Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 19:45

Εγγραφές και μαθήματα στη Φιλαρμονική Κυπαρισσίας

Ξεκίνησαν τα μαθήματα και οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Στα τμήματα της Φιλαρμονικής μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας ή μουσικών γνώσεων. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να μπορεί γρήγορα και εύκολα να μάθει τη θεωρία της μουσικής και κάποιο όργανο που σύντομα θα μπορεί να παίξει με την Φιλαρμονική. Τα όργανα που διδάσκονται είναι: κλαρινέτο, φλάουτο, τρομπέτα, τζένις, κόρνο, σαξόφωνα, αλτικόρνο, ευφώνιο, τρομπόνι, μπάσο, κρουστά (τύμπανα, μεταλόφωνο κ.ά.). Τα όργανα καθώς και οι στολές παρέχονται από την Φιλαρμονική.

Από 2 Οκτωβρίου Παρασκευή στις 6 μ.μ. ξεκινά πρόβες το τμήμα της παιδικής χορωδίας, ηλικίες από 6-12 ετών και στις 7 μ.μ. το νέο τμήμα της νεανικής χορωδίας, ηλικίες από 13-18 ετών (μαθητές γυμνασίου-λυκείου). Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά μαθήματα το τμήμα φλογέρας. Από 2 Οκτωβρίου Παρασκευή στις 7 μ.μ. ξεκινά μαθήματα και το νέο τμήμα μουσικής προπαιδείας για παιδιά προσχολικής ηλικίας από 3-6 ετών. Υπεύθυνοι διδασκαλίας: Κτενάς Κωνσταντίνος, Βασιλάκου Αλίκη, Ανδρίτσου Σοφία και  Παπαγιαννοπούλου Κωνσταντίνα».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα  27610 25120 και 6944-368558. Από φέτος η Φιλαρμονική θα λειτουργεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου του παιδικού σταθμού στα Μυρέικα Κυπαρισσίας.

Η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1906 από φιλόμουσους πολίτες και συμμετείχε σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης. Τελευταίος πρόεδρος στο Σύλλογο Φιλαρμονικής ήταν ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος με αρχιμουσικό τον Αποστόλη Σταυρόπουλο, οι οποίοι παρέδωσαν το 1984 τη διοίκηση της Φιλαρμονικής στο Δήμο  Κυπαρισσίας ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Από το 1996 ξεκινά η αναγέννηση της Φιλαρμονικής με πρωτεργάτες το Δήμο Κυπαρισσίας, το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και Καλών Τεχνών Κυπαρισσίας και το μαέστρο Κωνσταντίνο Κτενά. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Φιλαρμονική έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και έχει αναπτυχθεί πολύ.      

Είναι ο  μοναδικός  φορέας που παρέχει δωρεάν μουσική παιδεία στην πόλη εκπαιδεύοντας τους μαθητές σε θεωρία και όργανα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από τον Ιούλιο του 2015 μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο στα Μυρέικα Κυπαρισσίας (α' όροφος παιδικού σταθμού), με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Ετσι θα υποδεχθεί τους μαθητές της πόλης στο νέο χώρο της, για εκμάθηση μουσικών οργάνων, περνώντας όμορφες στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τον Οκτώβριο ξεκινά την δημιουργία  ακόμη 2 νέων τμημάτων, της νεανικής χορωδίας για παιδιά γυμνασίου και λυκείου και του τμήματος μουσικής προπαιδείας (ORFF) για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 Κ.Μπ.