυνη για την ίδια και τα παιδιά της. Οσο για το «γιατί δεν φεύγει» η ψυχολόγος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε «τόσο τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης στη γυναίκα, που της προσδίδουν χαρακτηριστικά θύματος, όσο και τους οικονομικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες που την εμποδίζουν να διαφύγει από την κακοποιητική σχέση».

Η γυναίκα λοιπόν που υφίσταται βία αναπτύσσει μια μαθημένη αδυναμία αντίδρασης, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Παγιδεύεται στη σχέση και ελπίζει ότι θα αλλάξει ο σύντροφός της. Υπάρχουν όμως και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικονομική εξάρτηση από το σύζυγο, η αγωνία για το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της, οι ενοχές, οι δυσκολίες στο να βρει δουλειά, όταν ειδικά η οικογένειά της δεν μπορεί να την στηρίξει. 

Η βία όμως δεν περιορίζεται στο οικογενειακό πλαίσιο. Μία γυναίκα μπορεί να υποστεί βία και στο εργασιακό της περιβάλλον. Υπάρχει επίσης η ψυχολογική βία η οποία είναι δύσκολο να την διακρίνουμε γιατί δεν είναι χειροπιαστή και αποσκοπεί στην υποταγή του άλλου - με συνέπειες σοβαρότερες ακόμη και από τη φυσική βία. Ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που ασκεί βία στους συντρόφους τους. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Αργυριάδη κατέρριψε τους μύθους που επικρατούν γύρω από την ενδοοικογενειακή βία. Ενας από αυτούς είναι μια οικογένεια ή ένας σύντροφος με χαμηλό εισόδημα ή και μετανάστες. Ομως οι έρευνες και οι στατιστικές καταρρίπτουν κάτι τέτοιο καθώς δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ανεξάρτητη από το μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο του ατόμου. Οπως ένας ακόμη μύθος είναι ότι οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ ή και ναρκωτικών. 

 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η Θεοδούλη - Ελένη Αδαμοπούλου δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ανέπτυξε το θέμα "Βία κατά των γυναικών: Νομοθετική προσέγγιση". Η κ. Αδαμοπούλου ανέλυσε το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει σκοπό να προστατεύσει, πέραν των γυναικών, ευρύτερο κύκλο προσώπων (όπως τα παιδιά, τους υπερηλίκους, τους ανήμπορους κ.ά.). Επίσης, «σκοπός του είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ώστε να ενισχυθεί η αρμονική συμβίωση των προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας.

Το φαινόμενο αυτό, κοινωνικά, εκδηλώνεται πρωτίστως σε βάρος των γυναικών, παραβιάζοντας ευθέως την αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα αρχή της ισότητας των δύο φύλων (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται καθοριστικά και, σε κάθε περίπτωση, αρνητικά η ελεύθερη ανάπτυξη της γυναικείας προσωπικότητας», ανέφερε στην εισαγωγή της. Ακόμη ανέπτυξε τα γενικά χαρακτηριστικά του νομοθετικού πλαισίου και ανέλυσε τα επί μέρους άρθρα του. Συμπερασματικά η κ. Αδαμοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι ο νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη της καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου, και στην άμεση και αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εκάστοτε γυναίκα – θύμα ενδοοικογενειακής βίας συνειδητοποιεί ότι οφείλει να προβεί σε καταγγελία της βίαιης συμπεριφοράς του δράστη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βασίλης Τσιγαρίδης διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας με θέμα "Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών", και αναφέρθηκε σε τρία από τα περιστατικά που ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει ως αστυνομικός. 

Παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και η Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Ν.Κ.