Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 08:41

Kεντρική Αγορά Καλαμάτας: Διαφωνούν οι επαγγελματίες με την ελεγχόμενη στάθμευση

Γράφτηκε από τον

Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΚΑΚ) και αντιδρούν στην πρόταση της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει ελεγχόμενη στάθμευση στην Αγορά, με πληρωμή από την πρώτη ώρα.

Τονίζουν ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα κλείσει η Αγορά, καθώς θα φύγουν και αυτοί που την επισκέπτονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι με την ελεγχόμενη στάθμευση είναι σαν να θέλει να διώξει τους επαγγελματίες από την ΚΑΚ.

Χαρακτηριστικά μας είπαν:

Ελένη Μαζαράκη (παντοπωλείο)

«Δεν έχουμε που δεν έχουμε δουλειά, αν βάλουν και την ελεγχόμενη,  τελειώσαμε. Στο νότιο πάρκινγκ γιατί δεν βάζουν ελεγχόμενη; Γιατί δεν μαζεύουν τους παραγωγούς στο βόρειο πάρκινγκ, να τους φέρουν μέσα και να αποδώσουν το χώρο για πάρκινγκ, όπως ήταν στην αρχή; Αν βάλουν τα 50 λεπτά, θα είμαστε μόνοι μας, θα κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, όπως γίνεται τις καθημερινές, εκτός από Τετάρτη και Σάββατο. Ας μας πει να φύγουμε καλύτερα. Πληρώνουμε 1.000 ευρώ ενοίκιο, λες και είμαστε στην Αριστομένους».

Κωνσταντίνος Μπάρας (κοτόπουλα)

«Στα σούπερ μάρκετ πληρώνουν για πάρκινγκ; Και χωρίς χρέωση που ήταν, πολλοί δεν προλαβαίνουν να ψωνίσουν σε μια ώρα. Υπάρχουν χώροι για να βάλουν πάρκινγκ. Να καθαρίσει ο χώρος με τα φορτηγά από την πίσω πλευρά. Με το 50λεπτο δεν θα έρθει ο κόσμος στην Αγορά από αντίδραση».

 

Τρύφωνας Κούτρας (μανάβικο)

«Δεν θα πατάει άνθρωπος με την ελεγχόμενη. Να πιέσει ο δήμος τους επαγγελματίες να μην αφήνουν τα αυτοκίνητα στο χώρο της Αγοράς, που είναι για τους καταναλωτές. Και ο δημοτικός αστυνομικός δεν μπορούσε να τα διώξει. Να απαγορεύεται η στάθμευση για τους καταστηματάρχες. Είναι ντροπή να πληρώσει ο κόσμος πάρκινγκ στην Κεντρική Αγορά. Θα τους στείλουν όλους στο Βασιλόπουλο και το Μαρινόπουλο».

Μαρία Κουτσούκου (ψαράδικο)

«Σήμερα τα 50 λεπτά είναι πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους. Ερχονται και ψωνίζουν και ζητούν να τους κόψουμε ακόμα και 50 λεπτά και τώρα τους ζητάμε να τα πληρώνουν για πάρκινγκ; Είναι αρνητικός ο κόσμος στην ελεγχόμενη στάθμευση. Αν είναι να γίνει, να γίνει παντού, όχι στη μισή Αγορά».

 Παναγιώτης Γυφτέας (μανάβικο)

«Είναι κάκιστη η απόφαση για ελεγχόμενη στάθμευση. Ο,τι χειρότερο μπορούσε να κάνει για την Αγορά ο δήμαρχος, το κάνει τώρα. Ολη η Αγορά είναι ανάστατη, όχι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και οι παραγωγοί. Το συζητάνε αύριο (σήμερα) στις 2 το μεσημέρι, που δεν μπορεί να παραστεί κανείς από μας, για να πάρουν μια απόφαση που ήδη έχουν πάρει. Σε όλη την Καλαμάτα ο δήμαρχος έχει φτιάξει θέσεις για να εισπράττει. Λόγω κρίσης δεν μπορούσε να αφήσει καμία ελεύθερη θέση για τους ψηφοφόρους του ή δεν τον ενδιαφέρει; Θέλει να διώξει τελείως τον κόσμο από την Αγορά. Αν θέλει να μας διώξει, να μας το πει, να μην τσακωνόμαστε κιόλας».

Ιωάννα Γυφτέα (μανάβικο)

«Την ξέρει την Αγορά ο κ. Δημόπουλος, που εισηγείται ελεγχόμενη στάθμευση και ο κ. Καραγιάννης, έχουν έρθει ποτέ; Αυτοί που αποφασίζουν για μας, δεν έχουν έρθει ποτέ στην Αγορά».

Θανάσης Πετρόπουλος (τυροκομικά)

«Το νότιο πάρκινγκ γιατί δεν το βάζουν στην ελεγχόμενη στάθμευση; Υπάρχουν συμφέροντα;».

 

Ελένη Κοτταρίδη (σούπερ μάρκετ)

«Να υπάρχει αστυνόμευση, γιατί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όλη τη μέρα. Τα 50 λεπτά για 1 και 1,5 ώρα καλό θα είναι, για να ψωνίζουν και να φεύγουν. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες τα αφήνουν. Και μεις χάνουμε που δεν βρίσκει ο άλλος να παρκάρει και σηκώνεται και φεύγει. Το 50λεπτο να είναι μόνο για εκφοβισμό για να πάρουν τα αυτοκίνητα από δω».

