Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 17:02

Ντοκιμαντέρ "Αρκαδία χαίρε" του Φίλιππου Κουτσαφτή

Ντοκιμαντέρ "Αρκαδία χαίρε" του Φίλιππου Κουτσαφτή

Από τις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει να παίζεται στους κινηματογράφους το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή, "Αρκαδία χαίρε".

Στο φιλμ τα κείμενα, η φωτογραφία και η σκηνοθεσία είναι του Φίλιππου Κουτσαφτή. Το μοντάζ εικόνας και ήχου της Ιωάννας Σπηλιοπούλου, η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα, στην κάμερα ήταν οι Νικόλας Καρανικόλας, Σταμάτης Κούρος. Το προμοντάζ ήταν των  Χρόνη Θεοχάρη και Ξενοφώντα Λατινάκη, η τεχνική υποστήριξη της "PAN Entertainment", η παραγωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μ. Ν. Στασινόπουλου - Βιοχάλκο. Η διανομή είναι της "Feelgood Entertainment".

Σχετικά με την ταινία: Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής.

Ο ναός της Αλέας Αθηνάς, το τέμενος του Gregory Markopoulos, το αλώνισμα, η περικαλλής Μουχλιώτισσα, ο βυσσινόκηπος, ο νεομάρτυρας Δημήτριος δεν αποτελούν παρά ψηφίδες και θραύσματα αυτού του τόπου, της Τεγέας, που διηγούνται του βίου το πέλαγος.

«Αρκαδία χαίρε»: Μια περιπλάνηση σε έναν τόπο που ακόμα και σήμερα τον ακολουθεί ο μύθος μια αινιγματικής επιγραφής. "Et in Arcadia ego". Μια συλλογή θραυσμάτων. Ενας χαιρετισμός, σύντομος κι αμφίθυμος, όπως το πέρασμα του δρομέα που διανύει τα μεσάνυχτα τον κάμπο της Τεγέας.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου. Αρχικά σπούδασε μηχανολογία και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα. στη Σχολή Σταυράκου, στο Τμήμα Διευθυντών Φωτογραφίας. Εχει εργαστεί, ως διευθυντής φωτογραφίας σε 16 ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ταινίες μικρού μήκους, καθώς και σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για την Ελληνική Τηλεόραση. Εργάζεται επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές, μουσικές και παραστάσεις χορού. 

Το σάιτ της ταινίας είναι http://www.arkadiaxaire.com.