Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 20:03

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία τιμά το Λεωνίδα Κωνσταντόπουλο

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία τιμά το Λεωνίδα Κωνσταντόπουλο

Το 11ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας πραγματοποιείται στην Costa Navarino το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 10 το πρωί.

Χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, συνεδρίασε το απερχόμενο Δ.Σ. και ενημέρωσε τα τοπικά μέσα για το συνέδριο, το παρόν και την προοπτική της Αμφικτιονίας, η οποία υπάρχει «για να αγαπά και να δημιουργεί».

Τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου είναι ο Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, επιχειρηματίας - εξαγωγέας ελιάς και ελαιολάδου, μεσσηνιακής καταγωγής. Ομιλητές θα είναι δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι Μεσσήνιοι, ο Παναγιώτης Γεννηματάς και ο Ηλίας Παναγόπουλος. 

Στο συνέδριο θα διεξαχθούν εκλογές για τα μέλη της διοίκησης, ενώ πρόεδρος της Αμφικτιονίας για την επόμενη διετία θα είναι ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Η νυν πρόεδρος της Αμφικτιονίας - αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι «οι μεσσηνιακοί σύλλογοι είναι σημαντικά κύτταρα δημιουργίας και υποστήριξης της πατρίδας, της Μεσσηνίας». Παρατήρησε πως «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να προβάλουμε τη Μεσσηνία και να δώσουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στο θεσμό της Αμφικτιονίας.

Ο Θανάσης Ψαρούλης, εκπρόσωπος του Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, ενημέρωσε για τη δημιουργία συνδέσμου στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, και επεσήμανε το ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μίλησε για τους Σουηδούς και τους Σκανδιναβούς που έχουν φίλους κι έχουν χτίσει και σπίτια στη Μεσσηνία.

Ο ταμίας της Αμφικτιονίας Γιάννης Πράνταλος ενημέρωσε ότι μεταφέρουν στην καινούργια διετία της Αμφικτιονίας 30.470 ευρώ.

Η Μάρθα Χρυσομάλλη, εκπρόσωπος του Μεσσηνιακού Συνδέσμου στη Μεγάλη Βρετανία, ενημέρωσε ότι ο σύνδεσμος αυτός έχει μέλη προσωπικότητες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και καθηγητές που διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.

Η Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, ενημέρωσε ότι 600 άτομα διδάσκονται κάθε χρόνο την ελληνική γλώσσα και πως σπουδαστές συμμετέχουν στο φετινό Θερινό Σχολείο. Μίλησε ακόμα για την προβολή της Καλαμάτας και τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.

Ο γραμματέας της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος επεσήμανε ότι η Αμφικτιονία μεγαλώνει με συλλόγους κι έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους τους Μεσσήνιους.

Ο β' αντιπρόεδρος - εκπρόσωπος της Αυστραλίας Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος δήλωσε ότι στηρίζει και συμμετέχει στην Αμφικτιονία από την ίδρυσή της. 

Στη συνεδρίαση και τη συνέντευξη μετείχε και ο Βαγγέλης Σπυρόπουλος, πρόεδρος των Καλαματιανών της Βοστόνης.