 

Δημήτρης Γαλανάκης (κρεοπωλείο - απέναντι από την ΚΑΚ)

«Η ελεγχόμενη στάθμευση μπορεί να γίνει μόνο κατ’ εξαίρεση, γιατί οι περισσότερες οικοδομές στη Σπάρτης έχουν πληρώσει για πάρκινγκ στις οικοδομικές άδειες που έβγαλαν στην Πολεοδομία. Ας δώσει ο δήμος τα λεφτά πίσω και ας βάλει 150 θέσεις στάθμευσης. Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει οργανωμένα. Με τις ταμπέλες που έβαλαν για ελεγχόμενη στάθμευση χωρίς χρέωση έφυγε ο κόσμος από την Αγορά. Από τότε παρουσιάστηκε τεράστια μείωση στην Αγορά, όχι με ενδείξεις, αλλά με αποδείξεις. Υπάρχουν λύσεις για το πάρκινγκ και το ξέρει ο δήμος. Αν πας σε ένα σούπερ μάρκετ της πόλης δεν θα πληρώσεις για πάρκινγκ. Και για πάρκινγκ τους έχει κάνει χώρο ο δήμος».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΙΚΑ

Την αναβολή της συζήτησης του θέματος σε ώρα και ημερομηνία που θα έχει ενημερωθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν κι όχι δύο όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζητεί ο Σύλλογος "Αγορά" των επαγγελματιών της Αγοράς. Επίσης «να συνεχιστεί η διαβούλευση και να μην ληφθεί καμία απόφαση για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης πέριξ της ΚΑΚ όπως εισάγεται». Και αυτό γιατί το θέμα της ΚΑΚ, μαζί με άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, προβλέπεται να συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αύριο το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Στην επιστολή του προς το δήμαρχο Π. Νίκα και το Δ.Σ. της ΚΑΚ το Δ.Σ. ξεκαθαρίζει πως δεν συμφωνεί με την ελεγχόμενη στάθμευση και ζητεί να κληθεί ο σύλλογος να συμμετάσχει σε όποια συζήτηση επακολουθήσει, για να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της στάθμευσης στην Κεντρική Αγορά.

Ειδικότερα, στην επιστολή του το Δ.Σ. της "Αγοράς" αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Δ.Σ. του συλλόγου μας με έκπληξη έλαβε χθες 20/7/15 την πρόσκληση στην υπ’ αριθμ. 10/2015 συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας όπου στη συνημμένη απόφαση υπ’ αριθμ. 14/24-4-2015 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΣΦΑΚΑ Α.Ε. ΟΤΑ αναγράφεται ότι δήθεν στο θέμα σχετικά με τη λειτουργία ελεγχόμενης στάθμευσης σε συγκεκριμένους δρόμους που περικλείουν την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας εμείς σαν σύλλογος συμφωνούμε στην καθιέρωση αυτού με την χρησιμοποίηση των υπαρχουσών ωριαίων καρτών στάθμευσης που ισχύουν και για τον υπόλοιπο Δήμο Καλαμάτας (0,50 ευρώ/ώρα). Γίνεται δε αναφορά σε έγγραφό μας αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι δήθεν συμφωνούμε στο μέτρο με τον τρόπο που αυτό εισάγεται προς ψήφιση. Εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη και αντίθεσή μας προς την πρόταση όπως εισάγεται και για άρση κάθε αμφισβήτησής σας, δηλώνουμε ότι ουδέποτε συμφωνήσαμε να εισαχθεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην ανατολική πλευρά της οδού Σπάρτης και στο βόρειο χώρο στάθμευσης. Ουδέποτε συμφωνήσαμε στο μέτρο όπως εισάγεται. Τονίσαμε με την επιστολή μας ότι χρήζει αντικείμενο συζήτησης ο τρόπος που θα καθιερωθεί, ο χώρος εισαγωγής του και το αντίτιμο μέσα από διεξοδική συζήτηση και αφού ληφθούν οι επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων μας. Τα μέλη του συλλόγου μας ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, καθώς θα επηρεαστούν από την επιβολή της ανωτέρω λειτουργίας, και με την 30ετή εμπειρία μας, η οποία θα βοηθούσε στην επίλυση προβλημάτων και αφετέρου η επιμέρους σας παραδοχή ύπαρξης προβλήματος στάθμευσης, μας αναγκάζει να σας προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης αυτού καθώς τα νέα δεδομένα που κυριαρχούν στη χώρα μας επιβάλλουν νέα προσέγγιση. Επιβάλλεται να ληφθούν οι αρχές της ισονομίας και της ίσης αντιμετώπισης όλων των καταστημάτων, γεγονός που δεν προκύπτει στην επίμαχη πρόταση. Σας ενημερώνουμε δε πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και λόγω τελευταίας στιγμής ενημέρωσης, καθότι θα απουσιάζει ο πρόεδρος μας, δεν μπορούμε να παρασταθούμε στη συζήτηση για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων μας. Ζητούμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος σε ώρα και ημερομηνία που θα έχουμε ενημερωθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν κι όχι δύο όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζητούμε να συνεχιστεί η διαβούλευση και να μην ληφθεί καμία απόφαση για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης πέριξ της ΚΑΚ όπως εισάγεται από το Τμήμα Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Σήμανσης του Δήμου Καλαμάτας. Τονίζουμε και πάλι ότι δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε συμφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο προτείνεται να εισαχθεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Θεωρούμε δε αυτονόητο πως η όποια απόφασή σας επί αυτού δεν θα παρθεί μονομερώς και θα εισακουστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται πρωτίστως από την πρόθεση επιβολής ελεγχόμενης στάθμευσης, ήτοι οι καταστηματάρχες της Αγοράς».